onsdag 3 augusti 2011

Kycklinggryta

Vilken härlig dag det har varit här i Ystad, ett alldeles perfekt väder för ett besök på stranden vilket det också blev. Håkan har haft en ledig dag från jobbet så vad passade väl bättre då än att köra ner en sväng och bättra på Thailandsbrännan:)
Efter stranden blev det ett besök i Thaiaffären för lite påfyllning av allehanda matlagningsattiraljer och även ett varv på systembolaget för påfyllning där också. Det finns ju en hel del på bolaget som är "Tillfälligt sortiment" och vill man prova något så gäller det att passa på att hamstra innan det tar slut...

Vi fortsätter på inslagen bana vad gäller kosthållningen i köket och igår provade vi ett recept från en av kokböckerna vi lånat på bibblan, "Klaras GI-Mat" av Klara Desser. Det blev en kycklingrätt som vi, vana trogen, ändrade lite på både vad gäller mått och ingredienser. Såsen i receptet insåg Anki snabbt att den inte skulle räcka om receptet halverades, så det gjordes en 4 portionerssås till oss två och det var tur:)
En av de godaste snabblagade kycklingrätterna vi ätit faktiskt. Gillar man inte kapris eller oliver så funkar det säkert att utesluta den ena eller andra, men att utesluta båda blir nog inte någon smaksensation.


Kyckling med oliver och kapris  2 port
2 kycklingfiléer
½ citron, rivet skal och saft
1-2 vitlöksklyftor, beroende på eget tycke och smak - och storlek
1 liten kvist rosmarin
1-2 msk olivolja
salt och peppar
Sås
2 dl vitt vin (går utmärkt med matlagningsvin utan alkohol)
2 msk tomatpuré
½ dl hackad persilja
1-2 dl svarta urkärnade oliver
2-4 msk kapris
Blanda samman olivolja med citronskal, citronsaft, pressad vitlök och finhackad rosmarin. Slå lite olja i en ugnsfast form, pensla filéerna med den smaksatta olivoljan och lägg ner filéerna i formen. Salta och peppra.
Koka samman vinet med tomatpurén, ta i persilja, oliver och kapris och låt det bli varmt. Slå såsen i formen och ställ in det i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.
Servera antingen med en matig sallad, gärna med någon sorts bönor i, eller med fullkornsris och sallad.

Nu är det tid för kvällens middag att bli kockad, vi provar vidare bland böckernas recept och gör en lax och räkgryta med lite smak av Thailand.
För er som undrar var bilderna från resan blir av så säger vi "Håll ut", det blir ett inlägg i morgon:) Vi ses då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. det där låter lite som det vi hade som veckans pasta på jobbet häromveckan, fast då var det med pasta till såklart och inte så GI-vänligt ;)

    det måste väl vara någonting med fuktigheten som gjort att kläderna krympt i thailand? något annat kan jag verkligen inte tänka mig...
    jag har ju annars en teori om monstret som bor i garderoben som livnär sig på ens kläder och när de kommer ut i andra änden så har de krympt en storlek, det är så logiskt så det måste vara sant!

    SvaraRadera
  2. Kapris och oliver, salt och gott! Ser fram emot att se lite bilder från Thailand.

    SvaraRadera
  3. Allt som ni lagar ser verkligen ruskigt gott ut! Att jag dessutom fullkomligt älskar oliver gör ju inte saken sämre i det här fallet!:)

    Tackar för hjälpen med fin fisken Mulle också!:)

    SvaraRadera
  4. Ahh det har ser riktigt frestande ut:))

    SvaraRadera
  5. Pernilla; Men man kan ju ha fullkornspasta till så blir det lite mer GI-vänligt... Ja förmodligen var det fuktan, det regnade lite mer i år:) Men monster i garderoben... nej, det vågar vi inte tro på, då vågar vi inte öpna dörrarna med och då måste vi ju går omkring nakna resten av livet. HUGA!!!

    Hovkonditorn; Tackar.

    Kim; Ja, det smakar lite extra gott nu när det är så varmt och svettigt väder med lite sälta i maten.

    Karin; Åh, vilken komplimang, vi tackar och bockar och suger åt oss:) Nej, det underlättar ju om det faller i smaken dessutom...
    Vassego:)

    Nena; Låt dej väl frestas:)

    SvaraRadera
  6. Visst är det gott med GI mat och man mår ju så mycket bättre. Vi gör mycket GI mat hemma hos oss. Några av recepten finns på min blogg och fler kommer det att bli.
    Ser att ni bor i Ystad. Vi var en sväng där på vår semester, vilken otroligt mysig stad det är. Är det lika mysigt där på vintern?

    SvaraRadera
  7. Nina; Då kikar vi in till dej och låter oss inspireras av dina recept:)
    Ja, Ystad är fint, men som överallt annars så blir man tyvärr hemmablind och uppskattar inte allt det fina tillräckligt. Visst har stan sin tjusning även på vintern, även om den dör ut lite som alla andra sk sommarstäder...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!