tisdag 13 augusti 2013

Fläskpannkaka med ost

Gårdagens experimentlusta gav positivt utslag, tack och lov, och precis som vi lovade er på facebook så ska vi så klart dela med oss av vår tvist på den klassiska ugnspannkakan. Inga avancerade grejer alls faktiskt, lite riven ost och crème fraiche bara, men även om det låter bra på pappret så vet man ju aldrig hur det kommer att smaka...
Smakrik ost kan ju sätta sprätt på det mesta, syran från fraichen gillar vi och tillsammans med det rökta fläsket man brukar ha i pannkakan, så blev det en perfekt harmoni! Det skall ju helst vara Gemas kallrökta sidfläsk så klart, med det kan ju gå bra med andras också:)

Det här var precis vad hjärnorna klarade av efter några veckors semester, rena rama åter-till-jobbet-sparkigångmaten:


Fläskpannkaka med ost 
3 ägg
2½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost (vi tog sveciaost)
vitpeppar
300 g rökt sidfläsk, tärnat  (uteslut om du önskar vegetarisk variant)
Vispa äggen lätt och vispa ner mjölet, lite åt gången, så det blir en klumpfri smet.
Rör ut crème fraichen i mjölken och vispa ner i äggsmeten, tillsätt osten.
Krydda och låt smeten stå till sej under tiden du tärnar fläsket.
Lägg fläsktärningarna i en braspanna, modell mindre, och stek på 225 graders värme mitt i ugnen.
När köttbitarna fått lagom färg tar du ut formen och häller eventuellt av lite av stekfettet som bildats om det är för mycket. Tänk på att det behövs vara fett kvar annars fastnar pannkakan.
Rör om i äggsmeten och häll ner den i formen, tillaga mitt  i ugnen ca 30 minuter på 225 grader.
Servera med lingonsylt och grönsaker, yummi!

Hur går det för er del, semestrar ni fortfarande eller är ni också åter inne i ekorrhjulet? Vi har ju båda börjat jobba igen och det känns baske oss som att hösten tog ett litet myrsteg närmare oss på samma gång som jobbet gjorde det. Graderna är inte lika många, rätt som det är vräker regnet ner från en kolsvart himmel och bladen som faller från träden gör vi vårt bästa för att förtränga... Fast vi gör vårt bästa att inte fastna i några negativa tankebanor och istället för att sucka över att sommaren är på sluttampen så gläds vi åt att vi får uppleva ännu en höst! Positive thinking:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Skönt med mat som är enkel och snabb! :)
    Jag har jobbat nu i två dagar...tillbaka till vardagen och rutiner! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Pannkaka och fläskpannkaka gör vi ofta till lillemans förtjusning. Bacon, fläsk, äpple, potatis.... Och lingonsylt och råkost till såklart. Mumms!

    SvaraRadera
  3. Ja, fy så snabbt vädret slog om. Det var precis som "sitt inte här och njut, iväg och jobba med er"

    SvaraRadera
  4. Tvist fick mig att tänka på när vi hoppade det i låg- och mellanstadiet haha ;) Pannkakor gör vi ofta hemma men aldrig gjort fläskpannkaka (av förklarliga skäl). :)

    Ja, det är ju så i semestertider... är inte inne så mycket och kommenterar jag heller.. men läst har jag gjort till och från minsann, kram på er fina!

    SvaraRadera
  5. Kul att titta in här igen. Låter som att ni har det härligt, nu vill jag fara till Madeira! :-) Fläskpannkaka var länge sedan. Vår variant här hemma brukar innefatta att plåten tar en tur i ugnen tillsammans med rökt sidfläsk och äppelklyftor. Sen hälls smeten på (och i den timjan) typ. Gott!

    SvaraRadera
  6. Jisses vad längesen det var jag åt fläskpannkaka. Säkert ett år sen. Vanlig, hederlig fläskpannkaka. Mm, det är fina grejer!

    SvaraRadera
  7. Åh, vad gott! Pannkaksrulle hos Sofie och fläskpannkaka här. Det går ju inte att värja sig :-) Provar gärna med både ost och crème fraiche och så riktigt knaprigt fläsk. Gärna vid sidan om!

    Jobbar sedan förra veckan och det är helt OK faktiskt. Gillar hösten också så jag har ingen större ångest över att sommarmånaden är augusti. Det kan ju dessutom fortfarande bli många fler sköna dagar den här sommaren.

    Kram + kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!