måndag 13 februari 2012

Vegetarisk spenatsås a'la Indien

Det är en himla tur att det finns människor i världen som ger sig den på att förändra andra människors syn på saker, i detta fallet mat och smaklökar. Vi har nämligen fortsatt vår resa i den Indiska matvärlden tack vare Amys kryddpost till oss och den resan artar sig riktigt bra faktiskt, något ingen av oss egentligen trodde. Senaste rätten vi provade laga till fick vi tips om i Amys blogg, men eftersom vi hade lite problem med att hitta mangold och hel spiskummin så fick vi förändra en gnutta på orginalreceptet.
Något som vi upptäckt är att Indisk mat, i alla fall den vi har lagat till, har väldigt vackra färger och det gör ju inte det hela sämre på något vis. Fint för ögat och fint för smaken:


Spenat shaak, eller spenat-tomatsås  2 port
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
olja
½ krm hing (indisk krydda även kallad djävulens avföring!, Hittar man inte hing funkar det utan också)
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 krm mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1½ dl vatten
salt
2 påsar babyspenat
Hetta upp oljan i en djup stekpanna, tillsätt lök, vitlök, hing, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och låt det fräsa ca 5 minuter. 
Slå i de krossade tomaterna och vattnet och låt det puttra på svag värme ca 20 minuter, smaka av och tillsätt mer kryddor om du tycker det behövs. 
Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk och varm.
Servera med kokt ris och picklade äppelklyftor.


Picklade äppelklyftor (funkar även med t.ex mango, paprika eller morötter)   2 port
1 grönt syrligt äpple (vi hade Granny Smith)
½ msk achar masala
salt
några droppar pressad citron
två klick ketchup
Tvätta och skär äpplet i tunna klyftor som läggs i en skål. Blanda ner övriga ingredienser och låt det stå och dra minst 30 minuter innan serveringen.

Hur löd då vår dom, gick det hem hos oss båda? Jajamensan, det kan ni tro att det gjorde, tallrikarna renskrapades och av varken spenatsås eller picklade äpplen fanns det någonting kvar alls. Håkan var nog den som jublade mest eftersom detta innebär att nästa gång vi ska använda indisk krydda blir det curry som ska användas. Anki vågar inte vara skeptisk alls längre ens mot curry, det finns tydligen hopp eftersom både spiskummin och masala gick riktigt bra att äta - även om svetten lackade lite i pannan:)

Ikväll står det vegetarisk gryta på menyn, men mer om den en annan dag. Nu ska den först kockas till, fotograferas, smakas av och godkännas för vidareskickning till er. Det är ett tufft jobb man har som matbloggare, men någon måste ju göra det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

36 kommentarer:

  1. Veggo-mat är så himla gott! Ofta mycket godare än vad jag brukar förvänta mig faktiskt. Skulle vilja äta det oftare :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det, vi blir lika överraskade varje gång.

      Radera
  2. Djävuls avföring hihi ja då lär ni ha pruttat för jävligt efter den här middagen;-D Ett fin fint vegetarisk recept! Det tackar jag för. Jag har alltid lite problem med att hitta på nya vegetariska recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) :) Tror snarare att det är lukten (eller rättare sagt stanken) från kryddan som det hänvisar till...
      Vi säger varsågod, slit det med hälsan. Nästa måndag kommer det ett nytt.

      Radera
  3. det ser kanongott ut! det är fint med indisk mat, det smakar gott, luktar hur gott som helst och ser jättefint ut. kul att anki har lagt bort sin skeptiska sida ;)

    jag löste faktiskt ett melodikryss i torsdags! som min chef hade gjort till personalfesten visserligen, men det räknas väl ändå? förresten så är pensionärsgrejer bra grejer, de borde bevaras med tanke på att snart finns det inga pensionärer längre om reinfeldt får bestämma då vi går direkt från jobbet till graven. då måste man ju börja med pensionärsgrejerna redan nu! (fast mandelkubben skippar jag helst.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var verkligen riktigt gott så vi är också glada för att skepticismen är bortblåst.

      Klart det räknas, melodikryss som melodikryss,same same but different.
      Nej, snart är det ett utdöende släkte, rent bokstavligt talat då alltså. Kanske en fridlysning snart bör vara på plats?

      Radera
  4. Indisk mat är så god! Och den känns extra trygg när den är tillagad i ett kök hemma hos er i Skåne. Min episka matförgiftning i Bombay börjar kännas tillräckligt avlägsen nu för att jag äntligen ska kunna vara riktigt sugen på indiskt igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som att en episk matförgiftning inte är av större risk i hemmaköket. Det får vi i alla fall inte hoppas:)
      Men visst tar det tid innan man hämtar sej och glömmer hur det var!

