måndag 30 december 2013

Ett sista minuten tips på en smarrig middag till nyårsafton.

Då var vi åter på plats i köket efter en liten minisemesterresa till närmaste huvudstad, Köpenhamn, där vi spatserat runt och bara njutit av tillvaron några dagar. Vi har ätit italiensk på en av våra favoritrestauranger och besökt vårt absoluta favoritställe i stan, Torvehallerne, där vi kan botanisera runt, sniffa och smaka i flera timmar! Denna gången blev det tapas och cava på Tapa del Toro och ska ni styra era steg till saluhallen så tycker vi absolut att ni ska försöka få plats vid deras disk för en smakbit, gudars skymning så mycket gott de har att välja på...

Men även vi har något gott att bjuda på idag, inte tapas visserligen men ett glas bubbel passar fint till denna laxmiddagen också. Inspirationen till middagen bläddrade Håkan fram i en av våra julklappskokböcker, "Mannerströms fisk", men som vanligt blev vår tillagning lite annorlunda än originalet. Att först steka på laxen lite och sedan låta den småputtra i grädde någon minut gör att fiskbiten blir väldigt saftig och len. Såsen har en frisk smak av dill och citrus och det känns härligt befriande från julmaten:)


Har ni inte hittat något inför morgondagens nyårsfirande och tillhör ni, som vi, fiskälskarnas förening så kan vi verkligen rekommendera er att prova detta receptet. Inte alls svårt att laga till, ingredienser som man hittar i vilket mataffär som helst och som inte kräver någon som helst utbildning i kulinariskt kunnande:) Lättlagat och gott helt enkelt!

Gräddkokt lax med bladspenat och purjolök   2-3 port
400 g laxfilé
Panering
vetemjöl
lökpulver
citronpeppar
dillfrö
vitpeppar och salt
Blanda samman ingredienserna till paneringen och panera laxen i blandningen.
Sås
5 dl vispgrädde
pressad citronsaft efter eget tycke och smak
några droppar fisksås efter eget tycke och smak
hackad dill
ca 100 g färsk bladspenat
2 bitar stjälkselleri, strimlade
det vita från 1 purjolök, strimlat
smör till stekning
Fräs purjolök och selleri någon minut, lägg i bladspenaten och låt den fräsa med någon minut. Låt det sedan stå med lock på så det håller värmen under tiden som du fortsätter med fisken.
Stek den panerade laxen tills den får fin färg på båda sidor.
Tillsätt grädden i stekpannan och låt det koka någon minut.
Smaksätt med citron och fisksås (eller salt), tillsätt dill.
Vid serveringen så lägger du spenatblandningen på laxen och serverar med valfria tillbehör.

Dagen har idag har bjudit på lite lyftande av olika slag, fru M har lyft lite på gymmet och herr M har lyft ner juldekorationslådorna. Japp, ni läste helt rätt, julen har nu packats ner och burits undan i det Mårtenssonska köket och lika mysigt som det alltid är att pynta till första advent - lika skönt är det att få ner det. Nu tar vi nya friska (knack, knack!) tag inför det nya året, 2014 och ser fram mot vad det har med sig.
I kväll är det dags för oss att fira "lillenyårsafton" en gammal anrik tradition för vår del. Det ska knäckas hummerklor, pillas havskräftor och skålas i nya skumpaglas från Köpenhamn. Glasen som vi letat efter sen vi var i Göteborg i våras har nämligen äntligen hittat hem till vårt kök och det tack vare det bästa russin vi någonsin har träffat. Inte dumt alls att ha spanare som tänker på oss när de själva är ute och reser...

Vi önskar er en fin kväll och på återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Ha en härlig nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kjersti, och detsamma önskar vi dej!
      Kramar i massor.

      Radera
  2. Mmm...gott med lax! :)
    Ha en underbar Nyårsafton och Gott Nytt År!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så gott.
      Vi hoppas du får detsamma Lana,
      kramar till dej.

