torsdag 4 oktober 2012

Tacokylling

Nu gör vi en lite paus i vår matresa, vi menar vi måste ju faktiskt äta lite också och bjuda på några bra recept i vårt kök! Vi kan säga det  med en gång, det blir inget inlägg om kanelbullar heller, även om dagen i dag tillhör just kanelbullarna, vi är inga kanelbullebagare utan det lämnar vi åt andra. Men äter en "liden bolle" då och då gör vi gärna om nu någon skulle undra över det inför framtida kafferep!

Receptet som vi bjussar på idag tänkte vi helt strategiskt skulle passa bra inför helgens matlagning istället, dels för att det kräver lite mer tid i ugnen och dels för att ni behöver en variation på era tacomiddagar. För visst behöver ni det? :)
Upphovsman till receptet är Håkan, helt och hållet efter eget huvud och hungrig mage är det uppfunnit. Att krossa tacochips visade sej vara en lyckad idé, lagom crunchy och ett ypperligt tillfälle att bli av med eventuella överblivna chips som bara ligger och skräpar i skåpet!


Tacokyckling på Håkans vis       2 pers + en väldigt liten matlåda
1 hel kyckling (vår vägde 1,3 kg)
3-4 nävar Tacochips
4-5 msk Tacokrydda
2 msk muscavadosocker valfri sort
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 rödlökar, halverade
2 tomater, halverade
Mortla chipsen fint, blanda samman kryddorna med chipsen.
Lossna försiktigt på bröstskinnet stoppa in lite av kryddblandningen under skinnet.
Häll lite olja på kycklingen daska in kryddblandningen runt hela kycklingen.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med tomaten och lökarna och ställ in den mitt i ugnen.
Låt kycklingen stå inne i ca 1½ timme.
När det återstår ca 15 min. så sila ner gojan, som bildats formen, i en gryta.
Den sista kvarten kan du blåsa på lite mer värme i ugnen.

Tacosås
Gojan från formen
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
salt och socker
1-2 tsk spiskummin
2 dl grädde
Blanda allt utom grädden i en gryta och låt det koka upp.
Låt såsen bubbla ca 5-7 minuter, smaka av hela tiden.
Häll i grädden låt såsen gona till sig.
Servera kycklingen med råstekt potatis, såsen och kokt skivad majskolv.

Att låta kycklingen stå inne på lägre värme och längre tid gör att den tar till sej mer smak och blir saftigare. Win win situation alltså!

Annars är allt bra, Håkan fick sej en liten släng av förkylning och feber, men som den friskus han är så höll det inte allt för länge så han är på benen igen efter en dags vila. Helgen närmar sej och på lördag blir vi några extra personer vid vårt matbord. Vem och vad som bjuds då får ni veta sen, men så mycket kan vi säga att vi förberett efterrätten redan! Det ska börjas i tid, det som gott ska bli:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

30 kommentarer:

  1. Tacokyckling, det var en nyhet för mig. Låter gott! Det är nog något hela familjen skulle gilla. Även jag har förberett efterrätt inför helgen... eftersom jag är den glassnörd jag är så förväntar sig alla att få hemlagad glass när de kommer till oss. Det blir hallon/yoghurtglasstårta... varmrätten kommer vara kall - ska bjuda över ett gäng vänner på Surströmming. Det blir första gången för dem... Jag är ju gift med en norrlänning så jag har fått vänja mig med både smaken och stan..eh doften :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var/blev det för vår del också, men vissa idéer blir verkligen riktigt lyckade:)
      Kan absolut förstå att det räknas med glass när det bjuds hos er, brukar folk bjuda er på glass någon gång?
      Vi ska faktiskt också bjuda på kall varmrätt, i alla fall en av delarna. Men surströmming blir det inte även om vi skulle vilja prova det.

      Hoppas ni får en riktigt fin helg!

      Radera
    2. Det händer att vi bjuds på glass - men med långa ursäkter om att den inte är hemgjord. Fast det gör inte mig något - att den är köpt menar jag. Jag tycker ju att nästan all glass är god, och brukar själv köpa då och då. Men jag skulle ha svårt att själv servera köpeglass - det är ju inte bra för trovärdigheten :)

      Radera
    3. Nej det kan vi förstå, gör man så mycket goda glassar som du så känns det nog väldigt konstigt att servera köpesorter. Som om att vi skulle bjuda på Scans köttbullar typ....

      Radera
  2. Det där lät som en riktigt god pippi! Det receptet snor jag direkt av Håkan och lovar dyrt och heligt att inte ta med det när jag tävlar i "hela Sverige lagar kyckling" eller något liknande utan att hänvisa till upphovsmannen ;). Trist att Håkan också gick och nlev förkyld, hoppas det inte var mina baskiluser som hoppade på honom. Själv är jag helt ok igen och nu har det tom bakats bullar här. Tänk om man kunde konservera och sälja doften av nybakta bullar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sno du bara, glömmer du så ska vi nog påminna dej - var så säker för vi har ju sett hur man gör:)
      Vi skyller helt och hållet på dej Gun, inte en chans att det är någon av alla de kunder som handlar i affären och är förkylda...

