tisdag 18 oktober 2011

Lånad premiärsoppa

Förra tisdagen var det dags för att återuppliva tisdagssoppan här i Mårtenssons kök, vi körde ju med temat soppa ett tag under förra höstens tisdagar. Perfekt när det behövs något lite mer mättande under kvällens senare timmar de dagar Håkan kommer sent hem från jobbet.
Receptet vi kockade efter hittade vi i Hannas matarkiv för ett tag sedan och det hamnade rakt i vår "prova på mapp". Vi har länge snackat om att vi måste prova jordärskockssoppa och när vi läste att Hanna tyckte att receptet var den bästa versionen hon provat hitintills så var det liksom inget snack längre. Just do it!
Lite fick vi dock förändra på denna jordärskockssoppa, men resultatet blev ändå lyckat, en väldigt god soppa:


Jordärtskockssoppa  2 pers
1 röd lök
olivolja
600 g jordärtskockor
hett vatten
2 tsk grönsaksfond
½ dl grädde
salt och vitpeppar
Finhacka löken och stek den mjuk, utan att den tar färg, i oljan. Skala och dela skockorna i mindre bitar, tillsätt dom i grytan och låt dom fräsa med någon minut. Slå på vatten så det täcks helt, salta. Låt koka till skockorna är mjuka och genomkokta, tar ca 10-15 minuter beroende på hur stora bitarna är.
Sila bort ca. hälften av kokvattnet, men spara det om du behöver späda soppan senare. Kör resten till en puré, med en mixer eller blender. Tillsätt grädden och kokvattnet så soppan får den konsistens du vill att det ska ha.
Smaka av med fond, salt och peppar.
Vi serverade knaperstekt bacon till och rev över lite parmesanost, hos Hanna serverades den med smörstekta kantareller. Vad du serverar till bestämmer du själv.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. det jobbiga med jordärtskockor är ju att de är så jobbiga att skala, mitt tålamod räcker inte till ;) men jag stod faktiskt och tittade på dem i fruktaffären idag och tänkte att det borde vi äta oftare. sen kom jag på det där med skalet då.

    men soppan ser väldigt god ut iaf, ska försöka få jimmy att skala så kanske jag orkar laga den! och förresten: heja tisdagssoppan!

    SvaraRadera
  2. Här äts det soppa alldeles för sällan, tyvärr.
    Lät supergott med knaperstekt bacon på.

    Ha gott!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Glömmer bort jordärtskockor ideligen, men de är ju faktiskt helt underbart goda...Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  4. Vilken bra idé med tisdagssoppa! Det är ju så gott nu när det börjar bli lite småkallt ute =)

    SvaraRadera
  5. Ser otroligt gott ut, det var länge sedan jag åt jordärtskocka, det får det nog bli någon dag! Fast jag kör nog hellre på de där kantarellerna ;)

    SvaraRadera
  6. Det blir sällan något med jordärtskocka hos oss, men den här soppan låter väldigt frestande! Ha en fin onsdag!

    SvaraRadera
  7. Där är ju en jordärtskocka till. Jag bara MÅSTE prova! Soppa går alltid hem, så gott! Jag får kika och se vad vår lilla Ica-butik kan erbjuda, kanske blir det en lille soppa till onsdagsmiddagen. :)

    SvaraRadera
  8. Jag smakade denna soppa för något år sedan på restaurang och föll som en fura och bestämde mig för att göra den inom kort men det föll i glömska fram till i början av året då jag lagade den för första gången.

    SvaraRadera
  9. Kul att den gick hem! Nästa gång ska jag också testa med bacon på toppen :)

    SvaraRadera
  10. Kommenterade igår men nu gick den inte igenom igen. Verkar vara någon vajsing på blogspot eller?? Hur som låter soppan jättegod och jag hade gärna hoppat på idéen med tisdags soppa om bara övriga familjen hade varit lite mer positiv...

    SvaraRadera
  11. Jag har sneglat på jordärtskockorna i butiken ett tag eftersom jag aldrig provat. Än så långe är det ett väldigt högt kilopris men priset sjunker några kr för varje vecka så snart kommer snål-Ann-sofi hem med en påse och då kommer det här receptet väl till pass. Tack för påminnelsen och tipset!

    SvaraRadera
  12. Fasen, jag måste också införa en soppdag i veckan hemma hos oss. Vi äter alldeles för lite soppa. Håller med Pernilla att det är lite pilligt att skala skockorna, men de är ju ruggigt goda att göra soppa på.

    SvaraRadera
  13. Jag som bestämt att jag inte skulle handla mer mat denna veckan... Det får det bli ändring på nu! :D Jag m-å-s-t-e bara testa denna soppan! :)

    SvaraRadera
  14. Måste också testa att göra denna soppa! Den ser jättegod ut, dock ingen bacon på toppen :)

    SvaraRadera
  15. Jordärtskockssoppa är bland det bästa vi vet. Det här äter vi ikväll på hemodlade snyggingar, med vitt vin och liknande recept (gissar jag). Mmm.

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  16. Vi har sopptorsdag hemma hos oss. Nu har fantasin börjat tryta lite, så vilken tur att ni tipsar om jordärtskockssoppa. När vi lagar sådan, är det oftas som förrätt, men givetvis gör den sig bra som huvudrätt. Nästkommande sopptorsdag är räddad.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!