söndag 5 februari 2012

Hemrökt lax.

Ytterligare en isandes kall dag har dragit förbi och snart är ännu en helg över. Denna söndagen har bjudit på ett fikabesök hos Ankis far, som i sin tur bjöd på prinsessbakelser från Frödinge som var överraskande goda.
Hemma igen så slog Håkan upp balkongdörrarna för att sätta igång Mårtenssons rökeri ute på balkongen. Sist han försökte sej på att röka korv så blev han inte riktigt nöjd, men skam den som ger sig så denna gången försökte han sig på en ny idé. Vi ska försöka oss på en enkel förklaring så att ni kan prova på det själva hemma, för det är verkligen inte alls svårt att själv röka laxen eller korven.

Ditt eget rökeri.
Ni behöver 1 grill med lock, det finns enkla billiga varianter att köpa och den behöver inte alls vara stor - vår är ca 50 cm bred, till grillen måste det även finnas en plåt och ett galler.
På botten av grillen sätter du 2 brännare, ni vet sådana som man har under fonduegrytan, som du hällt T-röd i och tänt på.
Fäst plåten en bit över brännarna och täck den med ett tunt lager alspån (köps i jakt och fiskebutiker).
Lägg gallret en bit över plåten och lägg på det du vill röka, på vårt galler låg en bit färsk lax och några hemgjorda korvar.
Laxen fick föst ligga och gona till sej med svartpeppar, salt och citronsaft innan den hamnade i rökeriet.
Lägg på locket, röka i 15-25 minuter och sedan har du en fin bit lax att steka upp och njuta av till middagen!

Kvällens middag, något så sanslöst god blev den om vi får säga det själv. Det lät mest "oh", "åh" och "mmm" vid matbordet, en riktig hjöjdarmiddag! Till den rökta laxen blev det sallad, mathavre och västerbottenmajo och just majon passade så vansinnigt bra till så det måste ni bara prova, oavsett om ni röker er egen lax eller köper den färdigrökt. Ni hittar receptet här, hur enkel som helst att slänga ihop. 

Grillen i egen hög person, ute på en snötäckt balkong. Ett tag var vi lite oroliga att någon skulle gå förbi, se rökutvecklingen, tro att det brann och larma 112... men som tur var så slapp vi det!

 Färdigrökt laxfilé. 


Korvarna, från rökeriet. 

Alspånen som användes.

Är det fler av er som har provat röka hemma så dela gärna med er av era erfarenheter och tips, alltid lika spännande att läsa!
Nu önskar vi er en finfin vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

43 kommentarer:

  1. Åh jisses vad gott! Jag har ätit hemmarökt fisk och det är så vansinnigt gott. Köpte rökt lax idag som verkligen var en besvikelse så man kanske ska testa att röka hemma nästa gång, låter ju inte så avancerat :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte alls avancerat, behövs ingen dyr grill-bara den har galler och plåt.

      Radera
  2. Vad gott! Min svåger har ju en rök som han röker det mesta i. Senaste projektet är chili från egen odling. Vi rökade ju makrill i somras. Gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra idé att röka chili, det låter ju som att det är något som vi måste prova!

      Radera
  3. Kul att röka fisk själv! Det är ju så gott med rökt fisk. Det här måste jag prova någon gång. Och givetvis västerbottenmajon :) Hoppas ni får en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott är det, väl värt att prova-om inte annat för att få känna den där stoltheten:)

      Radera
  4. Åh!!! Rökt lax som är så sanslöst gott. Jag förstår era ord under middagen.
    Bli bjudna på fika är aldrig fel :-)

    "Skönt" att höra att någon mer än tycker att Melodifestivalen är långdraget och litegrann ointressant... ;-)

    Ha en bra start på veckan!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där är vi rörande överens, både vad gäller fika och melodifestival...

      Vi önskar dej detsamma.

      Radera
  5. Vad smarrigt det ser ut =) Ny Ib Laursen-tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

    SvaraRadera
  6. Åhhh rökta lax kom till mamma ;-) Jag som ÄLSKAR rökt fisk!!
    Kramkram

    SvaraRadera
  7. Hemrökt blir toppen! Senaste experimentet var en kyckling. Blev underbart saftig med härlig smak. Lax och räkor har vi mest rökt på somrarna, av någon anledning som jag inte fattar. Mer fisk och skaldjur på röken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det. Vårt nästa projekt på röken blir nog just kyckling så det låter ju lovande. Räkor har vi också pratat om, det finns ju hur mycket gott som helst att lägga på plåten.

