lördag 3 maj 2014

Goda tillbehör till det grillade.

Grillarna går varma till höger och vänster för tillfället känns det som, så vad kan väl passa bättre än att ni får några tips på smaskiga grilltillbehör från Mårtenssons idag? Dessa smaskade vi i oss av i torsdags när vi hade en liten fisk- och skaldjursfrossa i köket och vi kan meddela att båda passade fint till grillad fisk. Säkert går de fint till grillat fläskkött och kyckling också, det är vi helt säkra på.
Båda två är marinerade grönsaksrätter, den ena med en frisk citronsmak och den andra med en härlig vitlökssmak och ingen är svår att göra alls. Kan du hantera en kniv, koka vatten och blanda runt så kommer du att lyckas med båda, vi lovar dej!


Marinerad fänkålssallad
1 färsk fänkål, tunt skivad
1 knippe rädisor, tunt skivade
rapsolja med citronsmak eller naturell
1 citron, pressad saft och rivet skal
salt och peppar
Knipsa av de gröna spröten på fänkålen och spara innan du skivar den.
Varva fänkålsskivor, rädisskivor och de gröna spröten på ett fat med kant.
Blanda samman olja, citronsaft, salt och peppar, smaka av och häll över grönsakerna.
Låt stå i kylen och dra en stund innan serveringen.
Passar perfekt till grillad fisk, skaldjur, kyckling eller fläskkött. 


Vitlöksmarinerade haricoverts
250 g haricoverts
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna
½ dl hackad persilja
salt och peppar
Koka bönorna lätt, de får inte bli för mjuka utan det ska finnas lite tugg kvar.
Blanda samman olja, vitlök, persilja, salt och peppar och häll det över bönorna.
Låt stå och dra i kylen en stund innan serveringen.

Hitintills har vi hållit oss från vinden, den där röjningen får vänta ett tag till, det har varit alldeles för fint väder för att uggla där uppe. Dessutom finns det ju så mycket annat som är så mycket trevligare att syssla med lediga dagar som dessa, mat som ska planeras och lagas till, morgonpromenader som ska avverkas, 2-timmars frukostar som ska avnjutas och så lite avkoppling i solskenet på en bänk någon stans. Ja men ni hör ju själva, hur ska vi lyckas klämma in vindsstädning i ett sånt pressat schema?

Nu är det dags för oss att ta itu med lördagen och njuta av vad den har att bjuda oss på. Vi önskar er alla en riktigt härlig dag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Alltid bra att få tips på goda tillbehör till grillmaten, det blir oftast så att man kör samma gamla sallad som vanligt. Ha en fin helg, jag ska ner på stan nu och köpa med gofika hem tänkte jag. Because I´m worth it... :-) Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Anna, kul att de uppskattas! Gofika är inte fel inte, hoppas det smakade:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Jag är galet förälskad i rädisor! Och fänkålen har en spännande smak.
    Hoppas ni har en trevlig helg:)
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är detta ju salladen för dej, Ann-Sofi:)
      Absolut har vi, hoppas du har precis detsamma!
      Kramar

      Radera
  3. Låter jättegott! Sparar receptet!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, Lana, spara på du bara!
      Tack och detsamma till dej, kramar

      Radera
  4. Jag gillar båda och i synnerhet fänkål och rädisor....

    Den där rapsoljan med citronsmak har jag i nästan alla mina sallder... blir underbart fräscht och gott minsann :) Önskar er också en riktigt fin kommande vecka, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du absolut ta och testa salladen med rapsoljan på, så gott!
      Kramar till dej

      Radera
  5. Mums så gott det låter och ser ut! Fänkål är en favorit och jag lagar det gärna. Grilltillbehör behöver varieras eftersom säsongen är så intensiv. Det är lätt att tröttna på den evinnerliga potatissalladen med balsamvinäger, ja ni vet... J tröttnar aldrig på mat - han kan äta samma sak fem dagar i rad om han tycker att något är gott. Själv tröttnar jag oerhört fort och har svårt att laga samma rätt två gånger. Gissa vem som vinner i vårt kök!? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Erika! Ja, variation vill vi ha, vi älskar att göra röror och tillbehör som dessa och det finns ju så många olika att testa sig fram till. VI är precis som du så vi håller tummarna för vinst för din del:)
      Kramar

      Radera
  6. Den där fänkålssalladen alltså, wow! Fett bokmärke på den. Hoppas ni får en superfin vecka! KRAM!

    SvaraRadera
  7. Fänkål är en fin rackare! Gillar den mer och mer och den har ett sånt härligt krisp.
    Ha en fin vecka nu mina favoritskåningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en smarrig kålsort, den där lakritstonen gillas skarpt och även det där krispet!
      Tack, det ska vi försöka få,
      kramar

      Radera
  8. Vilka bra tips! Vilken underbara tillbehör :) Enkelt, rena smaker och säkerligen väldigt gott. Detta ska jag komma ihåg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sandra, så kul att det uppskattas! Hoppas det faller i smaken!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!