onsdag 25 september 2013

Ett knivigt brev och en mindre knivig tomatsallad efter testet

För ett tag sedan fick vi möjlighet att få prova på något som vi aldrig hört talas om tidigare men som vi omedelbums tyckte lär väldigt intressant, för intressant för att tacka nej. Egentligen var det mest Håkan som kände att "knivbrevet" var något som verkligen kan behövas, speciellt när man bor i en stad där sliperiet har bommat igen.
För slipning är just vad det handlar om, slipning av knivar närmare bestämt och då förstår ni kanske varför herr M var extra nyfiken... Det viktigaste redskapet på hans jobb är ju knivar och utan en välslipad kniv är charkuteristjobbet oerhört svårt att fixa!
Visserligen underhåller vi (jodå fru M kan också hantera ett brynstål - det har hon lärt sig av sin far!) våra knivar här hemma med hjälp av både brynstål och slipsten, men en gång om året är det bra om knivarna blir lite extra gullade med av någon som kan grundslipa dom ordentligt!

Vad är då knivbrevet? Jo, det är alltså ett brev man beställer på nätet där man packar ner sin kniv/knivar, skickar iväg dom och sedan får tillbaka dom nyslipade i sin brevlåda efter senast 48 timmar. Vi valde att skicka iväg den absolut sämsta kniven i vårt knivställ för att sätta det hela på prov, sen har vi använt den ett bra tag nu för att se hur den håller sej. Det första vi gjorde med kniven när den återvänt till köket var att skära tomater, något man oftast ser försäljare av knivar göra för att visa hur bra knivarna är.
Vi kan rapportera att det bidde tomat- och löksallad som tillbehör till maten, så roligt var det att skiva tomat:) Här hittar du mer information om knivbrevet och här kommer receptet på salladen:


Tomatsallad med rödlök
4 tomater
1-2 rödlökar beroende på hur stora de är
bladpersilja
dressing
½ dl olja
2-3 msk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
salt och vitpeppar
Skär tomaterna och löken tunt och varva på ett fat med lite högre kant, strö över bladpersiljan.
Blanda samman dressingen och häll den över salladen.
Låt det stå och dra lite i kylen innan serveringen.
Tro nu inte att vi är missnöjda med knivbrevet bara för att det skurits i deras brev, nej då det är vi inte. Det är bara så det ser ut när Håkan testat eggen på knivarna i köket, då svämmar pappersinsamlingen över med fransiga papper... Vi är faktisk väldigt nöjda med hela idén, slipningen och har redan några julklappar inplanerade. Det enda som vi kanske är lite tveksamma till är att när man bor i lägenhet med brevinkast i dörren, som vi gör, så är det en fördel att ha icke-klåfingriga grannar som vi har (tack och lov!).
Hur har då kniven hållit sej? Jo, nu är det tre veckor sedan vi fick hem vår kniv igen och den är fortfarande skarp som ett rakblad och då har vi använt den flitigt. Skärpan är något som speciellt herr M är glad över eftersom det ju är så mycket bättre att skära sej av en riktigt skarpslipad kniv än en slö:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

 1. Ni är alltid knivskarpa i era inlägg, riktigt slipade för att vara helt ärlig. Eggande inlägg. Klart slut från nyblivna crockpotägaren som ska slowfooda hela helgen. Kram!

  SvaraRadera
 2. En smart idé faktiskt! Vassa knivar underlättar så vid matlagning. Lite skeptisk är jag alltid på att skicka iväg saker och om de verkligen ska komma tillbaka igen. Vad kostar det?

  Ha en bra dag där nere i landet! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan man skicka med REK som är Postens säkraste sätt och då ingår försäkring med 15 000 kronor. Det kostar dock extra att välja REK -försäkring men om man har svindyra knivar så kan det ju vara värt 130 kronor extra för att vara 100 % säker. Posten har aldrig tappat bort ett enda REK -brev enligt dem själva.

   Radera
 3. Vilket lyx att skicka sina knivar på SPA bara så där:)

  SvaraRadera
 4. Det är inte ofta man blir glad av att någon kommer hem med en kniv till ens dörr. Men det kan man bli alltså, se där!

  SvaraRadera
 5. Smart idé! Men det är det ni säger - lämnas paketet utanför eller måste man gå till närmsta ombud och hämta ut det? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer som ett brev, ett tjockt ett, så har man brevlådeinkast i dörren som vårt så sätts det i inkastet. Visserligen väldigt skönt att slippa gå och hämta hos ombud men det finns ju en viss risk att någon annan lägger händerna på paketet, tyvärr.

   Kramar

   Radera
  2. Man kan även välja REK och då får man ju hämta ut med ID + att det då är försäkrad transport med upp till 15 tusen kronor.

   Radera
 6. Vilken bra idé, för något som är jobbig är slöa knivar. Kram på er!

  SvaraRadera
 7. vilken förträfflig idé! jimmy har ett himla sjå med hur vi ska göra med våra knivar när de börjar bli slöa, vilket inte har hänt ännu, men det är väl oundvikligt i det långa loppet. är det budget eller lyxpris? (tänk enligt barnskötarlön.) och hörni, nu är det ju fredag igen! inte klokt egentligen :)
  kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna beror lite på hur många knivar och hur ofta du skickar in men det känns inte som något lyxpris tyckte vi (bsklön har ju en av oss också:) )
   Fredag absolut, låter synnerligen klokt :)
   Kramar

   Radera
  2. Bra priser för det man får. En skomakare ta hälften så mycket men då har du inga knivar kvar när du får tillbaka dem. Knivbrev kan dock återställa sådana misslyckade försök till slipning vilket de har mängder av bilder på. Finns på deras Facebook -feed/sida (före och efterbilder kallar man bilderna). En del har avbrutna spetsar, hack/bortslagna bitar och de slipas om till nyskick. Dvs. blir du inte nöjd med skomakarslipningen så är det ju bara att skicka till Knivbrev men då får du ju betala skomakaren också (detta misstag har jag gjort).

   Radera
 8. Vilken bra grej! Tänk om man kläckt den knivskarpa affärsidén!:)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!