tisdag 17 september 2013

Lättbakat långpannebröd

Gårdagens smarriga kycklingsoppa (recept här) sörplades ned i sällskap av nybakade bullar och precis som utlovat ska vi naturligtvis bjuda er även på det receptet. Inget svårtbakat alls, då hade det inte bakats i vårt kök inte:) När det ska bakas här så får det gärna vara så kallat "icke-jäsbröd" eller någon kalljäst variant, ska det jäsa så räcker det gott och väl med en gång, annars försvinner bakhumöret...


Så, är ni som vi, så är detta ett kanoners bra brödbak för er, knåda samman degen och häll den i en långpanna, jäs och bom in i ugnen. 15 minuter senare smälter smöret på en saftig dinkelruta:

Långpannebröd med dinkelmjöl, ca 24 st rutor
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
10-12 dl dinkelmjöl
3-4 dl grahamsmjöl
Smula ner jästen i en skål.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli ljummet - ca 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör runt så den löses upp helt.
Tillsätt salt och honung och arbeta sedan i mjölet lite i taget.
Arbeta degen ca 10 minuter, den ska vara ganska lös men ändå smidig.
Klä en långpanna, 30*40 ca, med bakplåtspapper och häll ner degen i pannan.
Strö på vallmofrön eller semsamfrön om du så önskar och låt brödet jäsa under duk 45-60 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 12-15 minuter.
Kolla gärna temperaturen inuti brödet efter en stund, när det nått 94-96 grader är det färdiggräddat och du kan ta ut och låta det svalna lite innan du njuter av ditt nybakade bröd.

Enkelt, eller visst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Nu blev jag riktigt sugen på nybakat bröd där smöret smälter på...muuuums! Det är väldigt smidigt att göra långpannebröd. Ett måste att baka en dag när jag kommer hem tidigt från jobbet.
    Hoppas ni har det bra! Kramar

    SvaraRadera
  2. Just ja, långpannebröd har jag tänkt flera veckor att jag ska göra igen. O lika förbaskat står jag där snart igen o klickar upp små bullar på en vanlig plåt. Hur ska jag nöta in det i minnet? LÅNGPANNEBRÖD!
    Vi får se nästa vecka, denna veckan finns inte tid för mer (vanligt) brödbak. Det ska göras tortillas i Trollcaféet, det minsta trollet vill bjuda på tacos på sitt kalas...

    SvaraRadera
  3. Gott med långpannebröd. Tack för er kommentar inne hos mig... ja tiden ska ju räcka till och det gör den inte alltid för mig heller.. så därav lite sporadiskt med kommentarer men jag läser allt, jag lovar! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!