onsdag 7 november 2012

Dunderglögg, godaste hemgjorda glöggen

Precis som vi skrev igår så ska vi i år få smaka på Sveriges, förmodligen, mest omskrivna glögg. Vi vet inte hur många vi har sett som tipsat om att sätta denna, men vi vet precis vart vi läste om den första gången - nämligen hos Charlotta och Calle. Egentligen skulle vi provat redan i fjol men då fick vi inte tag i svagdricka någonstans, men i år tänkte Håkan till lite extra och beställde en back till sitt jobb. Så nu är alla ingredienser på plats i 10-liters spannen och där ska den stå några veckor innan den tappas upp på flaskor för att sedan avsmakas. Spännande...

Receptet kommer från början från GP och där kan man även läsa svaren på 10 vanliga frågor om glöggen. 
 Tills dundret är klart och tappat så får ni hålla tillgodo med en bild av blandningen i spannen.

Dunderglögg   ett antal flaskor, icke alkoholfri!
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
2 paket russin
2½ kg strösocker
Blanda samman allt i en 10-litersspann, täck med plastfolie och gör små hål i den.
Låt spannen stå i rumstemperatur, i lugn och ro, i minst 3 veckor, gärna 6.
Tappa upp glöggen med hjälp av en hävert (typ en plastslang) på väl rengjorda glasflaskor. Var noga så att det inte kommer med något från bottensatsen.
Värm och avnjut.

Äntligen i Mårtenssons ägo!

Efter ett besök på biblioteket så ligger det nu en hög med julkokböcker på vårt soffbord, det gäller nämligen att vara ute i tid märkte vi i fjol. I vår egen bokhylla finns inte någon speciell julbok och efter vår tur till bibblan finns det inte längre några i deras bokhylla heller:) Men oroen eder icke Ystadsbor, vi lämnar tillbaka böckerna allt eftersom vi betat av dom. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

40 kommentarer:

 1. Härligt med egen tillverkning av glögg, ser fram emot att höra om slutresultatet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ser verkligen fram mot att smaka den. Rapport kommer.

   Radera
 2. Vi har också en sats på gång! Det doftar verkligen glögg av den, men den lever helt sitt eget liv. Minns inte att den pös och hade sig lika mycket när vi gjorde den i fjol. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, hoppas inte den pyser över då! Doften är ju en trevlig bonus!

   Radera
 3. Jag har ett antal flaskor kvar från förra året och året dessförinnan på hyllan i källaren. Blir bara godare ju äldre den blir. Jag är på jakt efter liknande fast med vit glögg. Inte hittat något, har ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi läste också att den bara blev godare och godare. Nej, någon variant på vit glögg har vi inte sett som liknar denna, kanske någon annan läsare sitter på nåt recept?

   Radera
 4. Då får man bara hoppas att ni inte dricker upp allt själva. Låter spännande. /syrran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket spännande och säkert blir det en matsked eller så över till andra som vill smaka:)

   Radera
 5. Åh, vad kul att ni gör detta året! Hoppas den blir alldeles ljuvlig! Vi brukar också spara en flaska om året och vi kan helt klart intyga att den blir riktigt god när den får stå till sig :=) Ser fram emot att läsa om resultatet! :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, this is the year:)
   Då ska vi se om vi också klarar av att spara en flaska, det verkar ju iofs som flera vill smaka (se ovan) :)

   Radera
 6. Vad härligt att läsa om en hemmagjord glögg! Att dricka glögg som vi svenskar gör, är något som saknas här nere. Visst dricks det Glühwein, men att träffas en kväll några personer (efter jobbet kanske) med glögg, nötter och russin och sitta och småsmutta och koppla av, nej det har jag inte upplevt här. På julmarknader finns det Glühwein överallt, ibland också "svensk glögg" som jag testade... det var ingen som kunde svara på varför den inte smakade som svensk glögg - inte ens som den man kan köpa på Ikea ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi en svenska tradition här då, glöggmingel:) Du får kanske ta och tillverka lite och bjuda hem, eller ställa dej på julmarknad och visa hur det ska gå till:)

   Radera
 7. Har aldrig gjort egen glögg men förra året fick vi från min chef... den var superdupergod!

  SvaraRadera
 8. Coolt, lycka till med glöggen! Mycket smart av Håkan att köpa hem till butiken. Till lycka för andra Ystadsbor också som läser om glöggen här och vill få tag på svagdricka. Då vet de var det finns att få tag på :-)

  Beundrar er framförhållning och entusiasm inför julen!

  Kram + kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, tack! Ja precis, ni vet vart ni ska höra av er, för i de andra affärerna lär ni gå bet:)

   Tackar, vi får väl se hur länge det håller i sej...

   Kramar

   Radera
 9. Den är den bästa glögg jag smakat! Min är treårig nu, så i år njuter vi för fullt. Dags att sätta ny till nästa jul, så vi får ettårig nästa år. Det gäller att ha framförhållning!

