fredag 21 september 2012

Semesterinspirerade.

Alltså, ibland får det gärna ta lite mer tid i köket och när det blir så gott som middagen vi bjuder er på idag så får det absolut ta tid! Tro nu för allt i världen inte att det är avancerat eller klöddigt, det som tar lite tid är att smakerna ska bubbla fram och att man får spendera några minuter vid grytan och smaka några gånger så att man blir nöjd med resultatet. Vi pratar om kalv i tomatsås med gnocchi.

Gnocchi åt vi hos Massimo när vi var på semester och det sa verkligen klick för oss båda, kärlek vid första ögonkastet så att säga. Prova att göra egna hamnade på "att göra listan" direkt!
Eftersom detta är en maträtt som växte fram bland hyllorna i mataffären blev det inte av att vi gav oss på att kocka egna gnocchisar denna gången, men nästa gång - då ska vi tillverka våra egna små potatisklumpar.
Så varsågoda, här får ni Mårtenssons förslag till en smarrig helgmiddag:  


Kalv med italienska smaker   2 port
400 g kalvinnanlår
salt och svartpeppar
1 pkt mozzarellaost
parmesanost
färsk basilika
1 rödlök, fint hackad
3 msk balsamvinäger
1 burk hela coctailtomater
2 vitlöksklyftor
1-2 msk kavfond
basilikablad
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 pkt gnocchi
Lägg köttet på en skärbräda, krydda med salt och peppar. 
Dra mozzarellan i bitar och lägg på ena halvan av köttet, hyvla över parmesanost och lägg på basilikablad. 
Vik samman köttbitarna till "börsar" och fäst med tandpetare. Stek börsarna någon minut på varje sida, de behöver inte vara genomstekta eftersom de ska puttra med i såsen senare. 
Ta upp och lägg undan börsarna undertiden du fortsätter att kocka till såsen.
Fräs löken mjukt utan att den tar färg, i smör och olja. Slå i vinäger och låt det puttra med löken någon minut.
Häll i tomaterna, skölj ur burken med vatten - fyll hela burken - och häll ner i stekpannan.
Riv ner vitlök, häll i fond och örter. 
Låt såsen puttra 15-20 minuter, smaka av med kryddor, örter och ev mer balsamvinäger. 
Under tiden som såsen puttrar så kokar du gnocchin enligt förpackningens instruktioner. 
Lägg ner kalvbörsarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. 
Lägg till sist ner gnocchin och låt det bli varmt. 
Strö på basilikablad och parmesanost och servera. 

Soon to be delicious-middag!

Nu är det snart dags att kicka igång fredagens myspys. Första anhalten blir matrumsbordet där det serveras god kycklingmiddag med gott vin, nästa anhalt blir soffan, tv och sjunga med till Dobbidoo!
Förmodligen stänger mister Mårtensson ögonen ganska tidigt efter en hektisk arbetsvecka då chefen haft semester... Fru Mårtensson lär smaska i sej av favoritbitarna i helggodiset, bäst att passa på när man får ha dom för sej själv:)

Vi hoppas att ni alla får en riktigt skön helg, massa gott både på era tallrikar och i era glas och naturligtvis i era godisskålar också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Mmm medelhavsinspirerad mat, detta lät som något för oss!
    Innan bloggens tid har vi gjort egna gnocchi, kanske dags att ta fram det receptet igen och göra ett blogginlägg...

    Ha en trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, då är det bara att testa då:)
      Tycker absolut att ni ska ta fram receptet och damma av det, så gott!

      Detsamma!

      Radera
  2. Italienskt är gott, kul att ni har semesterinspirationen kvar.

    Önskar er en finfin helg, kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får lite flashbacks då och då:)

      Detsamma till dej!

      Radera
  3. Ha en skön helg:)
    kalven ser makalöst god ut. Som alltid levrerar ni inspirerande recept:)

    SvaraRadera
  4. Det här låter riktigt gott, galet gott kanske passar sig till och med.

    I går kväll körde vi tacos, som jag vet att ni älskar ;o). Efter det gick jag och lade mig, klockan var då 19.00. Sedan ringde klockan 01.00 och jag satte mig i bilen till Malmö för att hämta mor och far på flygplatsen. Underbar fredagskväll och lördagsnatt alltså, NOT! Det får jag ta igen i kväll. Men det positiva är ju att jag nu hittar till Sturup utan problem och från där är det inte långt till Ystad...

    Snart så smäller det!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar hur bra som helst:)

      Herreje, vilken fredagskväll/natt, men vad gör man inte för föräldrarna! Och det är ju helt perfekt tajmat och bonus att du nu hittar till Ystad! Bara att följa den oranga linjen vidare så knackar du snart på:)

      PANG!
      Kramar:)

      Radera
  5. Oj, så gott det låter! Det är det som är så toppen med semesterminnen att det dyker upp ny fina middagar i ens kök. Jag är inte så glad i gnocchi som tillbehör, men tycker däremot att de passar fint i grytor. Gärna ska de vara gjorda på potatis och inte bara mjöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då vet man att det var en lyckad semester:)
      Gnocchi har vi än så länge bara provat i gryta och gratinerad och gillar skarpt. Får se hur de blir när vi provar att göra egna...

      Radera
  6. Grytan låter underbar men håller med Emmy om att gnocchi inte tillhör favoriterna, men så här kanske jag kunde ändrat mig. Hoppas saltlakritsen smakade bra. Hos oss somnade jag av "paltkoma" efter desserten och gubben av jetlag så frdagsmyset blev till fredagssuss.
    Bara en vecka kvar nu, längtar!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lakritsen smakade bara fin, tack!
      Fredagssuss är inte helt fel det heller, skönt att få stänga de blå lite i soffan:)

      Jajamensan, snart är vi där!

      Radera
  7. Låter som my cyp of tea!
    Trevlig helg :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!