Hur har ni det där ute i landet, är det fullt upp med julförberedelserna eller har ni läget under kontroll? Här har vi klarat av allt som skulle fixas till julafton, sillarna blev inlagda i dag och skinkan ligger i kylen och väntar på att bli kokt. I år blir det vildsvinsskinka som Håkan rimmat och rökt på jobbet, det ska bli så spännande att smaka den!
Vi tänkte i dag att vi skulle lämna julen därhän för ett slag och ge oss in på nyårsmenyn, har ni funderat något på den än? Vår nyårsmeny blev bestämd igår, Anneli och Anki hade en telefonkonferens och kom ganska snabbt och problemfritt fram till hur den skulle se ut. Skönt!
Fast vi har ju redan haft lite förnyårsfirande här i köket som ni kanske minns? Vi hade ju Anne och Ingemar här på middag för ett tag sedan för att ta oss an vårt uppdrag som vi fått från Arla. Det föll nämligen på vår lott att prova några av rätterna från deras två olika menyförslag, båda framplockade av "Årets kock" Viktor Westerlind och Klas Lindberg. Vi valde förrätt och varmrätt från Viktor, ostbricka och efterrätt från Klas och satte lite egen prägel på någon av rätterna.
Idag bjuder vi på både förrätten som var en purjolökstarte med rom och så ostbrickan med tillbehör. Att tänka på när ni gör purjolökstarten är att det nog kan vara en god idé att klämma lite ungsfolie runt kanten på pajdegen, Detta för att försöka undvika att den kryper ner så fasligt som den gjorde när vi bakade av vår.
Purjolökstarte ca 8 bitar (går bra att förbereda dagen innan serveringen)
Deg
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk vatten
1 krm salt
1 äggula
Hacka samman smör och mjöl, tillsätt vatten och salt och arbeta samman en deg.
Låt degen vila i kylen i 1 timme.
Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, hela vägen upp på kanterna. Ställ in formen i kylen där den får vila 1 timme.
Nagga botten och pensla med äggulan, grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
1 stor purjolök
2 dl smetana
2 äggulor
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
Skölj purjolöken och skär av lite av det gröna till dekorationen senare.
Lägg purjon i en form eller på en plåt och baka den mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader. De yttersta bladen ska bli riktigt mörka. Ta ut den och låt den sedan svalna.
Ta bort det yttersta mörka bladen på purjolöken, dela den och skär den sedan i längder som du fördelar i botten på pajskalet.
Vispa samman smetana. äggulor, mjöl, salt och peppar, häll det i pajformen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, ta ut den och låt den svalna.
Förvara pajen i kylen tills den ska serveras
Garnering:
Röd stenbitsrom eller löjrom som fått rinna av i en finmaskig sil
Lite grönt från purjolöken
Hackad dill
Skär tarten i bitar som är ca 3 cm och värm dom i ugnen ett par minuter så de blir lite ljumna.
Bred på romen och garnera med dill och/eller purjolök.
Som mellanrätt (mellan varmrätt och efterrätt) serverade vi osttallrik med Kvibilles prästost, lagrad 18 månader och Castello Alps Hirten. Som tillbehör valde vi att servera päronkompotten, rostade mandlar och bakade smördegsremsor med vinägersirap.
När ni gör vinägersirapen så tänk på att inte låta den koka för länge för då blir den så tjock så att den får skäras med kniv. När ni tar den från plattan kommer den att vara tunnflytande fortfarnade, men var inte oroliga för den tjocknar så fort den svalnar.
Päronkompott
2 fasta päron, vi använde conference
3 msk honung
1 msk smör
1 tsk hackad rosmarin
Dela päronen i små bitar (glöm inte att kärna ur först)
Smält honung och smör i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt, ta i päronhacket och rosmarinen.
Stek på svag värme ca 30 minuter tills det blir en kompott.
Rostad mandel
1 dl skållad, skalad mandel
1½ msk olivolja
flingsalt
Lägg mandlarna på en plåt, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 175 graders värme ca 15 minuter.
Strö över saltet och låt det svalna.
Karamelliserad smördeg med vinägersirap
1 ark smördeg
3 msk florsocker
½ dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
2 msk färsk timjan
Kavla ut smördegen lite och skär den i remsor på ca 2*10 cm. Lägg remsorna på en plåt som du lagt bakplåtspapper på. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över remsorna och ställ en plåt ovan på. (Detta för att de inte ska bubbla upp under tiden du bakar av dom)
Baka remsorna mitt i ugnen, 15 minuter på 175 grader.
Ta ut och sätt över ugnen på grill.
Pudra florsockret över remsorna och karamellisera dom högst upp i ugnen ca 1 minut.
Häll vinäger och socker i en gryta och koka ca 5 minuter till en sirap. Även om det inte är så tjockt när du tar den från plattan så blir den väldigt klistrig när den svalnar så låt den inte koka längre för då blir den för stel.
Servera sirapen till smördegen, strö gärna över lite hackad timjan.
Så där ja, där har ni alltså två av de rätter som vi provade från Arlas två menyförslag på nyårsmenyer. De andra två, varmrätten och efterrätten presenterar vi i morgon. Efterrätten blir garanterat något för alla er som är chokladälskare!
Till sist önskar vi er alla en härlig helg, ta det lugnt och glöm inte bort att njuta!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vinägersirap låter spännande! Kan tänka mig att det blir perfekt till en god ost. Vad kul att få testa recept från såna proffs.
SvaraRaderaHa nu en fin och bra julhelg, så "ses" vi här snart igen!
Kram till er båda.
Ser fantastiskt gott ut, lite synd nästan att jag ansvara för huvudrätten i år.... God Jul på er!
SvaraRaderaSer underbart gott ut. Speciellt purjolökstarten som jag ska pröva :) God Jul och Gott Nytt år på er!
SvaraRadera