fredag 27 september 2013

Vårt tävlingsbidrag

God fredag på er alla matglada människor, har ni det bra därute i höstsverige? Här har vi begåvats med en kanoners vacker höstdag, ni vet en sådan som är precis så där härligt krispig och solig. Tänk om hösten blir lika grann som sommaren var, kan vi verkligen ha sån tur?

I dag tänker vi fria lite till er och det tänker vi göra med en smaskig höstmiddag som vi hoppas kan få er sugna på att rösta på oss i en tävling som vi deltar i. Den är en recepttävling där det gällde att laga till en rätt med nordiska smaker med antingen lamm, potatis, äpple eller lax. Efter lite spånande, diskussioner och idébollande så resulterade våra köksexperiment i en middag där både lamm, äpple och potatis ingick. I en smaskig harmoni (ja men ni hör väl hur gott det låter?) samsas ett örtsaltat lamminnanlår med ett potatisäpplestomp och en äppelkompott på vår bidragstallrik.

Nu är det då alltså upp till folket att lägga sin röst på det bidrag de tycker låter godast och sedan ska kocken Michael Björklund välja en av de andra rätterna som han gillar bäst, därefter ska dessa två bidrag tävla mot två finska bidrag i en final i Stockholm. Så har ni (och vi) riktig tur så får ni se Håkan stå och laga till middagen inför en jury i Stockholm! Vinnaren av tävlingen få ge sig ut i världen och resa, närmare bestämt till en vingård i Chile!

Så alltså, tycker ni att dagens middag låter inbjudande och smarrig så röstar ni på den här på denna sidan, vill ni läsa mer om tävlingen gör ni det här.
Och här har ni middag och recepten så ni kan ha en liten avsmakning hemma i ert eget kök:


Örtsaltat lamminnanlår med äppelkompott och stomp
Lamminnanlår
½ kruka vardera av färsk rosmarin och timjan
2 dl grovt salt
500 g lamminnanlår
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll en deciliter av saltet i en ugnsfast form.
Hacka rosmarin och timjan grovt och blanda samman med 1 dl salt.
Klappa in lammet med örtsaltet runt om och lägg köttbiten på saltet i formen.
Stick in en ugnstermometer mitt i köttbiten.
Ställ formen mitt i ugnen och stek tills innertemperaturen har nått 58 grader, ca 40 minuter.
Ta ut formen och låt köttet vila under ugnsfolie 10 minuter innan du skär upp det.

Äppelkompott 
250 g svenska äpplen av syrlig sort
1 gul lök
1 tsk torkad rosmarin
4 msk äpplemust
2 msk äppelvodka
salt och socker
smör
Tvätt och skär äpplena i fyra klyftor, kärna ur och dela bitarna mitt av.
Finhacka löken och fräs den i en rejäl klick smör tills den mjuknat.
Tillsätt äppelbitarna, rosmarin, must och vodka och blanda samman.
Låt kompotten småputtra ca 5 minuter, äppelbitarna får inte bli för mjuka utan ska ha kvar lite tuggmotstånd.
Smaka av kompotten med salt och socker.

Stomp
300 g potatis
200 g palsternacka
3 äpplen av syrlig sort
3 dl riven västerbottenost
1 klick smör
salt och vitpeppar
Skala potatis och palsternacka, låt som koka i en rymlig gryta.
Skala och kärna ur äpplena med en äppelpipa så de fortfarande är hela.
Låt äpplena koka med i potatisgrytan 1-2 minuter, de ska bara bli varma och inte mjuka.
Häll av vattnet från grytan och tryck med hjälp av en potatisstöt sönder potatis, palsternacka och äpplen till ett grovt mos. Det sak fortfarande finnas ganska stora bitar kvar i moset.
Rör i ost och smör och smaka av med salt och peppar.
Servera lammköttet med stomp och äppelkompott.

Då så, då ligger helgen helt oanvänd framför oss. För vår del blir det festligheter i dagarna två när vi först beger oss till Köpingebro för att fira Håkans mammas födelsedag och sedan bjuder hem bästa Björkenäsarna på middag i vårt kök i morgon. Söndagen tänker vi tillbringa i ett synnerligen avkopplande läge, vi är ju faktiskt två personer i medelåldern så att festa i dagarna två kommer säkert att ta ut sin rätt:)

Vi önskar nu er alla en trevlig och finfin mathelg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Självklart smiter jag in på länken och röstar på er:) Ha nu en fin fredag!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Allt verkar såå gott så jag har redan röstat. Såklart!!

    SvaraRadera
  3. JA TACK!! Det låter väldigt gott!

    SvaraRadera
  4. Klart jag röstar på er. :) Ser gott ut, som alltid.

    Ha en skön helg. Kram till er.

    SvaraRadera
  5. Jag har så klart röstat på er, goingar! I dag tar jag mig ut i skogen. Strålande sol och vindstilla. Kanske herr Karl Johan väntar på mig där? Min andre Karl Johan vill hellre vara hemma och krama dammsugaren (vilken prioritering?). Fast jag misstänker att det verkliga motivet är fotboll på TV... Kram till er.

    SvaraRadera
  6. nu har jag röstat på er! det ser ju kanongott ut det där :) nu tittade jag visserligen inte ens på de andra bidragen, men det spelar ju ingen roll för det sig ju sig självt att erat är bäst!

    kramar!

    SvaraRadera
  7. Klart ni får min röst! Det ser ju supergott ut! Skulle gärna tävla själv, men törs inte riskera att möta dig i final, Håkan! Hahaha, mina chanser mot dig vore nog obefintliga! Lycka till nu!

    SvaraRadera
  8. Tack allihopa för era röster och för ert stöd, det värmer så ska ni veta!
    Kramar.

    SvaraRadera
  9. Klart jag röstat på er även om jag inte äter rätten! Kram! :)

    SvaraRadera
  10. Självklart har röstat på ert bidrag!

    SvaraRadera
  11. Ser jättefint ut! Lycka till!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!