fredag 12 december 2014

Julens första sillinläggning med smaker från Italien.

Nu är det hög tid att vi drar igång årets sillinläggningskavalkad i det Mårtenssonska köket, eller rättare sagt så är det faktiskt förra årets inläggningar om vi ska vara helt ärliga. Ni som hängt i vårt kök ett tag vet säkert vid detta laget att vi båda är mer eller mindre tossiga i inlagd sill och gärna provar nya varianter.
Vi fick ju en receptskatt efter Ankis mor med otroligt många sillrecept, böcker där alla varianter hon gjorde genom åren finns antecknade, om de var goda eller mindre goda, hur mycket som hade gjorts och så vidare. Många sorter var återkommande som t.ex brantevikssillglasmästarsill och citronsill, men några nya smaker fick alltid tillträde till julbordet. Som ni säkert förstår så betyder samlingen oerhört mycket för oss och vi vårdar den ömt, tar fram den varje år för att välja ut vilka vi själv vill prova. Men vi gör en anings färre än vad Gun gjorde, där snackar vi i runda slängar 15-20 olika inläggningar varje jul!

Denna julens första sillinläggning här i köket blir just en sådan där nymodernitet som provades och fick godkänt av provsmakarna vid familjen Larssons bord. Det är en inläggning med mycket och många smaker som alla passar riktigt fint tillsammans. Ingredienserna kanske först känns lite otraditionella, men vi lovar att det inte är så märkligt som det kanske verkar. Det blir en härlig symfoni av syra, sälta och hetta från balsamvinäger, kapris och chili!


Italiensk sill
600 g sillfiléer (färska sillfiléer ska ha varit infrusna minst 48 timmar innan inläggning)
Lage
5 dl vatten
1 dl ättikssprit, 12 %-ig
1 msk salt
Dra av skinnet från sillen och skölj filéerna, låt dom rinna av väl. Det lättaste är att dra av skinnet innan filéerna är helt upptinade, dra från stjärtdelen och fram.
Rör samman lagen och häll över sillen.
Täck över burken och låt stå kallt minst 4 timmar.
Sila bort lagen och låt sillen rinna av.
Marinad
2 msk vit balsamvinäger
3/4 tsk salt
1 tsk flytande honung
2 krm sambal oelak
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ dl olivolja
Vispa samman allt utom oljan i en skål, tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar kraftigt.
Lägg sillen i marinaden i en burk och förvara kallt till servering.
Garnera med 
2 msk hackad röd paprika
10 cm strimlad purjolök
3 msk kapris


Vi har ytterligare två burkar sill att öppna och bjuda på, men dom väntar vi med några dagar till. Dock kan vi redan nu avslöja att det rör sig om ytterligare en sort med annorlunda smaksättning, nästan märkligare än dagens, och en gammal klassiker. Låter det intressant så vet ni alltså vart ni ska klicka in nästa vecka.

Har ni fått besök av Alexander hos er än, eller håller ni till utanför riskzonerna? Hos oss här nere i södra Skåne friskar det på rätt rejält kan vi berätta, vi var ute en snabb sväng i eftermiddags och på bara den halvtimmen märkte vi hur det ökade i vindstyrka ganska mycket. Just nu blåser det så att det går vågor i toastolen och fönsterna buktar farligt inåt och vad vi förstår så ska det dra på ännu mer under kvällen och natten.
Alltså gäller det att hålla sej inne om man inte vill ta sig en flygtur och "se de lide grann så där från ovan..." För vår del blir det filmkväll, vi har tre hyrfilmer som ligger och väntar på att få ses och det lutar åt att vi landar framför American Hustle i kväll, en sysselsättning som känns riskfri och lagom betungande!

Vi önskar er alla en fin helg, håll er inne om ni inte tvunget måste ut i stormen och ta det då väldigt försiktigt! Ät och drick gott, så hörs vi snart igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken dröm med 15-20 olika sillinläggningar! Ju mer år jag blir desto mer tycker jag om sill. Senapsill och västerbottensill är mina favoriter men är alltid mottaglig för nya spännande smaker.
    Alexander har inte härjat i mina trakter (Värmland) utan det är mest grått och trist ute men det är ju ändå att föredra än en otäck storm. Hoppas allt har gått bra med allt och alla där Alexander drog fram. Trevlig helg på er! /Anna J

    SvaraRadera
  2. Mysigt med filmkväll, det har vi också haft men här blev det Amelie från Montmartre - en riktig klassiker :=) Ha en superfin fortsatt helg! Kram till er båda!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!