onsdag 12 december 2012

Vildsvinsrevben

Ni är många som hittar hem till vårt kök när ni letat efter recept på vildsvin och det tycker vi är riktigt roligt, för det har vi frysen full av och kan komma med en hel del tips på hur det kan kockas till. Nu i juletider kan det passa extra bra med ett recept på revben tänkte vi, det är ju flera av oss som har det med på julabordet. Smaken på köttet är ingen större skillnad mot revben av fläskkött, men de känns lite mer kompakta.
Receptet på marinad och glaze har vi hittat i kokboken "Vildsvinsrecept, med smak av det vilda" av Anders Tegner, såsen är ett eget hopkok som visade sej passa väldigt bra till de vilda revbenen:


Honungsmarinerade vildsvinsrevben
800 g revben från vildsvin
Gnid in köttet med salt och svartpeppar och lägg det i en plastpåse (gärna dubbla).
Glace och marinad
½ dl flytande honung
1½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk rosmarin
1 tsk colemans senapspulver
3 dl rött vin
Blanda samman alla ingredienser utom vinet och häll 1 dl av blandningen i en egen skål och spara det till senare för att använda som glace.
Slå sedan i vinet i de resterande 2 dl, blanda samman och häll det ner i påsen med revbenen i.
Lägg revbenen i kylen och låt dom ligga och marinera där i minste 12 timmar.
Torka av köttet och grilla det, antingen mitt i ugnen på 200 graders värme i ca 50-60 minuter, på elgrill ca 30-40 minuter eller på kolgrill.
Pensla med glacen i slutet av grillningen.

Grillsås
1 dl ketchup
1 dl muscavadosocker
1 dl äpplecidervinäger
salt och svartpeppar
1 msk colemans senapspulver
1 tsk sambal oelek
Blanda samman alla ingredienser i en gryta.
Låt det först få ett uppkok och sedan småputtra ca 5 minuter tills såsen har tjocknat.
Servera grillsåsen till revbenen och valfria tillbehör.

I eftermiddag/kväll har vi varit på bio och precis som brukligt så konstaterade vi att "detta måste vi göra oftare". Vi får väl se hur det blir med den saken, visa av erfarenhet så lär det väl dröja ett år tills det är dags för nästa besök, lagom till del två i filmserien kommer ut:)
Vi var tillsammans med Freddy och såg på Hobbit - en oväntad resa, precis som traditionen föreskriver. Vi har nämligen sett alla Sagan om Ringen-filmerna (och Harry Potter) tillsammans vi tre sedan första filmen kom, så naturligtvis fanns det ju ingen tvekan om att vi skulle se Hobbit också tillsammans.

För vår del var det första gången för 3D-film (om man inte räknar de vi såg som tonåringar på tv) och det var en intressant upplevelse. Fjärilar som flög rakt på oss, eldkottar som kastades mot oss och underbara vyer att blicka ut över. Anki var väldigt orolig för att Gandalf och hans gamla flört skulle trilla ner från en balkong, det fanns inget räcke runt dom! Vi var i alla fall överens alla tre om att filmen var väldigt bra och att det ska bli spännande att se uppföljarna.

Som ni kanske förstår så behöver vi lugna ner våra nerver nu efter detta äventyret, det blev nästan lite väl häftigt för oss. Lite glögg och pepparkakor så är vi nog snart på banan igen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Men alltså, kan man köpa vildsvin i vanliga affärer, det är ju svingott?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men alltså, här nere i vår stad kan man det i alla fall, vi har sett det på ICA-supermarket. I din stora stad borde det ju finnas i flera affärer? Frågar du i affären där du brukar handla så kan de säkert ta hem till dej. Hoppas du hittar för det är verkligen kanoners gott!

      Happy hunting!

      Radera
    2. Det är faktiskt inte så ovanligt. Beställa går alltid men i de större städerna finns det ofta. Mitt coop har ofta revben, stek och filé

      Radera
  2. Jag vill också ha frysen full med revben! Måste lösa detta på något vis...
    Tänkte faktiskt göra revben i helgen, så detta kom lägligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, du kan säkert hitta på en hel massa gott med dom... Så bra, då hoppas vi det ska smaka.

      Radera
  3. ...och med frysen full av revben menar jag givetvis "frysen full av vildsvin" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, då förstår vi:) Fast en frys full med revben hade säkert också funkat, fast det hade kanske blivit lite tjatigt i längden. :)

      Radera
  4. Har aldrig, hrm, gjort revben... Den tallriken får mig att undra varför även om jag säkert skulle ta från grisen då. Smaskigt! Och grillsåsen. Och potatisen där på tallriken ser ju helt ljuvlig ut. Vrålhungrig blir jag!

    Första filmen jag såg i 3D, sedan de där så kallade 3D-glasögonen i papper med röd och grön plastruta som var helt värdelösa, var Avatar och det var riktigt häftigt. Filmupplevelsen lyftes helt klart några snäpp tack vare 3D. Det är mysigt att ta en biokväll då och då, speciellt om man får avsluta den med pepparkakor och glögg. Skål!

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Lotta, vad är det du skrivet, aldrig gjort revben?! Det måste bli ändring på det, du hade säkert fått till nåt riktigt gott av revben´-du måste ta dej ann det! Basta.

      Ja 3D på bio var en otrolig upplevelse, som vi retar oss att vi missade Avatar när den gick på bio. Det måste ju verkligen ha varit en film att se för de effekterna vad ju otroliga!

      Skål:)

      Radera
  5. Men det var väl väldigt roligt då! Pratade med mamma i eftermiddag och bestämde att vi skulle äta Vildsvinsrevben i julhelgen då de också har frysen full av revben! Vet ni hgur mycket vi skåningar äter per person? Det är ju inte så mycket kött på. 800g...var det till er två?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men se där, som det kan slumpa sej då:)
      Ja hur mycket en vanlig skåning sätter i sej kan man ju fundera på, men denna vikten räckte till oss två och Freddy, iofs så åt vi en del tillbehör också men på julbordet finns det ju en hel del annat också.

      Radera
  6. jag har svårt för vildsmaken...men marinaden låter ju så otroligt gott! Så jag sparar receptet för den! :)
    Grillsås låter också smaskens! :)
    Ha en fin Lucia!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man kan ju inte gilla allt, fast i just vildsvin tycker vi inte att man känner av viltsmaken så fasligt, nästan inte alls och speciellt inte med en glace som denna.

      detsamma önskar vi dej,
      kram

      Radera
  7. 3 D film låter ju rent livsfarligt!!! Vinande kottar passar dock väldigt bra med ert vildsvin. För vildsvin ska man kanske kasta kottar på om man möter dom i skogen...alternativt springa;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fullkomligt livsfarligt, det sker helt och hållet på egen risk. Kom sen inte och säg att vi inte varnade dej:) Varnar också för vildsvin när vi ändå är igång, fast inte för att äta dom förstås...

      Radera
  8. Jag bokmärker på direkten för framtida bruk! Låter hur gott som helst!
    TV-piraterna var nog det första som sågs i dåtidens 3D, hi hi... Men jag minns hur jag hoppade högt och skrek första gången vi såg 3D på bio :-D Det är lite jobbigt att ha brillorna på sig, men det blir så häftiga effekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, kul att det kommer till användning.
      Ja, de där piraterna minns man fortfarande, de etsade sej fast:) Tyckte också att det kändes lite som de var i vägen emellanåt, men man vande sej. Och effekterna gjorde det klart värt det.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!