onsdag 16 januari 2013

Hackebiff - hackeböff

Kallt om näsetippen har det varit idag, men solen har visat sej från sin bästa sida och det har faktiskt varit en underbar vinterdag! Herr Mårtensson som har haft ledig dag har sysslat med en del hushållsnära tjänster här hemma, tvätt, städ, och matinköp är alltså avklarade. När fru Mårtensson kom hem från jobbet tog vi en fika och en kort promenad i solen. Matlagningen skedde i vår potta, dvs i vår Crock pot, under tiden som allt detta sköttes, helt perfekt! Vad vi kockade till får ni ta del av en annan dag, vissa har redan kunnat ta en liten tjuvkik här...

På menyn i vårt virituella kök idag finner ni en vild "grisig" version av en dansk biff, alltså en hackeböff gjord på vildsvinsfärs! Naturligtvis går den alldeles utmärkt att göra på annan viltfärs också, eller så använder ni er av oxfärs, det viktiga är bara att den är grovmald.

Ankis tallrik med bearnaisesås. 

Hackebiff  6 stycken biffar
600 g grovmalen viltfärs eller oxfärs, vi använde vildsvinskött
1 gul lök, fint hackad
1 ägg
½ tsk torkad salvia
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk torkad timjan
2 skivor bacon, fint hackat
Blanda samman färsen med lökhack, ägg, kryddor och bacon.
Dela smeten i 6 delar och forma till lite tjockare biffar, gör ett rutmönster på båda sidor av biffarna med hjälp av en kniv.
Stek biffarna i rejält med smör och rapsolja, ca 4 minuter på varje sida, krydda med salt och svartpeppar under tiden. 
Serveringstips; bearnaisesås eller skysås, stekt ägg och stekt lök.

Vi passade på att prova den där bearnaise-essensen som vi köpte med oss hem från Köpenhamn och gjorde en oerhört mumsig och lättlagad bea. Hittar ni den essensen i någon affär så lägg den för guds skull i er korg och ta med den hem, för det den godaste genvägen till en beasås - slår pulvret i påsen vilken dag som helst!

Bearnaisesås på essens     2 port
2 dl crème fraiche
1 tsk essens
1 nypa torkad dragon
½ tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
1 nypa socker
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
1 klick smör
Värm crème fraichen och rör i övriga ingredienser.
Smaka av och servera.

Håkans portion med stekt lök, stekt ägg och skysås.

Hittar man ingen sån där bea-essens finns världens enklaste bearnaisesås här i detta inlägget!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

27 kommentarer:

  1. Det ser skånskt ut! Med andra ord fantastiskt gott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst Erika, skånskt ska det vara:)
      Kramar

      Radera
  2. Wow, den där essensen låter inte dåligt. Var exakt köptes den? Har en kusin i Köpenhamn som jag kanske kan skicka bud med.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hittade den på Magasin du Nord, nere i källaren där deras matavdelning är. Tror den stod på hyllan bland vinäger och liknande.
      Hoppas verkligen att du kan få hem den för den är så god så!

      Kramar

      Radera
  3. Bra tips där för en som gillar bea men drasr sig för att få kramp i "visparmen" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här behövs det inte särskilt mycket visparbete, oerhört lättvispat:)

      Radera
  4. Kan inte alls uttala mig om biffen men essens låter onekligen spännande! :)

    Mycket kallt om den lilla nästippen är det och visst sipprar några enstaka strålar fram under dagen... dock hinner kontorsråttor som mig inte att kasta sig ut genom dörren/fönstret för att få ett litet uns av D-vitamin hehe! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det:) Essensen var verkligen kanon, så glada att vi köpte den och kommer att göra det fler gånger, fin anledning att åka över till Köpenhamn:)

      Du får sätta dej extra nära glödlampan:)

      Kramar

      Radera
  5. Coolt! Finns det i Sverige tro? Har aldrig sett! Men aldrig letat heller, i och för sig :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oerhört coolt:) Vet faktiskt inte om det finns, vi har heller aldrig sett det men har läst om det någonstans. Men i din stora stad så bör det väl gå att luska fram?

      Radera
  6. Bearnaise-essens låter spännande!

    SvaraRadera
  7. wow, vilken lyxig biff!
    Bearnaise-essens låter verkligen spännande!
    Ha en toppen torsdag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Det var så kul att hitta den och att den dessutom var god skadade ju inte:)
      Kramar

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Så gott med hackebiff, skall bli spännande att se vad ni lagat i crock-poten,. har testat min en del nu och är verkligen nöjd med den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det. Snart kommer receptet, ska bara fixa till bilderna först... det är mycket nu:)

      Radera
  10. bearnaise-essens låter ju inte alls dumt, borde de införa i sverige också! biffen ser riktigt mumsig ut, jag väljer nog ankis tallrik tror jag :)

    nu ser jag fram emot att se vad ni kockat i pottan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde de absolut göra, får kanske fundera på att öppna en import av det...

      Pottans mat kommer snart:)

      Radera
  11. Himmel så gott! Alla örter i biffarna, tillbehören... Bacon! Visste inte att det fanns nåt sånt som bea-essens! Har inte slagit ihop någon egen bea hittills för det verkar stört omöjligt. Men med lite hjälp på traven i form av essens kanske jag skulle våga...

    Trots att klar himmel innebär kallare temp så köper jag det direkt. Hellre det än runt nollan och slask. Vi har fortfarande problem efter snöfallet i veckan att pressa oss in i parkeringsfickor med vallar... Suck.

    Goder afton och kram + kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte nästan att du skulle falla där:) Vi har gjort egen bea några gånger, har hittat ett recept som funkar för vår del, men denna var kanoners!

      Kramar

      Radera
  12. MUMS! Och tack för kommentaren, det går lättare att vänta när man har saker att längta efter, speciellt en resa till solen :) Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge får jag tänka för mig själv många gånger per dag. Trevlig helg på er ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen att det kommer positiva svar snart, väntan måste kännas så lång.
      Kramar i massor till dej

      Radera
  13. Hackebiff har jag ett knasigt minne till. När vi besökte Kristiansö utanför Bornholm en sommar beställde vi räksmörgås och döm om vår förvåning när vi får hackebiff istället. Servitrisen var mycket sur och hävdade att vi sa hackebiff när vi sa räksmörgås. Så kan det vara med olika språk...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan... ja det är ju inte detsamma riktigt med hackebiff om man vill ha räkor, snopet:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!