lördag 3 januari 2015

Bloggen fyller fem år!

I dag är det ingen vanlig dag, för i dag är det kökets femårsdag! Fråga oss inte vart tiden tar vägen, men att den går undan som billig leverkorv - det vet vi. Denna datum ägnas sedan kökets begynnelse åt en tillbakablick på året som gått och så blir det även i år.
Strömmen av blogginlägg minskade 2014 av förklarliga skäl, som varken handlar om bristande intresse eller minskad matglädje, men ändå har vi haft precis lika tufft att välja ut guldkornen för 2014 som vi haft tidigare år. Vi har i alla fall gjort ett tappert försök och dessa inläggningarna vi minns lite extra:

Januari: Årets första recept blev en ostfylld köttfärslimpa
och tacosen serverades i form av fisk.
Det blev på en helkväll med italienska smaker när vi bjöd hem Anne och Ingemar på middag,
kvällen blev oerhört lyckad och temat uppskattat.
Naturligtvis bjöds det också på en årskavalkad även 2014

Februari: Vi tog en tur in till Malmö där Håkan testade på vildmarkslivet i innerstan -
närmare än så kommer vi nog inte det där vilda livet:)
Att vi fick nytta av vår julklapp i form av Mannerström började märkas både här och där.
Freddy var här och undervisade oss i sushitillverking, något som vi haft på agendan väldigt länge och som blev kanoners roligt och gott!
Tillsammans med Anne och Ingemar kollade vi in melodifestivalen på plats i Malmö
och så bjöd vi på vegetariska köttbullar

Mars: Vi testade på slottslivet och fick en fantastisk matupplevelse på Kronovalls slott.
och senare kollade vi in whiskymässan i Malmö
På hemmaplan packades en lax in i salt och serverades,
och blomkålen förvandlades till pizzabotten,
och så berättade vi om och varför det sett lite annorlunda ut på matfronten
och bloggen sedan ett tag tillbaka.

April: Malin bjöd in till bloggträff i Falkenberg och Håkan blev helt starstruck när han träffade Linda Lomelino:) 
Vi sa tack och hej då till vår veckomeny, veckans underlättare, efter att ha insett att det blev ett väldigt stressigt moment här i köket som höll på att ta död på vår glädje att blogga.
I köket experimenterade vi med att förändra pulled pork till pulled deer
och gav oss på att baka eget tortillabröd 

Maj: Vi fortsatte röra på oss och tog denna gången en tur till Göteborg och hälsade på nya bekantskaper som vi nu så smått börjar längta efter att träffa igen.
På Håkans jobb beslutade dom sig för att sluta sälja utländskt kött, inte bara det omtalade danska, och detta skapade uppståndelse minst sagt.
Att bjuda på middagar med tema eller röd tråd gillar vi och nu blev det en asiatiskt inspirerad buffé med tillhörande smaskig dessert som fixades till i köket.
Håkan fortsatte stoppa korv och denna gången hängdes en salt korv upp i köksfönstret.

Juni: Efter att bjudits på rökta räkor var vi tvungna att provröka med lyckat resultat.
Midsommar kom, vädret var härligt och vi presenterade årets upplaga av silltårtsdekoration.
Solen fortsatte skina så vi sadlade stålhingstarna och pedalade till Köpingebro och serverade pulled pork med smak av lakrits.

Juli: Vi gav oss på att fritera sötpotatisar med lyckat resultat och serverade dom med lakritsaioli - lyckad kombo, utsvävningarna i rawfoodvärlden fortsatte och det med en ljuvlig hallonpannacotta och så fick vi hem den största jordgubbe vi någonsin skådat.
Vi gick på semester och reste till Mallorca där vi lyckades hamna i ett strömavbrott som behöll våra väskor på ön några extra veckor:)

Augusti: Tillsammans med andra matbloggare blev vi inbjudna till att vara med i en recepttävling som Spendrups ordnade och valde att delta med en lammrostbiff. I och med tävlingen så fick vi åka till Stockholm för att träffa övriga deltagare, äta otroligt god mat tillsammans och bara ha de allmänt trevligt.
Vi fortsatte våra utflykter och gav oss ut på Österlen där vi bland annat kollade in Karossgården och bjöd er samtidigt på whiskykorv.