  Jag ska köpa Dufvenkrooks nya med ingefära tänkte jag, till mitt glöggmingel 22 november. Recension kommer på bloggen. Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lovande, kanske vi ska ge oss på att göra en sats efter jul som kan stå till nästa år...

   Då håller vi utkik efter utlåtandet då!
   Kramar

   Radera
 10. jag vet vad dunderhonung är;) Men dunderglögg, var något nytt:) Låter verkligen något som skulle passa min kopp, glögg i alla dess former när snön lagt sig är nog det bästa med vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det bara att ge sig ut och leta svagdricka då, än finns det tid att sätta glögg:)

   Radera
 11. Den där har man hört talas om i många år som gammal Göteborgare. Har dock aldrig testat själv. Jag är så glad över att kunna köpa hederlig Blossa i affären men hade ett bra recept på hemmakryddad glögg sedan Kanada. Ska bli spännande att höra vad ni tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trodde vi att alla göteborgare hade smakat på denna:) Ja, en recension kommer absolut.

   Radera
 12. Smart att kolla in vad som finns på biblioteket! Lånar ju lite böcker där nu till Oliver och spanat lite på kokböckerna så får väl ta en extra titt innan det är för sent!
  När vi får lite mer plats ska jag också sätta en sådan glögg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi brukar kika på de böcker som vi är sugna på att köpa själv, först innan vi handlar hem. Man får ju en liten uppfattning om de kommer att komma till användning eller bara stå och samla damm. Vi får väl se om det blir något inköp eller om vi står oss med bibblans böcker:)

   Klart du ska göra, det doftar redan...

   Radera
 13. Gott med glögg:)
  Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera
 14. Vi har satt precis samma glögg i veckan så nu doftar det julig finkel i köket :-). Det är lika bra att göra tio liter och anstränga sig å det yttersta för att lyckas spara några flaskor till året efter. Den blir bra mycket godare när den flasklagrats ett år.
  www.barariktigmat.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes som att det var lika bra att köra hela baletten, blir det över så får det stå till nästa gång. Annars blir det till att göra ny som kan få stå extra länge har vi förstått:)

   Radera
 15. Men jag skulle ju också sätta glögg. Har inte fått till det ännu. Får nog bli att köpa i år. Har lite svårt att få tiden att gå ihop nu, undra varför ;o)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan vi verkligen inte alls förstå varför du har svårt att få tiden att räcka till... Så spännande, hoppas allt blir så bra!

   Radera
 16. Då kommer det lukta ljuvligt hos er framöver! Jag har ett par flaskor kvar från vår sats 2010. Får se om den fortfarande är lika god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har redan börjat dofta lite grann:) Det verkar som att det bara blir godare ju längre den står när man läser om den på andras bloggar.

   Radera
 17. spännande! Har aldrig gjort egen då jag inte är någon glöggfan direkt.
  Men onekligen lät det spännande och gott.

  lena från Make Ahead food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i är så glada att det äntligen blev av i år, ser fram så mot att få provsmaka!

   Radera
 18. vad kan man använda som alternativ till svagdricka. Om man bor i USA finns ej svagdricka så kan man använda mörkt öl....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öl ska tydligen gå bra, vi har läst om någon som använder mörk folköl men Håkan är ganska säker på att det fungerar med Porter också, den är ju lite sötare i smaken. Finns det kanske i USA?

   Radera
 19. ska man använda torrjäst, "vanlig jäst", eller jäst för söta degar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt vanlig jäst, färskjäst för vanligt brödbak.

   Radera
 20. Jag satte glöggen för första gången förra året. Mest glatt överraskad blev jag av doften som verkligen bidrog att skapa julestämning. Blev inspirerad och gjorde egen pepparkaksdeg också. Kletigt blev det och lite svårjobbat, men dofterna!Jag gör i alla fall en sats i år också. Men nu till min fråga. Hur är det, ska glöggen liksom jäsa...på samma sätt som vin? Eftersom jag har en plasthink med lock och vattenlås, så satte jag på det?(jag rör ju, enligt anvisningarna om 1-2 gånger om dagen). Men ur röret kommer inga jäsbubblor, hinken är alldeles tyst... ska jag försöka sätta igång jäsningen, eller är det bra som det är...? Undrar Edeltraut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det doftar verkligen jul i rummet där glöggen står och bubblar nu.
   Glöggen ska jäsa, men om det ska låta så är vår nog illa ute... det ligger ett vitt bubbelskum på ytan och vi hoppas verkligen det räcker.
   Vår glögg står i en vanlig spann med plastfolie över, men det borde ju funka med lock och sånt där bubbelrör tycker vi.
   Inte kanske något svar att hurra över, sorry, men eftersom det är första gången så är vi lite noviser på det hela.

   Vi håller tummarna, lycka till!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!