tisdag 10 januari 2012

Lite till vardags.

Ja, nu känns det som att livet har återgått till det lite mer "vanliga" när väckarklockan ringer på morgonen, frukosten intas i en hast för att vi låg och drog oss lite väl länge, cyklarna rullar åt vars ett håll på väg till jobb och hemma igen är det tvättstugan som gäller. Precis så såg det ut i Mårtenssons kök igår, och säkert på en hel del andra håll i Sverige.

Även på matbordet märks det kanske att ledigheterna har bytts ut mot en vardag igen? Middagen som vi bjuder er på idag åt vi visserligen inte igår utan vi den intog förra veckan, för visst hade vardagen börjat redan lite då. Oavsett vilket så smakade det riktigt gott med vitkålsstuvningen och korven som stod på menyn, speciellt gott smakade det eftersom det var Håkans egenhändigt tillverkade Merquezkorv vi åt (receptet på den hittar ni här).


Vitkålsstuvning 2 port+matlåda
400 g vitkål
vatten
1 tsk salt
40 g smör
0.75 - 1 dl mjöl
4-5 dl mjölk
salt och peppar
Strimla vitkålen, skölj och häll ner i en gryta. Häll på vatten så det täcker kålen och tillsätt ca 1 salt. Låt kålen koka upp och sedan småbubbla så den mjuknar lite, ca 5-10 minuter beroende på hur tjocka bitar du skurit. Vi lät kålen vara lite al dente så det blir lite mer tuggmotstånd. 
När kålen är klar slår du bort vattnet.
I en annan gryta så smälter du smöret, rör ner mjölet så det blir som en smet. Därefter vispar du ner mjölken, lite i taget (rör hela tiden) och låter det få ett uppkok, under omrörning. När du är nöjd med konsistensen så kryddar du med salt och peppar och blandar samman stuvningen med kålen. 
Skulle stuvningen bli för lös går den att reda av med lite mjöl utrört i vatten eller mjölk. 
Smakar bra till korv, stekt fläsk eller helt på sin egen hand, gärna med senap till.


Hur är det hemma hos er andra, märks det på matborden att det är slut på ledigheterna? Ingen fara, hej hopp så är det snart fredag igen och helgen knackar på våra dörrar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Visst är det så att det märks att det är vardag. Det blir liksom lite mer mat som går snabbt.
    Vitkålsstuvning lät verkligen yummie. Brukar göra coleslaw men inte tänkt på stuvning. Kål är ju så gott.

    Fortsatt fin vecka till er!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Lite skönt är det med vardag igen även om man blir lite tröttare nu i början när man inte kommer i säng på kvällen på den tid man egentligen ska. Jättekul bild på korvreceptet! Underbart!

    SvaraRadera
  3. Susanne; Ja, det behöver gå undan ibland mitt i veckan. Visst är kål gott o det finns ju så mycket man kan göra med det. Detsamma till dej.

    Ann-Sofi; Så kul du gillade det, tack! Nej, det där med sänggåendet är lite svårt just nu...

    SvaraRadera
  4. Jo nu är man tillbaka i vardagen igen. Här var barnen faktiskt så duktiga att de kom upp med middagsförslag för hela veckan. Så nu står menyn uppsatt på kylskåpet bara att följa. Stuvad kål skulle jag däremot aldrig få i någon mer än mig själv. Fast jag tycker det är jättegott så jag kanske ska laga det någon dag, det blir ju mycket mat till mig på det viset ;)
    Ha det bra

    SvaraRadera
  5. Gun; Inte dåligt med barn som engagerar sej i veckomenyn, bara att passa på! Detsamma till dej

    SvaraRadera
  6. Vardag med dunder och brak. Har inte kommit in i "handla-efter-jobbet-rutinen" alls ännu och inte blev det roligare av ett fullt parkeringshus vid Globen pga nån hockeymatch...

    Stuvad vitkål äter jag bara när mamma gör. Varför jag aldrig gör det själv beror nog på att jag skulle få äta upp allt själv. Men man kan ju göra liiite till sig själv förstås.

    Idag blev det köttbullar med stuvade makaroner på vårt bord. Hur mycket mer vardag kan det bli :-)

    Fortsatt trevlig måndagskväll!

    SvaraRadera
  7. Stuvad kål, varför inte? Kål är ju nya favoriten hos mig, och stuvade makaroner går ju inte av för hackor. Eller stuvad spenat. Så, stuvad vitkål får det bli framöver!

    Jadå, här märks vardagen allt. Främst på matbordet. Och tur är väl det kanske, annars hade vi nog rullat fram mot påsk...

    SvaraRadera
  8. Åh, vitkål är SÅ gott! Stuvad har jag inte testat, får bli ett kommande projekt.

    SvaraRadera
  9. Åh så gott det ser ut
    Må Väl i Vardagen igen :)

    SvaraRadera
  10. Mums med vitkålsstuvning och det låter hälsosamt!

    SvaraRadera
  11. Vitkålstuvning tycker jag är riktigt gott, även smörstekt med lite sambal oealeke. Passar vardag som helg igentligen =)

    SvaraRadera
  12. Har aldrig smakat på vitkålsstuvning... låter intressant och kan inte riktigt bestämma mig om det skulle vara gott eller ej... hmm...
    Duktiga Håkan med egentillverkad korv! :)

    SvaraRadera
  13. Stuvningen ser riktigt god ut, och korven med! Perfekta vardagsmaten ju!

    SvaraRadera
  14. Bengt. Hur god som helst och om man skär i några morötter så får man en snyggare vitkålsstuvning.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!