      Radera
  8. Bra tipps på ett enkelt sätt att röka.
    Såg mycket gott ut.
    Ha en bra dag /Jimmie

    SvaraRadera
  9. Kollossalt impad är ordet för dagen!!

    SvaraRadera
  10. Alltså den där Håkan är makalös! Jaha, nu får jag leta fram Berras ABU-rök nere i källaren och röka lax... Skäms på oss att vi bara använt röken på sommaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är jag/han:) Ja, skäms på dej... Upp med röken nu!

      Radera
  11. Jag har alltid trott att det var bökigt och långrandigt att röka själv, men detta vill jag testa. Tyvärr har jag varken balkong eller grill för tillfället men får prova hos föräldrarna. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var ju inte alls så:) Då blir säkert föräldrarna dina glada!

      Radera
  12. Hi hi, nog har jag alltid provat att röka jag. Men inte att röka mat, men det är nog bra mycket godare och nyttigare än den varianten jag testat ;)
    Rökt lax är ju grymt gott! Och imponerande rökaraktivitet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha du, du tänker så du... Jodå, där har vi också gjort karriär på det området:)
      Ja, de rökpelarna var inte att leka med.

      Radera
  13. Å så väldigt jättegott!

    Vi har en fiskrök i mina föräldrars stuga där vi ifta röker fisk om somrarna. Hemma i grillen har vi inte rökt på något än. :)

    VB-majo... det vattnas i munnen trots att jag just ätit en mycket god lunch. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt:)
      Ja, den majon går inte av för hackor, så vansinnigt god!

      Radera
  14. Oh vad lyxigt! Jag har sneglat på de där minirökerierna man kan köpa i fiskeaffären och kommer nog köpa en sdan till sommaren. Haha vilken tur att ingen larade 112, herrejösses då hade det blivit en dyr lax! Hoppas ni får en trevlig vecka:) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den hade verkligen kostat - det hade vi inte ens tänkt på att det kunde bli så... Huga, vågar vi ge oss på det igen?

      Detsamma önskar vi dej.

      Radera
  15. Wow vad häftigt! Mäkta imponerad över såna konster, bara så där på balkongen :-) Att ni hinner och orkar...

    Receptet på västerbottenmajo är sparat som favorit och nästa gång jag gör "hemburgare" ska jag ha det som dressing. Älskar västerbottenost och det mesta man kan göra med den. Så tack för tipset!

    Ha en skön måndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, bara så där:)

      Majon på hemburgare, det låter som en väldigt god idé - det måste vi ju också prova! Vassego och tack själv:)

      Radera
  16. Ojoj, så modiga ni är!! Tänk om någon hade ringt 112??? ;)

    Duktigt att röka sin egna lax. Gör ni rökta räkor också på sommaren? Hoppas ni haft en bra helg för övrigt, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu vet vi inte riktigt om vi vågar oss på det igen, tänk om...
      Men för räkornas skull så får vi fatta mod!

      Radera
  17. Ni är så grymt duktiga på att prova på avancerade och spännande saker. Ser vansinnigt gott ut occh västerbotten majo lät som något jag inte bör prova (kan vara beroendeframkallande). Min man har pratat om att köpa sig en rök, han vill röka revben efter att vi blivit bjudna på väldigt goda sådana hos vänner i Kanada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bugar, niger, tackar och rodnar:) Men det är inte så avancerat egentligen...
      Du måste prova vbmajo, det är så attans gott. Klart beroendeframkallande...

      Radera
  18. Klockan är 22.56 och jag är hungrig, på lax. ;o)
    Blir till att lägga mig och hoppas hungern lägger sig...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, lite nattamad kanske innan sänggåendet?

      Radera
  19. Härligt med hemmarökt lax är lite dålig på att röka mat på vintern, men på sommaren så gör jag det ofta gärna med lite träflisor från hickory trädet som ger en mycket god smak. Nu vart jag lite sugen på att röka lite mat, får försöka få till det om någon helg.
    Tackar för inspirationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, och tack till dej också för påminnelsen om hickoryflisor - det måste vi få tag på och testa.

      Radera
  20. Himla gott är det ju när man få röka själv, fisk bli det mest här och då abbore och gädda. Det är vad sjön erbjuder ute i stugan.

    SvaraRadera
  21. Hej!
    Låter väldigt gott med rökt lax. Har identisk grill, men vet inte hur ska man göra för att kunna röka i den. Kan du beskriva det mer och visa hur er grill ser inuti?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen hur gott som helst.
      Okej, vi ska göra vårt bästa att få till ett inlägg som förklarar det hela lite bättre med fler bilder, hav tålamod:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!