      Radera
  3. Mja, mjo, det cirkulerar ju en hel del FISK på nätet så här runt nyår.... ;-) Vi önskar er ert riktigt Gott Nytt År! Tack vare era tips om de där Torvehallerne i Köpenhamn tänker vi ta oss dit under 2014. Och ni måste ju ta er till Öland! :-) Många kramar från oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) det är helt ok att du hoppar på fisken, du är ursäktad- precis som alla andra som inte gillar firre:) Oh ja, till hallerne måste ni absolut, precis som att vi måste till Ölandet!
      Massa kramar till er

      Radera
  4. Vill önska er ett riktigt Gott Nytt År! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma önskar vi dej, Katarina,
      kramar till dej

      Radera
  5. Det där Torvehallerna i Köpenhamn har vi missat helt, men det måste vi ju besöka nästa gång i är där. Händer dock inte så väldigt ofta vi åker dit nuförtiden, men det kan vara bra att veta. Var ligger det nånstans??
    Ha ett riktigt Gott Nytt År!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart ni ska besöka hellerne, där kan man förlora sej totalt. Klickar du på länken så kommer du till deras hemsida där det finns karta och vägbeskrivning. Det är väldigt lätt att hitta dit, vi brukar gå från Västerbro där vi oftast camperar och det tar ca 15 minuter i rask takt. Men det går även metro dit, station Nörreport.

      Ett gott nytt år till dej också!
      Kramar

      Radera
  6. Hon är bra den där russin-flickan. Jag gillar henne skarpt också.Såg på instagram att det var ett par fina glas.

    Kanske blir nyårslöftet att äta mer fisk för min del:) Tack för den ständiga påminnelsen. Jag är verkligen dålig på det där med fisk.

    Ha nu en riktigt trevlig lillenyår. Och gott nytt år:) Hoppas ert 2014 bjuder på många trevligheter!
    Stor bamsekram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är hon, den absolut bästa lilla russintanten:) Och glasen är så fina, som vi har jagat efter sådana.

      Ingen fara, vi påminner dej så gärna så, Ann-Sofi. Men inga löften, dom är bara till för att brytas:)

      Vi hoppas verkligen att det blir detsamma för din del,
      stora kramar

      Radera
  7. här har ni ju en fiskälskare, men får jag äta någon fisk imorgon för det? inte då! hrm nåja, jag ska nog överleva ändå och fortsätta kämpa på med det där fiskandet för fästmannen nästa år!

    hon är bra fin Kim! klart man ska ha nya fina bubbelglas till nyår, Jimmy kom också hem med nya fina champagneglas till oss idag och så fick vi bubbel av våra hyresvärdar (eh ja, bästa hyresvärdarna ever!) så nu är allt klappat och klart för det nya året!

    glada nyårskramar till er :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmrpf, vad är det vi läser, klart en fiskälskare ska ha fisk på självaste nyår! Men vi hoppas verkligen att du överlever så vi får fortsätta följa med dej på dina strapatser nästa år.
      Men vilken hyresvärd, här får vi vara glada om det är värme på elementen...:) Tack och lov att vi har Kim i alla fall.

      Nyårskramar till dej också

      Radera
  8. Vad härligt med några dagar i Köpenhamn - jag kommer att konsultera er när det blir dags för oss att åka dit! Ännu ett läckert fiskrecept men jag undrar om man kan använda regnbågslax... Av någon anledning tycker jag bättre om den - inte lika kraftig laxsmak. Det är mycket tack vare era fiskrecept som jag har blivit påmind om mitt fisklöfte och äntligen fick tummen ur - så tack för det!

    Tack också för allt ni har bjudit på hela 2013 - både recept och er själva. Ni är underbara. Gott slut och gott nytt år - vi ses igen 2014!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Köpenhamn ligger högt på vår topplista. Du får gärna höra av dej när det är dags att styra stegen dit så ska vi se vad vi kan tipsa om för bra ställen.
      Man kan helt säkert använda regnbågslax, ursprungsreceptet var egentligen tänkt för makrill men vi bytte till lax så byt du vidare.
      Så kul att vi fått vara med på att infria ditt nyårslöfte, det gick ju hur bra som helst har vi sett. Resultatet såg smarrigt ut, minst sagt.

      Tack ska du ha, vi gillar dej hela vägen tillbaka Lotta,
      kramarna till dej!

      Radera
  9. Så kul att de till sist kom i rätta händer! Jag vet att ni tar väl hand om dem! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Kim, vi är dej för evigt tacksamma, du anar bara inte så glada vi blev över din hjälp!
      Kram på dej, glasen hälsar:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!