tisdag 24 september 2013

Blommor och blader, gör oss så glader...

Inte riktigt klokt är det, men vi upptäckte att vi glömt bort att visa er vårt sista inlägg om vår Madeiraresa... Vad vi ska skylla på vet vi inte, åldern är ju helt uteslutet:) Men bättre sent än aldrig så "huttar" vi in det idag och det kommer att handla om något av det som ön kanske mest är känd för, nämligen sin växtlighet och sina levadavandringar. För är det något ni absolut måste göra om ni någon gång hamnar där ute mitt i Atlanten så är det att ta minst en vandring på en av de många levadorna, har ni riktig tur så får ni en guide som är lika bra, rolig och intressant att lyssna på som vi fick.Levadorna är kanaler som byggts för att leda vattnet från bergen ner till alla odlingarna runt om på ön och det är alltså längs med dom man vandrar. Stigarna är öppna för vem som helst att gå och man behöver inte någon guide om man vill gå på egen hand, men vi tyckte faktiskt att det kändes bäst och intressantast att få lite information under vägen och det ångrar vi inte. Säkert var det någon mening med att vi hamnade i gruppen vi hamnade i, guiden var före detta kock så vi fick en hel del matnyttig information längs vägen...:)

Evinnerlig grönska och fantastiskt många afrikanska liljor vart vi än vände näsan. 
Liljorna har planterats in längs terrassodlingarna för att rötterna ska binda jorden 
och hålla den på sin plats, smart!

Orkidéer kantade också vår promenadväg

Vandrarmårtensson himself!

Underbar utsikt, omöjligt att få nog av allt det vackra...

Promenaden tog oss genom en liten by i bergen och längs med vägen stötte vi på denna dam.
En dam som valt att hoppa av ekorrhjulet för att istället satsa på en dröm hon haft en längre tid.
Sa upp sej från sitt jobb på ett apotek för att koka olika sorters marmelader och sylter som hon sedan sålde. Om vi köpte? Så klart vi gjorde, vem vill inte uppmuntra sådana modiga personer?! Speciellt  när det handlar om mat:)

Att passionsfrukter fanns i massa olika varianter hade vi ju både sett och smakat tidigare, här fick vi se hur de olika sorterna såg ut när de växte. 
Vi fick även se lagerbladsträd, eukalyptus, tulpanträd av olika slag, granatäppleträd och liljekonvaljträd! 

Nu var det inte bara längs levadorna det växte så det knakade och blommade i vackra färger, blommor och blader fanns det överallt. Flera av de blommor som vi har här hemma som krukväxter såg vi runt om oss dagligen, fast då i lite annat format...:
Som till exempel denna gigantulösa fönsterfikus! Inte helt lätt att förmedla hur stor den egentligen är så därför agerade fru M måttsticka sidan om. 

Tänk vad naturen kan få till det ibland!

Till sist ett fång blommor från oss till er.

Så där ja, nu har vi inte glömt en endaste bild eller ord om vår sommarresa, det lovar vi. Men är det någon som blir sugen på att åka till Madeira och har några funderingar så är det bara att hojta till på vår mejl så ska vi försöka göra vårt bästa för att stå till tjänst!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

 1. Underbart:-) Vilken häftig resa ni har gjort. En stor kram till Apotekaren! Hoppas hon inte kokat ner någon rolig drog i marmeladen, men det lär ni väl märka;-) hihi!
  Tur att man inte har den där fikusen i fönstret, enorm! Jag har aldrig sett något så stort.
  Ha det fint nu:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Har en sådan rosa doftande änglatrumpet.... Underbar..../Helene

  SvaraRadera
 3. Så vackert att få vandra där. Fina bilder. Kram

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara, härliga, inspirerande bilder!

  SvaraRadera
 5. Åh vad mysigt:) kul att få lite mer info med en guide:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Vilket paradis! Skriver upp Madeira på "måste-resa-till-listan".

  SvaraRadera
 7. Så fint! Vi gick också en levadavandring när vi var på Madeira, så fantastiskt att se!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!