måndag 19 mars 2012

Kycklingbullar i tomatsås.

Även denna veckas vegetariska recept får ni vänta med till senare i veckan, precis som förra veckan så åt vi nämligen vegetarisk på fredagen istället för på måndagen! Ingen ordning alls i detta köket...:)
Men när man snubblar över kanonrecept hos andra matbloggare och har svamp i skafferiet från en annan matbloggare som väntar på att bli uppäten (svampen alltså, inte matbloggaren!) så är det faktiskt ok att gå andra vägar än den man tänkt från början. Så det så!

Idag bjuder vi därför på en snabb och lättfixad kycklingrätt, denna på kycklingfärs istället för "helt" kött. Har man inte färs så gör man som Anki gjorde, man fixar egen i mixern. Tänk bara på att inte mixa köttet för länge eftersom det lätt blir mos av färsen då, men bli för den delen inte oroliga så ni inte vågar ge er på det för ni märker säkert när det är klart. Och lite köttbitar i bullarna skadar ingen:


Kycklingbullar i tomatsås  2 port+matlåda
600 g kycklingfilé eller kycklingfärs
2 ägg
3-4 msk skorpmjöl
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk basilika
1 msk torkad oregano
Använder du filé så kör det i en mixer så det blir finfördelat, kör det bara inte för länge så det blir mosigt.
Blanda färsen med ägg och skorpmjöl så det får en fastare konsistens, smaksätt sedan med kryddor och örter. Låt färsen stå en stund innan du formar bullar av den, gör tomatsåsen under tiden.
När såsen är färdig och står och puttrar så sätter du igång att rulla bullar av färsen. Skölj händerna i kallt vatten först så går det lite lättare. Tycker du det blir för kladdigt så använd istället dej av skedar, det är inte hela världen om dom inte blir perfekt runda - det ska synas att det är hemmalagat!
Stek bullarna i en blandning av olivolja och smör, lägg ner dom i tomatsåsen och låt dom bubbla med där.

Snabb tomatsås
2 burkar krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
lite socker
salt och svartpeppar
oregano efter eget tycke och smak
1-2 msk balsamvinäger
hackad basilika efter eget tycke och smak
Häll tomater i en gryta tillsammans med vatten och fond, pressa i vitlök och låt det puttra någon minut.
Smaka av med kryddor, socker, oregano och balsamvinäger. Låt såsen stå och småputtra under tiden som du rullar och steker kycklingbullarna. Släng i basilikan innan du tillsätter bullarna.
Servera gärna med balsamicocrème och kidneybönor, det passar fint till.

Vi har fått frågan om vart vi köpt vårt minipingisset och eftersom vi tänkte att kanske fler är nyfikna så svarar vi på den frågan här. Setet är köpt på TIGER i Köpenhamn, en dansk kedja som även har butiker i Sverige och ni hittar deras hemsida här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Kycklingbollar och tomatsås vad gott.

    SvaraRadera
  2. Sådär ja, vad bra! Då har ni fått mig att tippa över och våga prova kycklingfärs till slut. Jag har länge lurat på kycklingfärs och vill gärna göra kycklingburgare av det. Det verkar fräscht, gott och lite "lättare" än med nöt. Och så kan jag ju fortsätta av bara farten se'n och göra era bollar också. Låter hur gott som helst.

    Tomatsåsen med lite grönsaksfond i låter jättegod, det brukar jag inte ha men det låter ju definitivt som att det bara kan höja smaken ytterligare!

    Be crazy, kör meatless Monday, Friday eller what ever. Bara för att Paul McCartney säger måndag så kan väl Mårtenssons säga "när som helst" :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, det var väl bra att vi kunde stå till tjänst med att tippa över. Det gör vi så gärna så:) Mycket lättare än nöt och blandfärs, och roligt att variera. Dina burgare får vi ju hålla utkik efter då.

      Ja, både fonden, sockret och vinägern gör verkligen sitt till smaken.
      Klart vi kan:)

      Radera
  3. Låter gott! I Kanada hittade man både kyckling och kalkonfärs i varenda butik men inte lika vanligt här. Tack för tipset om pingis setet, var inne på Tgr i Malmö i lördags men såg det inte (men så letade jag ju inte heller;)).

    SvaraRadera
  4. Göra köttbullar på kycklingfärs är toppen! Jag testade för ett tag sedan att fylla just sådan med mozzarella (ovanligt att jag hade i ost, hi hi...) och servera i tomatsås. Ser som vanligt mycket gott ut.

    SvaraRadera
  5. Hittills har jag bara "glidit förbi" kyldisken med kycklingfärs men det får nog bli ändring på det... Ser mycket gott ut!

    SvaraRadera
  6. Det där lät smaskigt! Jag har aldrig provat att rulla bullar av kyckling men det borde ju vara lika lätt som en vanlig köttbulle:) Härlig tisdag till er båda:) Kram

    SvaraRadera
  7. Ser riktigt gott ut! Har också tänk att testa kycklingfärs, har faktiskt aldrig gjort det... :)

    SvaraRadera
  8. Men hallå där!! Jag gjorde också kycklingbollar i tomatsås igår, ett snarlikt recept, men förstås inte helt identiskt. Jaja, jag får väl vänta med att lägga upp receptet på mina bollar ett tag. Ha det gott!

    SvaraRadera
  9. Kycklingfärs äter man alldeles för sällan... Gott, gott!

    SvaraRadera
  10. Ni får äta vegetariskt två ggr i veckan då, både måndagar OCH fredagar! ;) Kram på er!

    SvaraRadera
  11. Köper aldrig kycklingfärs för jag tycker det är ganska smaklöst och vet inte vad jag ska göra av det. Men en tomatsås är ju aldrig fel! Ser gott ut! JAG fick till en vegetarisk måndag!:=)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!