onsdag 14 augusti 2013

Bakom dörrar göms frukt och dryck

Vi kör på med fler Madeiraminnen och idag blir det lite turistips från Funchal, öns huvudstad som vi tog oss in till fots på ca 30 minuter (1 timme om man räknar glasstoppen vi gjorde då och då...).
Så klart kan man ju ta buss också, men då missade vi ju glassen:)

Stadens saluhall besökte vi ju naturligtvis och även om den inte ser så himla skojsig ut från utsidan så har den en väldigt fin innergård, naturligtvis växtlighet även där. 

Frukter finns i mängd och parti, den ena sorten mer spännande än den andra. Visste ni att det finns en mängd olika sorters passionsfrukter till exempel? Det visste inte vi och naturligtvis var vi tvungna att köpa med oss några sorter att prova. Även bananer kan göras i olika skepnader som ni snart ska få se...

Och var hittar man herr Mårtensson när man besöker en saluhall eller en mataffär (som vi besöker en hel massa när vi reser bort)? Hos kötthandlaren så klart, var ska sleven vara om inte i grytan?!

5 olika frukter som vi provade, den långa gröna är en ananasbanan där man plockade bort det gröna bit för bit och åt det vita fruktköttet inuti (är man allergisk mot kiwi eller melon som fru M så gör man det inte!!!). Ganska söt och mest lik ananas i smaken.
Den lilla gula är en bananpassionsfrukt, inuti är det precis som en passionsfrukt och sanslöst god.
Den vita är en pepino, sådana hittar man i våra fruktdiskar också.
Orange är en apelsinpassionsfrukt, riktigt söt god även den.
Men söt är varken den gröna varianten av passionsfrukt eller Håkans min han gjorde när han smakade på den! Den var, tro det eller ej, surare än en citron!
Vi tog med några av kärnorna hem, så vem vet, nästa sommar säljer vi kanske frukt torget:)

Från saluhallen är det inte långt till gamla stans små gator och gränder där man, till fru Ms glädje hade dekorerat flera av dörrarna på alla möjliga fantasifulla sätt, den ena mer otrolig än den andra:

Ett projekt vid namn "Art of open doors" och kameran gick varm, det kan vi lova...
Påminner lite om dörrsamlingen från förra årets resa till Bali, kanske någon av er som minns den?


Är man på Madeira är det stört omöjligt att undvika att springa på madeiravin och vi kan absolut rekommendera att man besöker i alla fall ett av alla de vinhusen som ligger i Funchal. Vi kikade in hos tre olika och dessa två tycker vi är värda ett besök:

Artur de Barros e Sousa är Madeiras minsta vinproducen med 8000-10000 liter/år. Familjeföretaget startade redan 1890 och drivs nu av den 4:e generationen, bröderna Artur och Edmundo Olim. Tyvärr exporteras inte en endaste flaska vin, förutom de som turisterna köper med sej hem. Helt gratis är det att besöka bröderna och vill man får man provsmaka vissa av vinerna utan kostnad. 

Man går runt på den vackra innergården och bland tunnorna i lagerbyggnaden helt på egen hand. Helt otroliga dofter slår emot gästerna, det är vin som avdunstar i värmen- "angels' share" kallas det som dunstar bort och den doften är vi helt säkra på att änglarna njuter av!

Vi besökte även den mer kända Madeiravinproducenten Blandy's vars viner man hittar i systembolagets beställningssortiment.
Här finns det viner kvar sedan Hedenhös tid, whay back when! Håkan hade lite span på flaskorna från hans födelseår men priset fick snabbt honom på andra tankar... 
Tydligen var det en exceptionellt bra årgång för både det ena och det andra:)

Madeiravinet uppfanns av ett misstag, sjömän som hade vin med på sina resor världen över upptäckte att värmen som tunnorna utsattes för fick vinet att lagras till nya smakhöjder!
Fyra olika sorters gröna druvor används i huvudsak främst vid tillverkningen.
En av flaskorna som fick följa med oss hem, Sercial, ska tydligen passa riktigt fint till sushi!


Vill man kika runt hos Blandys så rekommenderar vi att ta en av de guidade turerna man kan boka in sej på, annars är det bara gården och affärerna man har tillträde till. Vi tog en tur på 45 minuter, den kostade 6 euro/person och då ingick det två smakprover. Blir man sugen på att handla så får man 10% rabatt om man visar upp biljetten. Guiden var väldigt lätt att förstå (engelska) men vi tyckte att tiden man fick på egen hand i museet var på tok för kort, där fanns en hel del spännande att kika på.

Jodå, det finns årgångsvin i alla flaskorna bakom (och framför) oss! 
Köper ni vin här så kan vi tipsa er om att ni inte behöver oroa er för att packa ner dom i era resväskor, man säger bara ifrån att man vill hämta ut dom i affären som finns på flygplatsen, hur smidigt som helst!

Så där ja, då vet ni lite mer om madeiraviner och frukter, hoppas ni läser på ordentligt för i morgon blir det förhör:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

 1. Så härligt allt låter! Fina bilder och så spännande frukt! Vill också testa :)

  SvaraRadera
 2. Härligt reportage lustiga frukter:)

  SvaraRadera
 3. Härlig resa, och vilka spännande ovanliga frukter!

  SvaraRadera
 4. Vilka frukter. Den där bananen har jag aldrig någonsin sett förr och inte visste jag att det fanns olika sorters passionsfrukter.Vilken härlig semester ni verkar ha haft! Kram

  SvaraRadera
 5. Underbart att prova lokal frukt, bra vågat! Och häftig konst också. Ni ser verkligen ut att ha haft en toppenresa tillsammans. Jag är milt sagt avundsjuk :-)

  Kram + kram

  SvaraRadera
 6. Haha, älskar Håkans min! Fin bild på er båda också :) Kram!

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder! Och vilka häftiga dörrar! :)
  Och vilken fin bild på er två!
  Tack för en tur till Madeira! :)
  Ha en toppen fredag!
  Kram kram!
  //Lana

  SvaraRadera
 8. Den där ananasbananen verkar ta lite lång tid om man ska pela av bit för bit och äta ;) Jättehärliga bilder och Madeira vin som är så gott!!
  vilka fina dörrar. När vi var på Mallorca hade dom vid varje dörr som en tavla typ.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det är så fantastiskt att man kan resa med andra när man inte kommer iväg på någon egen resa ;-) Blir dock grön av avund. jag vill också åka iväg.
  Älskar bilden på Håkan, ha ha...

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!