onsdag 18 december 2013

Vörtbröd hör julen till.

Nu tar vi och pausar lite från vattendjuren, man kan ju faktiskt inte leva på sill endast, det är ju kanske trevligt att ha något att mumsa på till sillarumporna också. Eller kanske i stället för sill, vad vet vi? Är det bröd som önskas så är väl förmodligen vörtbrödet det mest vanliga, och kanske mest populära, när det är julmat som serveras. Men det verkar också vara en sån där typisk vattendelare som vissa maträtter är, ni vet som t.ex koriander eller ärtsoppa, antingen gillar man det eller så gör man det inte.

Förra julen var det Ankis syrrason Freddy som stod för vörtbrödsbaket och det gjorde han med bravur! Goda, saftiga och mustiga i smaken och så blev dom väldigt fina också som ni ju ser på bilden. Russin är det i dessa, men det är en smaksak och går hur bra som helst att utesluta om så önskas. Lägg gärna russinen i vatten 30 minuter innan de ska i degen så drar dom inte ut någon vätska från brödet - ni minns kanske vad vi skrev att ICA Buffé rekommenderade, i sitt recept på den perfekta lussebullen?

Freddys tjusiga vörtbröd, förmodligen finns det en uppsjö av olika recept men just detta har han plockat från "Rutiga kokboken

Vörtbröd  4 bröd
4 dl porter
5 dl rågmjöl
1 msk malda pomeransskal
75 g smör
5 dl mjölk
75 g jäst
2 dl mörk brödsirap
½ msk salt
1 dl russin, blötlägg gärna i vatten ca 30 minuter
1½ liter lantbrödsmjöl av vete
pensla med:
2 tsk sirap
1 dl vatten
Dag 1
Häll rågmjölet i en stor skål.
Värm portern till 60-70 grader och häll det över mjölet, rör till en slät deg.
Täck skålen med plastfolie och låt det stå till dagen efter.
Dag 2
Smält smöret i en gryta, häll i mjölk och värm till det är fingervarmt, 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet, häll det i skålen med rågmjölsdegen och häll även i resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt, russin och pomerans.
Blanda väl och arbeta sedan ner lantmjölet i degen med hjälp av en köksmaskin till en fast deg, gärna 10-15 minuter. Knådar du för hand så gör det ungefär lika länge.
Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och arbeta samman till en smidig deg, ev. kan det behövas lite mer mjöl.
Dela i 4 lika delar och forma dom till bröd, lagom stora att få plats på kortsidan av en braspanna.
Lägg bröden i braspannan, nagga med gaffel och låt dom jäsa under bakduk till dubbel storlek - ca 30 minuter.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader, 50-60 minuter. Använd gärna dej av en ugnstermometer som du sticker in i ett av bröden efter halva tiden, när temperaturen visar 96 grader är bröden färdiga.
När bröden är klara penslar du dom med sirapsvattnet.

Vill man så kan man byta ut portern mot t.ex julmust eller julöl, vatten funkar också men då blir det inte så sött som man kanske är van vid.

Hur är det då för er del, gillar ni vörtbröd eller inte? Skulle det nu vara så att ni inte är så väldigt förtjusta så kan vi tipsa er om detta receptet på kavring, Håkans favorit faktiskt, som också passar fint att ha på julbordet - ja eller på vilket bord som helst.

Även morgondagens bidrag till julbordet kommer från en annan "hobbykock" då det är Ankis far som bjuder er på julgodis av det allra enklaste slaget! Söta bitar som det förmodligen är helt omöjligt att misslyckas med:) Inte kräver de en lång lista på ingredienser heller, närmare bestämt behövs det bara tre för att få något gott att smaska i sej efter all maten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Vörtbröd, jag tröttnar aldrig! Och gärna hembakat:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte vi heller - och absolut inte när det är Freddys hembakade:)

      Radera
  2. Ska nog också ta och baka vörtbröd snart, det hör ju julen till!

    SvaraRadera
  3. Hade fått för mig att jag av någon anledning inte gillar vörtbröd. Förmodligen för jag förknippar det med dopp i grytan. Men testade att baka eget i år och oj vad fel jag hade. Det blev ju superbra och gott. Min fråga är om man bara kan äta vörtbröd till jul? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man kan äta vörtbröd när som, men risken är kanske att man tröttnar på det om det blir för ofta:) Fast till påsk äts det väl också vörtbröd? Hembakat är iaf bäst:)

      Radera
  4. Vörtbröd... Jag önskar att jag hann baka men inköpslistan är redan alldeles för lång och jag vill gärna ha ett glutenfritt bröd... Då behövs det så mycket olika mjöl och grejer ;) Men det doftar ju så goooott att baka bröd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det kan vi förstå att det behövs en fasligt massa annat än vad receptet redan innehåller, om man vill ha ett glutenfritt vörtbröd. Hur smakar de färdigköpta, om det ens finns sådana?

      Radera
  5. Skönt med lite avbrott från sillarna :-) Vörtbröd är jättegott, tycker jag! Utan russin... Både med julmust och porter låter suveränt.

    Ska bli kul att höra lite om Köpenhamn sen, jag vill ha tips då jag funderar på att åka dit också. Har aldrig varit där...

    Trevlig helg på er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde väl tänka det:)
      Köpenhamn ska du absolut få tips på, det finns lite här sen tidigare om du är nyfiken redan. Vi är väldigt förtjusta i den stan så det är tur att det inte är så långt dit...

      Ha detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Vilket fint bröd och gott är det också. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Komplimangen skickar vi vidare till Freddy, och visst är det gott!
      Kramar

      Radera
  7. Hej!
    Här ni något recept på GOTT glutenfritt vörtbröd?
    Tack för trevlig blogg!/ Caijsa

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!