tisdag 2 augusti 2011

Lite färre kolhydrater...

... blir det nu här i Mårtenssons kök! Vi har ju ätit enligt GI-metoden för ett antal år sedan och trivdes bra med det, hade mer energi, sov bättre och gick dessutom ner i vikt - en välkommen biverkning:) Vi vill inte helt ta bort kolhydraterna utan byter bort de snabba, vita mot långsamma som finns t.ex i bönor, linser och fullkornsprodukter. Visserligen har vi hållit fast vid fullkornsris och pasta hela tiden, men just bröd och dylikt har blivit ganska mycket av det vitare slaget. Inga godsaker mitt i veckan, nej, nej, nej, de förpassas till helgerna i stället - de gånger vi är sugna vill säga.

Så igår gick startskottet och det blev en pestoöverbakad torskfilé med lätt mosad blomkål och broccoli till det, en sallad hamnade naturligtvis också på tallrikarna:

Pestoöverbakad torsk hittar ni receptet på här, det enda vi gjorde annorlunda denna gången var att vi använde parmesanost istället för västerbottenost.

Blomkål och broccolimos gör ni enkelt så här till 2 personer:
½ broccolihuvud
½ blomkålshuvud
1 klick smör eller 1 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Dela i mindre buketter, skölj och koka eller ångkoka dom till de är mjuka. Mosa dom lätt, går ypperligt med en potatisstöt, rör i smör eller olivolja, pressa i vitlök och smaka av med salt och svartpeppar. 

Efter ett biblioteksbesök ligger det nu en hög med kokböcker med GI-recept på soffbordet, böckerna ska vi plöja genom de närmsta dagarna och vad vi sett hitintills så lär vi prova en hel del av recepten. Vi har redan några i vår egen bokhylla men det skadar ju inte med fler recept:) Har ni tips så mottager vi dom tacksamt!
En ny kategori i receptkolumnen här ute till höger finns nu också, GI heter den så klart.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Gottgottigottgott! Jag hänger på nästa vecka!

    SvaraRadera
  2. Frostrosor; Mmmm... Så kul att du hänger på, ju fler desto roligare:)

    SvaraRadera
  3. Sänka måltidernas GI är det som funkar bäst för oss också. För min del är det nästan helt avgörande för att orka med allt jag vill. Och helt klart orka med min träning. Och så är det ju så god mat! Viktigast av allt.

    SvaraRadera
  4. Hurra!
    Min man fotade mej på stranden i dag å det var ingen rolig syn! :P
    Jag hänger på! :D

    SvaraRadera
  5. Remsan; Visst är det god mat man kan sätta i sej med GI, passar oss alldeles perfekt.

    Lisa; :) Känns igen det där med badfoton och nej, det är inget kul... Däremot är det kul att du hänger på! Välommen.

    SvaraRadera
  6. Vilken härligt färgrik portion! Lycka till med GI!

    SvaraRadera
  7. Ja men precis. Då är sashimi det ultimata "sushi"-valet, och himmelskt gott är det! :)

    SvaraRadera
  8. Alltid härligt med en "nystart"!

    SvaraRadera
  9. Det ser jättegott och fräscht ut! Fast jag tror jag ska ha lite semester först o då tänker jag minsann inte låta bli vitt bröd ;-) Efter semestern är det redan bestämt, då blir friskis - kort igen, men först ska jag njuta! Kram Anna

    SvaraRadera
  10. sv: javisst är det mysigt att laga mat tillsammans, tyvärr blir det bara på helgerna för vår del eftersom peter jobbar i en annan stad i veckorna :/ Det är dags för mig också att börja med GI, har blivit lite för mycket av det goda som det alltid blir på sommaren...

    SvaraRadera
  11. Åh vad härligt, färre kolhydrater gillas skarpt :)) ser supergott ut fast det är så svårt att få tag i färsk fisk här i Umeå...än så länge, snart öppnar vi ju på Coop en färskfiskavdelning (som jag ska ansvara över) och då blir det nog mycket fisk på bloggen !
    Teet tror jag nog att vi köpte på Coop faktiskt men det borde nog finnas i vilken välsorterad butik som helst skulle jag tro.
    Nu ser jag fram emot eran GI-frossa, ska bli härligt att följa och få nya goda inspirationer.
    Ha det gott så länge.
    //Jimmie

    SvaraRadera
  12. Vad duktiga ni är! Jag måste också skärpa till mig lite... när jag har semester gäller inga regler, jag äter glass två gånger om dagen, äter chips och dip, dricker vin och blåvägrar att åka och träna. Nästa vecka börjar jag jobba igen, så då ska jag i alla fall börja träna. Eventuellt.

    SvaraRadera
  13. Ser väldigt gott ut! GI- eller inte.

    Välkomna tillbaka till gamla Sverige - vi sitter som två förväntansfulla barn och väntar tålmodigt på vad Ni har att berätta - vi har aldrig varit i Thailand, men en vacker dag så...
    Jo, det känns vettigt att låta bloggen rulla på som om ingenting hänt medan man är bortrest.

    //Postisarna

    SvaraRadera
  14. Hovkonditorn; Tack, och tack!

    Maria; Ser fram mot att prova det (Anki), det verkade hur gott som.

    Sanna; Absolut!

    Anna; Tycker vi du gör helt rätt i - njut på bara!

    Karin; Då blir det kanske extra trevligt om man är från varandra under veckan. Ja, på sommaren tippar det lätt över:)

    Jimmie; Så kul att du gillar, hoppas du kommer att få många uppslag till god mat då! Vi ser fram mot fiskinslagen, vi gillar ju fisk o skaldjur en hel del.

    Helena; Visst är vi:) Inga regler på semestern här heller! (Därför kan Anki fusk lite nu eftersom hon fortfarande har semester...)

    Postisarna; :) Tackar, tackar. Reportaget kommer alldeles snart, är ni nyfikna kan ni kolla in inläggen från förra sommarens resa dit. Finns under rubriken Thailand ute till höger.

    SvaraRadera
  15. Vad kul med GI-mat. Jag har också hållit på med det en del. I våras slutade jag helt med socker och då mådde jag jättebra. Men sen faller man dit igen... Men jag tänkte faktiskt börja lite försiktigt med att utesluta snabba kolhydrater jag med nu till hösten. Visst blir man piggare av det! (och lite smalare på köpet...) Nu lägger jag till er på min blogglista (så slipper jag söka på er blogg hela tiden)! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  16. Ansibecki; JA, det är väldigt lätt att trilla tillbaka igen, speciellt på sommaren... Men det är bara att ta nya tag:) Så kul, tackar vi för. Detsamma önskar vi dej.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!