söndag 7 juli 2013

Veckans underlättare.

Ojojoj, vilket härligt helgväder vi bjuds på! Hoppas att ni alla får ta del av sommarvärmen och allt som den bär med sig på sitt besök. För vår del ser denna helgen lite annorlunda ut än vad den brukar göra, dels så jobbade Håkan igår för ovanlighetens skull (på sin fruns födelsedag och allt...:) ) och dels så har vi alltså ett litet släktkalas inplanerat i eftermiddag.
Snacka om att vi kan det där med tajming, en av årets varmaste dagar väljer vi att bjuda hem la familia på kalas. Men vi säger som man brukar "kläder efter väder" och alla familjemedlemmar vet vid detta laget att värme är inte en bristvara i detta hemmet på sommaren... "De é hitt i hittan!"

Något annat som också visat sej vara hett är den där veckomenyn som vi bjudit på de senaste söndagarna, vi har fått flera glada tillrop över den, både i kommentarerna, på mejlen och faktiskt även i verkliga livet! Vi tackar, bockar och niger, det är alltid lika roligt att få uppskattning för det vi hittar på med.
Denna veckan har vi tagit med tre kalla rätter på menyn, en sallad, en busenkelt smörgåstårta och en smaskig chokladglass. Vi tyckte det kändes passande med tanke på väder och ledigheter.
Så varsågoda, här kommer alltså veckans underlättare:


Måndag börjar veckan och då tänkte vi att det kunde passa med en kycklingpaj med smaker från sambal oelek och mango chutney, hett och sött i en form.
Tisdagar äts det fisk och denna vecka blir det en vid detta laget berömd roslagslåda. När den hamnade här i köket så snackades och bjöds det på den lådan i halva Köpingebro:)
På onsdag slänger vi en fläskkotlett på grillen och serverar den med marinerade grönsaksspett och en kall sås med västerbottenost och rosépeppar.
Den där smörgåstårtan gör vi på torsdag, en variant med hönökakor och lite bacon och syltlök bland andra smaskiga ingredienser.
På fredag kan väl en sallad med färsk tonfisk passa, en Nicoise som även funkar hur bra som helst att göra med burkad tonfisk om ni så vill. I vårt kök går den under namnet nichonach och hur god som helst är den!
När lördagen är här frossar vi i chokladglass med bitar av marshmallows i, svalkade och gott.
Veckan avslutar vi med ett besök i Italien när vi fyller en kycklingfilé med salami och parmesanost och serverar den med mozzarella som fått marinera i saffran.

Så, då hoppas vi att vi har kunnat bidra med några middagsidéer för veckan som kommer. Nu är snart gästerna på ingång och vi ska göra vårt bästa med att försöka hitta "siddeplassor" till dom alla, men finns det hjärterum så finns det stjärterum så det ska säkert gå hur bra som helst!
Vi önskar er alla en kanonbra vecka, semester eller inte så passa på att njut och lagra solsken och värme, glöm bara inte bort att kleta på er solskydd när ni ska njuta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Här i Amsterdam har vi också haft en varm och solig helg, skönt. Hoppas ni får ett fint kalas. Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott :) kalas är alltid uppskattat!

    SvaraRadera
  3. Lite såhär i efterskott får jag utropa ett fyrfaldigt leve för helgens födelsedagsbarn! Hurra, hurra, hurra, hurra! Och ett extra hurra för fin matsedel! Jag blir extra sugen på kycklingpajen, den ser inte så tokig ut alls.

    Ha en fin vecka! :)

    SvaraRadera
  4. I veckan ska det bli fint väder här, hurra! Måste vara Skåne som har beslutat sig för att dela med sig :=) Hoppas att ni får en riktigt fin vecka! Kram!

    SvaraRadera
  5. Perfekt veckomeny med så många smarriga rätter! Speciellt kyckling med salami- och parmesanfyllning låter helt i min smak! Receptet ska sparas! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Ja tyvärr får det bli ett GRATTIS i efterskott till Anki, det hade jag missat. Men ni fick nog ett härligt firande i högsommarvärme iallafall.

    Igår hade jag en underbar dag i havet på Öland, ibland på stranden också, men jag levde nog i havet i ett tidigare liv ;) Ett av de lyckligaste tillfällena på mycket länge, carpe diem!

    SvaraRadera
  7. Mycket gott att välja på :-)

    SvaraRadera
  8. Nu har jag gjort den fantastiska chokladglassen. Serverad med lite röda vinbär som blev en bra brytning mot det söta. Gissa om våra gäster gillade den! Tack för hrligt recept. Ha en fortsatt skön sommar!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!