onsdag 30 november 2011

Kassler med parmesanost.


I dag blir ni bjudna på ett recept på kassler från Gröna lådan, vår allra största receptskatt i köket! Varifrån och när det är saxat har vi ingen aning om, det finns inga som helst ledtrådar på urklippet så någon gissning vågar vi inte oss på heller.

Receptet är lite annorlunda än de vanliga receptidéerna man brukar hitta på kassler, kul med omväxling som dessutom smakar riktigt bra:) Men att få paneringen att stanna kvar på köttet och bli jämn var inte det lättaste som kocken hade gett sej på, tyvärr har vi ingen riktigt bra lösning på det problemet, Möjligtvis skulle det kanske funka att lägga köttskivorna i en ugnsfast form, slå på paneringen och gratinera det hela i ugnen istället... Kanske vi helt enkelt får ta och testa en gång.

Parmesankassler med tomatsalsa   2 port + matlåda
Tomatsalsa
1 liten gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk basilika
1 vitlöksklyfta
röd chilifrukt efter eget tycke, smak och styrkan på chilin
salt och peppar
Finhacka löken. Kärna ur och ta bort de vita väggarna i chilin, finhacka den. Fräs löken och chilin i smör så de blir mjuka och glansiga. Häll i tomaterna, basilika och pressad vitlök. Låt salsan småputtra i 10 minuter, smaka va med salt och peppar. Låt salsan stå och gona till sej under tiden som du tillagar kasslern.
Parmesankassler
500 g kassler i skivor
2 ägg
2 dl riven parmesanost
½ tsk paprikapulver
2½ msk vatten
½ krm peppar
½ dl vetemjöl
Vispa ihop ägg, vatten, ost, paprikapulver, peppar och mjöl. Låt det stå och svälla en stund innan du panerar kasslern i röran. När du har doppat kasslerskivorna i smeten så steker du dom i en teflonstekpanna, stek så de får en gyllenbrun färg på båda sidor.
Servera kasslern med salsa, ris och grönsaker.

Dagens eftermiddag har vi ägnat åt en bilburen inköpsrunda på Ö&B och Rusta, perfekt att passa på att göra när vi kan låna bil. Det blir lite väl tungt att dra hem tunga kassar på cykel, även om det är mest lutar nedför när vi ska hem igen... Just nu står det en form med smarrigheter i ugnen, smarrigheter som vi läst om hos en kollega till oss, vad det blir får ni veta vid ett senare tillfälle.

Denna drinkbjudande dam fick följa med hem, kändes som att hon passade in fint i vårt julpyntade kök:) Lite fulsnygg, eller som Ankis mor alltid sa "Bonagrann" (skånskt uttal)...

Ha en fin kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Kul med lite omväxling! oftast blir det creme fraiche gischet man ha till kassler rätterna, men jag tycker detta lät fräscht med salsan till.

    SvaraRadera
  2. Spännande kassler rätt.
    Äter kassler så sällan.Tack för tipset

    SvaraRadera
  3. vi har också ätit kassler och parmesan idag! :) fast inte så roligt som eran rätt förstås, våran var mer en vanlig pastarätt.

    alltså den donnan, vilken snygging! jag tycker den var helfestlig, eller... kitschig heter det väl?

    SvaraRadera
  4. Tina; Visst är det, den blev absolut helt annat än c.f.rörorna.

    Milla; Ja, det är lätt man glömmer bort kasslern. Vassego!

    Pernilla; Hoppsan, great minds think alike:)
    Visst är hon tjusig, kitschigt heter det ju, där var ordet vi inte kunde hitta, tack!

    SvaraRadera
  5. Men detta lät verkligen inte dumt, parmesan ger så god smak.

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Susanne; Men det var väl kul att höra:) Detsamma!

    SvaraRadera
  7. Den kasslern ska jag testa, och jag har en stor bit parmesan i kylen och jag tror jag har kassler i frysen, så det blir förhoppningsvis snart :-)

    Jag brukar annars göra med ananas, tomat och riven ost i ugnen, värsta 80-tals-skämsmaten!! :-)

    SvaraRadera
  8. Tomatsalsan lät verkligen namnam, jag som gillar upphottade saker perfekt!
    Den tjejen gick inte av för hackor! ;)
    (Har ni bakat något från tidningen ännu?)

    SvaraRadera
  9. Tomatsalsan får jag nog testa i alla fall. Skön prydnadsgrej ni hade hittat :)

    SvaraRadera
  10. Spännande med panerad kassler:) kassler är så kul eftersom det går att laga till festrätter och vardagsrätter i ett naffs. Jätte"fulsnygg" serveringsdam, vissa saker måste ju bara med hem ibland;-D

    SvaraRadera
  11. Det lät gott, kassler har jag nästan glömt av att det fanns. Inget man hittade i Kanada. Så detta ska jag testa någon dag. Jag skulle nog köra vanlig dubbelpanering mjöl, ägg och sedan parmesan istället för att blanda. Blir ju lite som piccata. Gillade den "bonnagranna" och uttrycket ;)

    SvaraRadera
  12. Så fina färger på tallriken och salsan låter god!

    SvaraRadera
  13. Oj vilken smarrig talrik. Helt i min smak =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  14. Vad gott!

    Kom på att det var aldeles för länge sedan jag gjorde någon form av piccatapannerat kött :)

    Jag brukar se till att köttet är ordentligt torrt innan jag doppar det i paneringen så brukar det vara lättare att få den att sitta kvar.

    Annars låter ugngratinering som en superbra ide !

    SvaraRadera
  15. Sicken HÄÄÄRLIG tallrik mat. Tänk att parmesan gör allt så extra gott!

    SvaraRadera
  16. Hej, jag heter Terese och jobbar på Micael Bindefeld AB. Just nu jobbar vi med ett par spännande produktnyheter som vi tror kan passa din blogg!
    Maila gärna mig för mer information,
    Vänligen Terese
    terese.jansson@bindefeldab.se

    SvaraRadera
  17. Kasslern låter riktigt god! Har inte ätit det på evigheter.

    SvaraRadera
  18. Låter riktigt gott och enkelt! Perfekt för oss! :-)

    SvaraRadera
  19. Det stjärnmärker jag. Är löjligt förtjust i kassler. Och tomatsalsa som sås gillas! Fräscht och gott!

    SvaraRadera
  20. Alltså ALLT blir ju gott med parmesan på! Jag är inne i en parmesan-fas nu och har verkligen insett att det går att ha till i stort sett vad som helst, haha. Den här paneringen borde ju gå att applicera på annat också (tex quorn) tänker jag, om man nu inte äter kassler. Eller vad tror ni?

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!