      Skönt att du mår bättre, du får gärna skicka hit några bullar - eller iaf doften:)

      Kramar

      Radera
  3. Hoppla så gott! Helt i min smak. Blicken drogs direkt till den råstekta potatisen men allt annat verkar supergott. Det är verkligen suveränt att laga hel kyckling i ugn. Gott och knaprigt också med nachos som av någon anledning blir över i en trist påse som bara tar plats...

    Undras om det var Gunn som hann sprida lite förkylningsbaciller på YSB som hittade till Håkan, stackar'n. Inte för att jag menar att de hånglade eller så men det sprids ju så lätt :-) Extremt bra återhämtning i alla fall - en dags vila!

    Ha en skön torsdagskväll båda!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Phu, så skönt då kan vi andas ut, potatisen blev godkänd:)
      Men visst är det så, varför blir det alltid några få kvar på botten?

      Klart det var Gun, vem annars... Du vet, man är ju friskus:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. så gott det ser ut! jag är verkligen alldeles för dålig på att göra hela kycklingar fastän det är så himla gott! det får det allt bli ändring på.

    fast jag förstår inte varför ni måste äta nu igen? ni åt väl så mycket i helgen så ni borde klara er fram till jul? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du absolut ändra på, hel kyckling är enkelt, billigt (oftast) och blir så saftigt!

      Men du förstår att nu är våra magsäckar så utspända efter helgen så de kräver ständig påfyllning:)

      Radera
  5. "Daska" och "goja", det är uttryck som alla förstår ;-) Man måste verkligen inte alltid använda begrepp ur (gamla) kokböcker!

    Här äts det inte mycket chips, det blir således alltid lite över i påsen. I hans påse är det kryddstarka med pepperoni, jag vill hellre ha med dill, om jag hittar sådana här överhuvudtaget... Tillsammans borde vi få ihop en mycket god *panering* ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är dags att införa nya uttryck i matvärlden:)Låter som en spännande panering.

      Radera
  6. Överblivna chips...? Nu förstår jag inte alls vad ni syftar på. Vad köper man denna rara ingrediens? ;)
    Gojan från formen - lovely!

    SvaraRadera
  7. Vilken kreativitet! Att bara komma på det så där...Ser jättegott ut! Har också förstått att ni har haft en härlig matresa i helgen. Mysigt! Vill också passa på att tacka för er senaste kommentar på min blogg. De orden värmde...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kreativiteten kom nog från matresan.
      Varsågod det kom från hjärtat.

      Radera
  8. Låter riktigt smaskigt!! Bra idé för överblivna chips, helt klart! Ha en fortsatt skön kväll!

    SvaraRadera
  9. Helt nytt för mig och ser så gottigt ut minsann.

    I dag tänkte jag på er båda, ja det gör jag så klart varje dag men extra mycket idag. I min butik i Glommen fanns nämligen Ystadkorv att köpa, typ prickigkorv tror jag. Köpte den dock inte, det var ju inte Håkans korvar de sålda tyvärr.

    Jag ska nog sälja smaksatta rapsoljor i min butik. Tog kontakt med dem och det var ok, ska bara välja vilka. Tror dock jag kör på de som är lite vanliga, vitlök och citron och sedan krondill då Glommen är ett kräftsamhälle. Vad tror ni?

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du tänker på oss,men korven kan du sluta tänka på - den är rätt filkig.
      Vilken bra ide du kan ju dessutom prata för varan.
      Smakerna du valt är kanon, kanske basilika också?

      Lycka till kramar

      Radera
  10. Ibland änvänder jag kycklingfiléer och kryddar upp med taco men en hel kyckling var ju ett genidrag av er och detta kommer jag absolut testa framöver!!! KUL!
    Ha nu en supertrevlig helg! Ska bli spännande och se vad det är för efterrätt som kräver så lång tillagningtid. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen:)
      Ja du, den efterrätten har vi jobbat hårt för.

      Kram

      Radera
  11. Vilken grej med krossade nachochips. Han är upppfinningsrik Håkan, inte bara när det gäller korv! Klarade han inte av helgen riktigt kanske?! Var ju lite basiller som flög! Hoppas du, Anki, blir bra snart! KRAM på er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man är ju en tusenkonstnär,haha:)
      Inge bra utan min nässkjöljare,funderade starkt på att ta en taxi till vår lägenhet o hämta den.
      Tack Sofie det hoppas vi också,det börjar bli drygt nu.

      Kramar

      Radera
  12. Hurra för duktige Håkan! Gojan i formen, ni är för sköööna haha :) Känner mig också krasslig, ont i halsen...
    Efterrätten kan jag nog gissa mig till, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fler som har hånglat kanske:):)

      Kram till dej och krya på dej

      Radera
  13. Vad gott det låter!!! Här blir nachochips inte gamla, dom är så goda tycker jag. Men vilket bra recept!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Kanske blir till att lägga undan några chips innan du hugger in på påsen nästan gång då:)

      Radera
  14. Wow, megaförberedd efterrätt alltså. DET blir spännande att läsa om! :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mega så det finns inte, och så oerhört lätt! Fast det vet du nog för har vi inte fel för oss så har du testat en variant av det vi tänker servera...

      KRAMAR!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!