måndag 2 januari 2012

Tacotårta med tortillabröd

Då var det nytt år, kära vänner, 2012 skriver vi numera i våra dagböcker. Ett år som det siats mycket om och till och med gjorts film om, bara elände och husförhör om man ska tro på de som spår framtiden... Men det gör vi inte utan vi hoppas på ett riktigt fint år med många roliga upplevelser, trevliga människor att möta och så klart ett år med mycket god mat och dryck! Så det så:)

Vi hade en mycket trevlig nyårsafton, maten var kanongod och sällskapet ypperligt! En lite mer utförlig rapport kommer inom det närmaste, så håll utkik. Natten blev i alla fall sen och det kändes i kropp och knopp igår, vi sov läääänge och sen gjordes det inte många knop resten av dagen. det blev en soffsittar, tv-tittardag av råge. Mot kvällen vaknade vi dock till liv och kockade till en middag som vi läst om hos flera andra matbloggare men som vi inte provat själv tidigare. Tacotårta blev det, och det måste vara en av topp-tio placerade på listan över bakismat:)

Oavsett hur gott det smakar så blir det inte mycket bättre på bild än så här, speciellt inte när man är hungrig och seg i skallen!

Tacotårta  4 port
4 Tortillabröd, stora och mjuka
800 g köttfärs
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 burk philadelphiaost
1 dl matlagningsgrädde
1 burk majs
1 röd paprika
tomater
riven ost
Börja med att steka köttet, pressa i vitlöken och tillsätt tacokryddorna. Låt det fräsa en stund innan du slår i vattnet och sen låter det koka in helt.
Skär löken i tunna ringar, dela paprikan i mindre bitar och skiva tomaterna.
Blanda samman crème fraiche och philadelphiaost i en skål, späd med grädde så det blir lite lösare och lättare att bre på brödet sen.
Klä en form, gärna en springform med avtagbar botten, med bakplåtspapper och lägg en av brödskivorna i botten.
Bred på ett lager oströra, därefter ett lager tacofärs som du lägger majs, paprika, tomater, lökringar och riven ost på.
Sen är det dags för en bit bröd till, bred på oströra och fortsätt med köttfärs, grönsaker och riven ost. Har du färs så det räcker så fortsätter du med ett lager till. Så är det dags för sista brödet, där du först brer på den sista klicken oströra innan du lägger den i formen, med oströran nedåt. 
Nu är det bara att ställa in tårtan mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills den är genomvarm.
Tänk bara på att låta den stå 5-10 minuter efter att du tagit ut den, så du inte börjar skära i den direkt, den behöver tid att "sätta sej" så den inte går alldeles för mycket isär när du skär upp den.

Lite kladdigt att skära upp men om man bara håller i kanten så går det lite bättre. 

Så nu vill vi veta, hur var er nyårsdag, var ni pigga och på alerten eller var det soffan och backohoppning/Ivanhoe som gällde? Serverades en pizza eller kanske en trerätters även på nyårsdagen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

32 kommentarer:

  1. Goddagens på er! Härligt med tacotårta! Var länge sen nu! Igår var vi inte jättesega men tog ändock lite sovmorgon. Någon bakismat behövdes dock inte. Däremot blev det en mumsig middag hos päronen så slapp laga maten själv. Barnen fick plättar till lunch! :-)

    SvaraRadera
  2. Nyårsdagen är en av de få dagar, som jag önskade att jag hade haft TV...nyårskonserten från Wien, backhoppningen och Ivanhoe, men man klarar sig utan också! :)

    Istället blev det en hel del mys/vila, wordfeud, promenad och sedan gjorde vi en god middag av resterna, som blev över sedan kvällen innan. Dock inget vin eller skumpa till... ;)

    SvaraRadera
  3. Låter som en perfekt bakismat! Så gott!! Ser fram emot att ta del av den goda nyårsmiddagen!
    Jag var ju inte bakis men kände mig som det. Blev hemmaburgare! Gott det också!

    SvaraRadera
  4. Haha, jag var spik nykter på nyår och därför riktigt klartänkt igår, men jag tog ändå sovmorgon och latade mig i TVsoffan, så jag hade kunnat tänka mig lite bakismat ändå ;) Tacotårta har jag faktiskt aldrig provat på, bara den vanliga, icketårtiga varianten! Ser riktigt lovande ut måste jag säga!