September: Hjulen fortsatte rulla under oss och vi tog en dag till då vi flängde runt på Österlen i lånad bil, fotograferade och njöt för glatta livet.
I köket blev vi lite på kanelen när vi lagade till fläsk, vi gjorde en västerbottenostpaj med rawfoodbotten och gjorde som italienarna och serverade en porchettamacka

Oktober: Hösten kom och livades upp när vi bjöds in på ett bloggevent där fick lära oss mer om örter och äta mat som Paul Svensson lagade till - och Håkan blev starstruck igen:)
Vi packade väskorna och semestrade några härliga dagar i Köpenhamn och bjöd på både affärs- och restaurangtips när vi kom hem igen.
En hel höstinspirerad meny sattes samman i köket och så lagade vi till en kombination av
pizza och paj vid namn meatzza.

November: Det var en förkyld månad för oss båda, det hostades och snörvlades högt och lågt. Mannerström fortsatte inspirera i köket och vi gjorde laxkroketter denna gången. 
Vi delade med oss av en gammal pastasås som hängt med oss under alla år vi lagat mat tillsammans och så uppfanns en ny kycklingrätt med äpplen, rosmarin och bacon. 

December: Nostalgin slog till och vi delade med oss av ett matminne vid namn Kelly i en fiskgratäng med sweet chilisås. Julen började göra sej påmind så griljerade skinka tillsammans med Ernst och bjöd på den hitintills galnaste sillinläggningen i Mårtenssons kök, baconsillen.
Vi insåg att vi behövde en samlingsplats för alla inläggningarna och skapade en receptbas för alla våra sillinläggningar som nu är uppe i 25... kanske en idé för en julkalender 2015? 

För övrigt blev 2014 ett år med både upp- och nedförsbackar, lite så som livet brukar se ut - för säg den som hela tiden cyklar på en plan raksträcka genom livet. Ankis osteoporos och rygg har spökat en hel del under året, speciellt i höst, och det har påverkat livet för oss båda på olika sätt. Vi vet nu, efter samtal med smärtläkare och osteoporosspecialist, att kotkompression inte försvinner och att man helt enkelt får lära sej att leva med smärtorna som det innebär. Värmedynan lindrar en del och den gröna snuttefilten har därför blivit en ständigt följeslagare till frun:)

Nedförsbackarna har tack och lov varit flera och som dom obotliga positivitetspersonerna vi är, så har vi försökt fokusera på dom och skapat flera sådana! Livet blir vad man gör det till och det finns många som har det betydligt värre. Vi har därför gjort vårt bästa för att måla de där kanterna på tillvaron i guld, rest en hel del, gjort utflykter och sett oss omkring, bubblat lite mer och restaurangbesöken har blivit fler och det har blivit väldigt fina plåster på såren. Det har taggats ner på andra plan, något som både vår blogg och städskåp har lagt märke till - men som man säger "bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete" :)

Nu ger vi oss i kast med ett nytt år här i köket, det 6:e i raden alltså, och vi kommer att fortsätta utforska ny mark och göra nya experiment på köksgolvet. Vi gillar ju det där med att testa nya saker, ge oss ut på okänd köksmark och vi hoppas att ni vill fortsätta hänga med oss på vår resa!

Vi tackar er alla fina läsare som hälsar på här i vårt kök, för utan er så hade det ju blivit ganska tomt och tråkigt här inne. Nu kör vi, rakt in i köksfläkten!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

33 kommentarer:

 1. Ser fram mot era nya experiment i köket de ni gjort hittills har i alla fall inspirerat mig.
  Ha de gott. Cat

  SvaraRadera
 2. Stort grattis! Hoppas ni fortsätter blogga och ge oss andra matglädje och matinspiration! :)
  Många kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Jodå, än så länge tycker vi om det vi gör och hänger kvar ett tag till i alla fall :)
   Kramar tillbaka!