      Radera
  5. Jag får nog botanisera lite mer bland det indiska. Lite feg är jag med kryddorna där men eftersom ni gör ett så fint jobb och testlagar först så vore det ju synd att inte haka på... Picklade äpplen, alltså. Det skulle jag ju inte komma på själv direkt.

    Just vegetariska recept verkar lättare att hitta i det indiska köket. Tack för alla tips på vegetariskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar finnas en uppsjö vegetariskt i det Indiska köket, passar fint till våra köttfria måndagar.
      Och kan Anki omvändas, så finns det hopp för fler, det kan vi lova! Hur det blir för din del vågar vi däremot inte uttala oss om, men vi kan hålla våra tummar:)

      Radera
  6. Jag är så sugen på att ha indiskt tema på någon middag framöver. Frågan är bara hur jag ska kunna välja ut ett gäng rätter att testa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja inte är det lätt inte, det finns en hel massa recept att välja mellan. Men visst var du också inne på en veg.dag i veckan? det finns många sådana alternativ på Indiskt inne hos Amy, bara att välja och vraka...

      Radera
  7. Indisk mat är helt klart en favorit. Underbar och enkel mat. Men det är en utmaning att få min man att äta mat som innehåller kryddor som han inte hört talas om. Därför lagar jag alltför sällan sån mat hemma. Jag minns när yngste sonen bodde i en lägenhet som låg ovanför en indisk restaurang. Gud vilka härliga dofter som spreds i det trapphuset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi verkligen tänka oss att det låg dofter i luften om han bodde så, vilket drömställe:)

      Radera
  8. Så gott och kryddorna har en hälsofrämjande verkan dessutom!

    SvaraRadera
  9. a indiskt är supergott och med spenat kan de inte gå fel,älskar verkligen de

    SvaraRadera
  10. Vad gott! Älskar Indiskt. Känns som en trevlig vardagsrätt. Spännande äpplesallad.

    Ni fick vara med på ett hörn på matbloggsträffen igår. Kim hade bakat era svartpepparkex:). Goda!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äpplesalladen var perfekt som tillbehör och skulle säkert funka fint till sommarens grillning också...

      Ja, vi såg att vi hade en stand-in på er träff, kul de gick hem!

      Radera
  11. Jag är så glad att Anki nu är omvänd! Det tror jag Håkan också instämmer i! ;) Stor kram för att ni vågat testa lite "annorlunda" recept än de ni är vana vid, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håkan håller med du:)
      Kramen ska väl du har, det är ju tack vare dej som det nu lagas mat med curry i dessutom!

      Radera
  12. Jag vill skicka dig massa alla <3-ans kramar!

    SvaraRadera
  13. Härligt att ni båda nu är hooked! Indiskt ligger högt upp på utländska kök-listan. Dock lagas det inte så mycket indiskt i russinköket, utan det blir mest köpe-mat. Fast man blir ju så himla sugen på att testa själv, speceiellt efter era lovord!

    Och som Sofie sa: Ni var med igår! I form av svartpepparkexen. Högt betyg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, äntligen har vi husfrid:) I vår stada finns det inget Indiskt kök att hämta mat från så vi får kocka vår egen. Då är det tur att det finns privatleverantörer som kan förse oss med kryddor! Testa måste du, det är väldigt enkel matlagning och blir så gott.

      Vi tackar för att du tog med oss, så glada blev vi!

      Radera
  14. Indiskt är ju helt underbart! Med eller utan kött:-)

    önskar er en underbar alla hjärtansdag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är det.
      Hoppas du också fick en fin dag.

      Radera
  15. Det ser väldigt gott ut, det är väldigt kul att kunna variera måltiderna så mycket - känns litet torftigt att tänka hur det var då det mest var söndagsstek och andra "ursprungstypiska" (för att citera en vinskribent i DN) rätter som serverades. Även om sådana rätter är goda, ska man inte underskatta variation.
    /Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. variation är ordet, det finns så mycket att testa så varför inte? Men absolut får inte de "ursprungstypiska" rätterna glömmas, då vore det skamligt!

      Radera
  16. Mums, detta måste jag verkligen testa!!

    SvaraRadera
  17. Spännande. Lite skillnad från vår svenska stuvade spenat. Det här borde jag testa. Men kanske skulle jag vara lite försiktig med kryddningen så det inte blir för starkt för mina små barn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta är milsvid från stuvad spenat:) Kryddstarkt absolut, så det bör nog dras ner lite på måtten om man har barn.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!