måndag 20 oktober 2014

Ostgratinerad brysselkål

Har ni märkt att det börjar drälla av brysselkål i mataffärernas grönsaksdiskar? Det har vi och vi jublar lite extra eftersom att vi förra hösten blev lite smått beroende av de små gröna knytena och åt dom både på kors och tvärs. När vi var i Köpenhamn förra veckan så såg vi att man kunde köpa brysselkål som fortfarande satt kvar på stocken, man köpte hela stora gröna pingen och sen var det bara att plocka av kålhuvudena allt eftersom man behövde dom hemma i köket. Smart och förmodligen bidrar det till att kålen får en längre hållbarhet när den sitter kvar i sitt fäste, dessutom var det väldigt tjusigt där de stod och hade säkert varit väldigt fint att lägga på matbordet som bordsdekoration...

Dagens rätt blir således en brysselkålsrätt, det har ni säkert listat ut vid detta laget. Inte tillagad av brysselkål från Köpenhamn dock, nej dessa är köpta på hemmaplan och ekologiskt odlade i den skånska myllan.Vi halverade kålarna och gratinerade dom sedan i en form tillsammans med en ädelostsås, det blev krämigt, smarrig och helt perfekt som tillbehör till köttbiten som hamnade sidan om på tallriken. Vill man så fungerar det säkert att äta denna som ensamrätt, kanske en lunch av det lite lyxigare slaget när man känner för att festa till det lite extra en gråmulen, regnig tisdag?


Ädelostgratinera brysselkål 
500 g brysselkål som du förvällt innan
3 dl riven 45%-ig ädelost
2 dl crème fraiche
1 dl matyoghurt
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Dela brysselkålen på hälften, lägg i en skål  och blanda i övriga ingredienser.
Smörj en ugnsfast form, häll i brysselkålen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Funkar även med broccoli och blomkål och passar ypperligt till feta fiskar, fläsk eller kyckling.

Så är då dessa två Mårtenssonare tillbaka till den vanliga vardagssvängen igen, sötebrödsdagarna i form av semester är över för denna gången... Inga smörebrö äts och inga bajer snuppes längre, bara den vanliga frukostfilen till frukost och det bubblande vattnet till middagen:)
Helgen gled förbi i stilla mak, lördagen bjöd på sjukstuga när Håkan passade på att slå till med att ligga däckad på soffan i feber hela dagen så Anki fik roa sej på egen hand - det gick bra det med. Söndagen blev en ösregnig dag, men med regnkläderna på så blev det en liten söndagspromenix ändå. En sån promenad som man uppskattar allra mest när man kommer in och får värma sej med en kopp kaffe:) När kaffebönorna dessutom är hemmarostade så smakar det extra gott!

Nu hoppas vi att ni alla får en fortsatt fin vecka, se till att hålla er borta från Basseluskan så ses vi igen på onsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. I min affär har de minsann inte behagat dyka upp...! Skandal!
    Men när de gör det, då är jag redo med ädelosten i högsta hugg!
    Kram på er och krya på dig Håkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skandal, ja det är bara förnamnet! Bra det, är man medlem i ostgruppen så har det väl vissa förpliktelser...?
      Kram på dej och tack!

      Radera
  2. Broccoligratäng har vi tillagat men aldrig tänkt tanken att stoppa ner brysselkål i den. Det tipset tar vi till oss, tackar!
    Krya på sig till gubben och ha en fin vecka!
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk tanken, för det blir verkligen supergott! Vassego, det var så lite så:)
      Tack för krya-hälsningen,
      kramar på er

      Radera
  3. Låter mycket gott, som vanligt i ert kök. Kram

    SvaraRadera
  4. Brysselkål är fina grejer. Innan de byker upp i butikerna så funkar ju den frysta bra ändå :) Fräst med smör är inte fel, men jag kan ana hur gott det blir med ädelost!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och frysta går hur bra som helst - perfekt att ha på lager hemma!
      Frästa är dom så smarriga, lite vitlök och citronolja blir kanoners på.

      Radera
  5. Åh vad gott! Älskar brysselkål, och har det i allt möjligt. Dagens fisksoppa t ex. Krya på dig Håkan, bacilluskerna är inte att leka med så här års. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, man kan ju ha det på hur många goda vis som helst!
      Tackar, nope dom vi nog ingen leka med:)
      Kramar på dej

      Radera
  6. Vi odlar brysselkål på vår odlingslott så jag har ett gäng hemmaodlade i vår kyl as we speak! :=) Tyvärr har jag också magkatarr deluxe så jag är förbjuden att äta allt i kålväg. Morr. Får frysa in sålänge, helt enkelt! Grymt recept, jag sparar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lyxigt att ha egen odling, vi vill också ha en lott men de ligger så långt från där vi bor och blir alldeles för klöddigt att lösa när man är billös.
      Hoppas maggen blir bättre snart så att du kan få njuta av de små gröna igen.

      Radera
  7. Mums ser gott ut finisar : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  8. Åh, vad härligt det låter. Brysselkål som lagats på rätt sätt är ju gudomligt gott. Och det här verkar vara precis det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir att det uppskattas!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!