    SvaraRadera
  5. God fortsättning! Hoppas ni vaknade till efter den där taccofesten:) Vi lät lokala pizzabagaren laga vår middag igår, så lata var vi hihi!

    SvaraRadera
  6. Frost; Till att börja året bra, sovmorgon och bjudmat:)

    Tina; Ja, det känns som alla de programmen går hand i hand med nyårsdagen. Nej, vin höll sej till aftonen här också:)

    Sofie; Nej, vi var väl inte bakis heller, mest vansinnigt trötta (du vet åldern spelar in...) Hamburgare hade vi också på tapeten ett slag.

    Alexandra; Ja, slappa kan man göra när som, utan anledning:) Då kan vi rekommendera ett test, finns en uppsjö av recept.

    Ann-Sofi; Jajamensan, en dusch också sen var det klart:) Ibland får man vara lite lat också...

    SvaraRadera
  7. Ni var inte ensamma om tacoinspirerad bakismat igår. Hörde flera kollegor nämna tacos men det vanligaste verkar ha varit besök på lokala pizzerian :-) Vi sov länge och tuggade i oss burgare från BK. Kanal 8 gick varm som sällskap i TV-soffan.

    God fortsättning!

    SvaraRadera
  8. Ser mycket mumsigt ut med tacotårta! Skulle jag inte ha tackat nej till.

    Här hade vi också en ganska seg dag med tvtittande och massor av lek med sonen.

    Till middag blev det rester från nyårsaftons tapasmiddag :)

    SvaraRadera
  9. Ser inte dumt ut alls med tacotårta. Älskar den typen av mat, dessutom går den hem hos barnen, inte dumt alls :)

    God fortsättning till er!

    SvaraRadera
  10. Lotta; Kan tänka att det blev en hel del pizza som såldes igår runt i landet, inte riktigt vår favoritmat... Men en hamburgare från BK hade vi inte tackat nej till, så gott:) detsamma till dej.

    Slickepotten; Så mumsigt:) Nyårsdagen har nog en tendens att spenderas i soffan!

    Anna; Perfekt när alla gillar:) Detsamma!

    SvaraRadera
  11. Tacotårtan Ser enormt god ut - vi ska testa redan nu på fredag då pappa/morfar/svärfar kommer på besök!
    Anders hyser full förståelse för Håkans kvällslektyr. :-D
    God fortsättning på det nya året!
    önskar,
    Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
  12. Postisarna; Härligt, då hoppas vi att han gillar middagen! Håkan gör detsamma, men hade föredragit boken på svenska:) Detsamma till er!

    SvaraRadera
  13. Så god er tacotårta ser ut! Jag brukar göra tacopaj :)
    Tro det eller ej men vi var på nyårsdagen bjudna hem till svärmor på julmat! :) Halvsega var vi, men det gick bra ändå!

    God fortsättning och kram på er!

    SvaraRadera
  14. Gäller att man är lite "lagom" bakis då så att man orka kocka ihop en tacotårta. Om man inte gör den dagen innan vill säga... hm tål att tänkas på.
    Ser fram emot att höra om ert nyårsfirande!

    Själv åt jag sushi (hämte- såklart) men på väg dit såg jag en och en annan pizzakartong komma gående.

    SvaraRadera
  15. God fortsättning :-)
    Allt med taco är gott.

    Jag körde en del soffa, men det fick även bli stryktvätt. Då kan man titta på TV och stryka samtidigt.

    Nu ser jag också fram emot vad er blogg ska bjuda på detta år. Visst är det härligt när man kan inspirera varandra.

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
  16. aldrig hört talas om tacotårta,men dock älskar jag tacos,så detta måste prövas snart.
    Önskar er också en god fortsättning på året
    Nä jag tror på 2012 och att de blir ett toppenår.
    Kan ju inte bli sämre än 2011 då de var bara elände i världen och även i sverige

    SvaraRadera
  17. Ja, tacotårta är gott! Hos oss blev det rester från nyårsaftonen :)

    SvaraRadera
  18. God Fortsättning
    Härligt med Tacotårta...låter som en höjdare som vi får prova hemma här, vi är TAcofrälsta
    Må Väl o Önskan om härligt 2012...med mycket god matHej Helena i Småland

    SvaraRadera
  19. God fortsättning!

