tisdag 22 oktober 2013

Köttfärsgratäng med rotfrukter

Alltså det är någonting med den där köttfärsen... inte för att det är något fel på den alls, absolut inte, men det blir liksom inte så väldans ofta den hamnar på våra tallrikar. Det kan kanske ha något med att göra att den för det mesta hamnar i korvmaskinen istället där mister M provar än den ena och än den andra smaksättningen, han funderat på. Vissa väldigt mycket mer lyckade än andra, även om ingen hitintills varit oätlig.
Men så ibland lyckas vi med bedriften att få ner det malda köttet i någon annan maträtt och idag tänkte vi dela med oss av just en sådan, visserligen så finns det korv med bland ingredienserna, men man kan ju inte alltid lyckas till 100% :)

Här tar vi vara på de goda rotfrukterna som är i säsong just nu, varvar dom i en form och häller en varm tomatsås över innan det hela åker in i ugnen sväng. Därefter brer vi över en köttfärsröra med chorizokorv och strör över lite ost innan formen åter igen tar plats i ugnen. Rotfrukterna kan du själv variera hur du vill, helt efter ditt eget tycke och smak, osten är helt och hållet valfri.
Är ni som vi så kör ni halva formen ostfri, så blir alla glada och nöjda!


Köttfärsgratäng med rotfrukter  4 port
7 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
ca 100 g rotselleri
1 purjolök
Skala och skiva allt ganska tunt, varva det i botten på en smord ugnsfast form.
Tomatsås
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
500 g passerade tomater
½ tsk oregano
½ tsk basilika
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök så den mjuknar och blir glansig, häll i tomater och kryddor och låt det puttra på svag värme 10-15 minuter.
Häll tomatsåsen över rotfrukterna i formen och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ mitt i ugnen på 225 grader och låt det stå ca 35 minuter.
Förbered köttfärsen under tiden:
Köttfärslock
500 g köttfärs
100 g choritzokorv, tärnad
salt och svartpeppar
1 ägg
1 msk potatismjöl
Arbeta samman alla ingredienserna till färslocket.
När gratängen stått inne 35 minuter tar du ut formen och lyfter bort aluminiumfolien.
Bred ut köttfärsen överst i formen och strö på riven ost, ställ in formen mitt i ugnen igen och gratinera ca 35 minuter. Känn efter så att rotfrukterna är klara innan du serverar gratängen.

Annars är allt lugnt här i köket. Väldigt lugnt faktiskt eftersom det bara är en av oss som huserar helt solokvist här några dagar. Håkan är nämligen på kurs med sin chef några dagar för att lära sej allt och lite till om nya regler vad gäller livsmedelshantering (tror jag att det var i alla fall, det kan ju ha varit något helt annat han menade när han sa miljö). För min del kommer jag att hantera bara godsaker ikväll, ni vet det där om att dansa på borden när någon är borta och så...

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

10 kommentarer:

  1. Smarrig gratäng ser det ut som, verkligen! Rotfrukterna är så goda nu att jag måste stoppa mig så att det inte bara blir rotfrukter hela hösten lång på bloggen. Dansa nu ivrigt på borden så du längtar förbaskat mycket ner till golvet igen lagom tills Håkan är tillbaka :)

    SvaraRadera
  2. Gottgott! Korta kommentarer från mig nu. Jag har mycket att ta igen. Läser och dreglar och dricker saft. Kram!

    SvaraRadera
  3. Mums, så gott! Det är verkligen tid att laga rotfrukter! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. gratänger gillar jag som mitt i veckan mat. De sköter sig själva i ugnen och smakar alltid gott oavsett vad man lägger i den.

    SvaraRadera
  5. Gratäng gillas och så här i höstrusktider än mera! :) Jag vill gå i ide NU! Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Tummen upp för en gratäng i tiden. Här äts det hyfsat mycket köttfärs i alla dess former. Enkelt att variera och snabblagat i vardagen.

    En fortsatt trevlig vecka till er!

    SvaraRadera
  7. Åh, det där blev jag sugen på nu. Bara det att veckans köttfärs i vårt hushåll blev till en köttfärssås som bör ätas upp som rest ikväll... Men en annan dag kommer jag garanterat laga nåt liknande. Tack för inspon!

    SvaraRadera
  8. gratäng är fina grejer det! jag tror att om vi inte hade veckomatsedel skulle vi nog äta väldigt mycket mer köttfärs i det här hushållet, det känns som en sån där livräddare som går att göra allt möjligt med? fast när man har veckomatsedel så glöms den lätt bort, visst är det konstigt?

    hoppas du inte bara lever på hockeypulver och ballerinakakor nu när håkan är borta utan att du får i dig en och annan cheez heart också ;) kramar!

    SvaraRadera
  9. Gud, vilken härlig gratäng! Bokmärkes helt klart.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!