torsdag 24 maj 2012

Tiramisu med jordgubbar och goda drinktilltugg.

Alltså, nu är det väl hög tid att även plocka fram badkläderna för det verkar ju som att sommaren äntligen har hittat hit. Vi hade tänkt ta en Malmötur igår, men det blev inte riktigt som planerat så vi hamnade på en filt i skogen istället. Fast först gjorde vi ett standhugg och blev lite sandblästrade på våra ömma vintervita kroppar... det blåste nämligen full sandstorm därnere! Men i skogen var det ljuvligt härligt, liljekonvaljer som blommade överallt och doften var nästan överväldigande. Härlig avkoppling.
På vägen hem tog vi en fika på Jaktpaviljongen och som det inte räckte med det så gick vi minsann ut och åt på kvällen! Efter en tur runt på stan så hamnade vi på Restaurang Store Thor framför vars en hamburgare.
En riktigt härlig onsdag med andra ord, det gäller att passa på när humöret och vädret stämmer överens:)

Hög tid är det väl också med en rapport från lördagens matlagning och middag hemma hos Carina och Affe. Det blev en del bilder och efter lite gallrande så kommer resultatet här. Vi börjar med efterätten som blev ett eget "hitte-på", en tiramisu med somrig smak;


Tiramisu med jordgubbar 4 port
en form med måtten ca 30*20 cm
ca 1 paket savoiardikex
2 äggulor
1 dl socker
300 g mascarponeost
½-1 apelsin, rivet skal och pressad saft
3 dl starkt kallt kaffe
1 dl apelsinlikör, eller amaretto
1 paket jordgubbar
Vispa samman äggulor och socker så det blir fluffigt.
Rör ner osten, apelsinskalet och saften, smaka av.
Skölj och skiva jordgubbarna i tjocka skivor.
Blanda samman kaffe och likör i en djup tallrik.
Doppa kexen i kaffet, ett och ett och lägg ett lager i botten av formen.
Klicka därefter på ett lager av oströran och lägg sedan på jordgubbsskivor.
Varva ett lager till av kex, oströra och jordgubbar, översta lagret ska vara oströra.
Dekorera med jordgubbar och ev. apelsinbitar.

Kvällens dukning, signerad Carina. 


Drinktilltuggen för kvällen. 3 olika toppings på färdiga crostinis, hur enkelt och gott som helst.

Topping till crostini, nr 1
Crème fraiche
röd rom
hackad dill

Topping till crostini, nr. 2
Rökt lammkorv 
svart oliv urkärnad och halverad

Topping till crostini, nr 3
pepparrotsvisp
rökt renkött 

 Carina förbereder efterrätten, allt under kontroll av lillasyster:) "Doppa där, lägg här, vispa detta!"

Varmrätten förbereds i köket av Affe och Håkan, äkta matglädje:)

Tada! Grillad entrecote, bakad potatis, vitlöksrostad blomkål och godaste Jack Daniels glaze till det. Receptet på glazen/såsen hittar du här. 

I kväll är det så dags att gå på säsongens sista (för vår del alltså) quizzkväll på bryggeriet. Alla tummar hälls som vanligt, eller hur? Det brukar ju hjälpa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

28 kommentarer:

  1. Vilken fin onsdag ni hade och så fint när ni njuter til fullo! Tiramisun låter mycket fräsch. Jag håller tummarna för er i kväll :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen kanonfint och vi passade verkligen på att njuta. Håll dom hårt:)

      Radera
  2. Är ett stort fan av Tiramisu med är tyvärr dålig att göra den själv, lät riktigt gott med jordgubbarna. Lägger det i högen på saker som ska göras, tackar för det..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott blir det med jordgubbar, även med passionsfrukt blir det gott: http://martenssonskok.blogspot.se/2012/01/en-passionerad-efterratt.html
      Vassego, hoppas det ska smaka.

      Radera
  3. oj va gott de ser ut,gillar inte alls den vanliga tiramisu men den här skulle ja lätt sätta tänderna i.

    SvaraRadera
  4. Oh, så mycket gott! Låter dom en mycket god variant på tiramisu. Jag har fortfarande inte testat den där glazen, men alla ger det så gott betyg så jag måste verkligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Du måste testa glazen, den är till att äta med sked:)

      Radera
  5. Låter riktigt fräscht med jordgubbar och apelsin i, måste jag prova!!

    SvaraRadera
  6. Mums för allt! Jag sitter och dregglar över tangentbordet!

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig kväll:) Och en somrig tiramisu var verkligen på tiden någon kom på:) Det låter magiskt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Visst var det, riktigt magiskt:)

      Radera
  8. Vilken god eftterrätt och bilden är superfin. Håller mina tummar för er ikväll!

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig middag=)) Tiramisu äter jag inte, men mascarpone... mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Mascarpone är verkligen gott, men varför inte tiramisu?

      Radera
  10. Ser riktigt smarrigt ut allting!!. tiramisu har jag aldrig testat har flera gånger tänkt tanken...men de blir nog snart ska du se! =)
    Ha en go o skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Testa, du lär inte bli besviken. Man kan variera det hur mycket som helst!

      Radera
  11. Vilken måltid mums filibabba. Nu blev det fredagsstämning!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att vi kunde bidra till den:)

      Detsamma!

      Radera
  12. KLart att jag håller tummarna! Fast jag tror att ni klarar det på er kompetens... Quiz är jätteroligt! Jag har varit med ett lärargäng någon gång och då är det fråga om prestige kan jag säga. Lärare ska ju kunna allt... Eller inte, haha!

    Matbilderna ser härliga ut! Kram och ha en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul. Finns ett lärarlag på plats oftast där vi quizzar också, och de är riktigt grymma. Fast inte lika grymma som vi då:)

      Tack, och detsamma till dej.

      Radera
  13. Oh vilken somrig Tiramisu!!ska jag lägga på minnet. Simma nu lugnt! ifall ni gör slag i saken och tar er ett dopp i helgen.Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  14. En filt i skogen lät ju inte som något dåligt alternativ det heller - det är ju så fantastiskt fint väder att det knappt går att förstå! Jag är inte riktigt någon tiramisuätare, det där med kaffe har jag ännu inte lyckats förstå mig på, men er variant såg bra mycket godare ut än den vanliga, klassiska. Och vad sugen jag blev på jordgubbar nu, har ännu inte köpt mig några svenska underverk <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gick hur bra som helst.
      Kanske man kan variera så passa att man byter ut kaffet för de som ite gillar det... något att spåna på!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!