    Nyårsdagen var en lugn sådan då vi bjöd familjen på massa god fikabröd :)

    SvaraRadera
  20. God fortsättning till er! Tacotårta såg gott ut! Här gjorde vi som många andra i Sverige och åt pizza :-)

    SvaraRadera
  21. Amy; Tacopaj blir det också ibland här hemma, gott också det. Lite skönt att slippa kocka kanske när man är lite seg i pannan:)

    Kim; Ja, så bakis var vi ju inte, mest trötta i hövvet:) Men dagen innan-tårta hade säkert funkat...

    Susanne; Detsamma! Ja, vi fårväl se vad som bjuds, och inspiration - visst är det underbart!

    Smulan; Älskar du tacos så bör ju detta provas. Vi önskar dej detsamma.

    Hovkonditorn; Inte illa med rester heller.

    Helena; Detsamma. Då är det hög tid att prova tårtan då:)

    Anneli; Detsamma! Fikabröd låter inte fy skam.

    Linda; Detsamma! Ja, ni var nog en hel del:)

    SvaraRadera
  22. Tacotårta var väl en bra start på nyåret. Vi åt smördegspizza med tapasrester på. Kan säga att annars gjordes det inte många knop hemma hos oss. Inte ens barnen orkade hålla igång, trots att vi allihop sov bort hela fm...
    Har en liten fråga, brukar ni ha problem att få upp länkarna från bloggen på Facebook?

    SvaraRadera
  23. Remsan; Mycket bra, nästan lika bra som tapaspizza som låter väldigt gott:) Känns som nyårsdagen brukar köras på slow-motion... ganska skönt ibland. Ja, det är en hel del klödd med länkarna där. Tycker det var mycket bättre som det var tidigare när det gick automatiskt...förstår inte varför de ändrade på det. Någon gång har det funkat att lägga in länken i kommentarsfältet under inlägget på fb, även om det kanske inte ser så snyggt ut:(

    SvaraRadera
  24. Okej, tack för tipset. Jag funderade på om det berodde på att en del har en egen domän, men jag har testat att lägga upp länkar från andras bloggar utan egen domän och det funkar bara bra. Jag tog till och med bort en sida som Berra och mina vänner skapat (med samma namn) där de checkat in på bistron (tramsigt jag vet), men det hjälpte inte heller.

    SvaraRadera
  25. remsan; Ja vassego. Det funkade inte för vår del i förmiddags heller, men efter att ha loggat ut och sen in igen så funkade det plötsligt, fattar inte varför?

    SvaraRadera
  26. Tacotårta vill jag med testa, attans att jag inte kom på de på nyårsdagen, men det kommer ju fler bakisdagar. :)

    SvaraRadera
  27. Grattis på 2-årsdagen! Hoppas på flera år till!

    Vi hade städning efter festen och en födelsedag att fira på nyårsdagen. Däremellan blev det slapp i soffan, Tour de Ski istället för Ivanhoe. :)
    Köttrester och pommes stod på menyn, enkelt coh gott så där dagen efter.

    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  28. Här var vi ganska slöa hela dagen.
    Vi tittade på Trollkarlen från Oz.

    SvaraRadera
  29. Oj, oj det såg fantastiskt gott ut! :)
    Så mycker mer än bara bakismat ju :-)

    SvaraRadera
  30. Hanna; Eller så får du göra den till festdagen:)

    MÅGott; Tack, så gör vi. Skönt med lite slappande iaf, och rester kan sitta riktigt fint:)

    Milla; Slöande på nyårsdagen borde vara obligatoriskt:)

    Tess; Tack, visst är det:)

    SvaraRadera
  31. Hej hej igen, hur stor springform använde ni till Tacotårtan? Hoppas ni har de bra och ha en fortsatt bra vecka. /MVH Hannah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hej Hannah! Vår springform som vi använder är 24 cm och den passade fint till brödet vi hade.
      Lycka till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!