   Radera
 3. Stort grattis till er och er fina blogg. Så glad att jag hittat er bloggpärla ute i sajberspäjs. :-) En extra kram till Anki som har såna ryggproblem, du/ni har en bra inställning till det och till livet tycker jag. /Anna J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna, vi är glada att du hittat hit och hälsar på oss och hojtar till! Frun tackar och vi kramar tillbaks.

   Radera
 4. Grattis och ett Gott Nytt År som förhoppningsvis blir bättre än 2014 ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och detsamma till dej, alltid lika kul när du hojtar till du har ju varit en stamgäst ett bra tag nu! Ja, vi håller våra tummar för ett bättre 2015!

   Radera
 5. Tack för ett fantastiskt år i ert sällskap och grattis till bloggens 5 år! Hipp hipp hurra! Ni är en sann inspirationskälla och vi kommer så klart följa er även detta år. Så skål på er och gott nytt 2015!
  Kramizar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och tack för ert sällskap! Så glada att vi kan inspirera, det gör det hela värt det:)
   Skål och kramar!

   Radera
 6. Stort grattis på 5-års dagen!

  SvaraRadera
 7. Grattis till er fina blogg! Många varma kramar!

  SvaraRadera
 8. Jisses, alleredan?! HURRA bloggen, grattis till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hugaligen, tiden rasar iväg! Tack, tack!

   Radera
 9. Wow, stort grattis! Er blogg är grym så fortsätt med det ni är bra på - att inspirera oss läsare med smarriga recept. Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och tack för komplimangen, så glada vi blir!
   Kramar till dej.

   Radera
 10. Hurra och grattis och här kommer en värmande kram för onda ryggar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och ett extra tack för kramen, Veronica!

   Radera
 11. Grattis till de fem åren! Gäller både er och alla oss som med stor glädje följer er. Och vilken fantastisk rolig och bra sammanfattning av 2014 som ni författat. Stort tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så härligt att höra att den gillades!

   Radera
 12. Ser framemot ett nytt spännande år och hoppas att ni ska ha medvind i livet:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, det gör vi också och ett grattis till din femåring också!
   Tack!

   Radera
 13. Vilken fantastisk kavalkad! Stort grattis på 5-årsdagen! Ser fram emot ett nytt år tillsammans med er. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kjersti, så snällt sagt! Vi ser fram mot att få dela året med dej också,
   Kramar

   Radera
 14. Jag ser fram emot många många många flera år där jag får vara med på en kant i ert kök! Alltid lika inspirerande och med en nypa humor i alla inlägg. Fortsätt i samma härliga positiva anda och med er ljuvliga mat! Pussåkram på er! Vi ses även detta året hoppas jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska och kommer vara med på en och annan kant, vi lagar ju fortfarande mat från ditt kök! Glada blir vi över den fina komplimangen, vi ska göra så gott vi kan - du får dra oss i öronen om vi behöver skärpas till:)
   Pussarochkramar, ses hoppas vi att vi gör!

   Radera
 15. Grattis! Keep up the good work och hoppas att vi kan ses på någon bloggträff framöver! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, det ser vi fram mot, Hanna,
   kramar till dej

   Radera
 16. Grattis och lycka till i fortsättningen! Jag hänger med. Hojta när ni kommer till götet så styr vi upp något.
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det låter bra det Sofie! VI hojtar absolut, det var alldeles för länge sedan nu
   kramar

   Radera
 17. Sist men inte minst måste jag ju, såhär nästanen vecka senare, säga grattis här på bloggen också. Bloggläsandet går på halvfart för tillfället :) Men er följer jag alltid, även om jag inte kommenterar så ofta :) Kram'

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!