fredag 2 januari 2015

Gulasch med viltkött i tre olika grytor!

Swisch sa det, så blåste vi (bokstavligen talat) rakt in i 2015 och vi önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året och hoppas att ni fick en fin avslutning på det gamla. Mårtenssons nyårsfirande var ett trevligt sådant och om man bortser från en liten miss vad gällde varmrätten, så flöt allt på utan några större blessyrer. Vi körde i vanlig ordning med catering, denna gången hämtades maten på Ingelsta kalkon som alltså inte lyckades hela vägen fram, och om vi inte hade varit uppmärksamma kunde det hela faktiskt slutat riktigt illa. Kalkonköttet skulle, enligt instruktion, stå i ugnen ca 30 minuter med locket kvar på formen och när vi sedan skar in i det var det rått och rött... ingen höjdare med fågelkött som serveras rare, så det var bara att slänga köttbitarna på järnet.

Men, slutet gott och allting gott, julklappsspelet som vi traditionellt spelar med var synnerligen lyckat, efterrätten small högt och så gjorde även alla fyrverkerier som vi såg omkring oss och som sedan höll oss vakna större delen av natten - och morgonen:) Den förlorade sömnen tog vi igen med råge i natt och slog inte upp korpgluggarna förrän halv 10! Efter en snabbfrukost är nu julen utstädad och alla spår av en fröjdefull högtid undanröjda:)


Spåren efter dagens middagsförslag är också sedan länge eliminerade, denna gulasch intog vi innan jul men den smakar med all säkerhet lika bra att spisa efter jul och nyår. Kanske ett välkommen avbrott till både sillen och oxfilén? I vårt kök lagades gulaschen till i crock poten, men så klart går det att använda både lergryta eller vanlig gryta också. Vi har skrivit alla tre tillagningssätten i receptet, så är det bara för er att välja tillagningsmetod efter behag!

Gulasch i crockpot eller lergryta eller på spisen
Använder du en lergryta så ska den blötläggas minst 30 minuter innan du ställer den i ugnen.
ca 800 g hjortbog med ben, eller annat viltkött som passar till grytor
4 gula lökar, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 tsk paprikapulver, gärna den rökta sorten
2 tsk kummin
salt
4 dl vatten att vispa ur stekpannan i omgångar med
1 msk viltfond
1 röd paprika i grova bitar
Bena ur köttet och skär det i grytbitar, spara benet.
Börja med att bryna benet och lägg över i crockpotten, lergrytan eller en stor gryta, fortsätt bryna köttbitarna i omgångar och lägg ner i grytan.
Krydda med kummin, salt och paprikapulver under tiden du bryner köttet.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan, tillsätt fond och rör om.
Lägg lök, vitlök och paprika i grytan och lägg på locket.
Kockar du på spisen: Låt det koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½-2 timmar. Känn på köttet så det är mört innan du smakar av och serverar.
Har du en crock pot; Ställ på låg temperatur och låt det stå i 3 timmar innan du serverar.
Använder du lergryta: Ställ lergrytan i en kall ugn, sätt i gång ugnen på 200 grader och låt stå inne ca 1 timme och 45 minuter.

Ett litet collage med bilder från vårt nyårsfirande kan vi ju också bjuda er på, inte är det av någon vidare kvalité helt bildmässigt men så blir det när mobilen har högt antikvitetsvärde:) 
Anneli hade dukat ett fantastiskt vackert nyårsbord, grevinnan och betjänten är tradition liksom julklappsspelet har kommit att bli. En festdeltagare sov sej mest genom hela tillställningen och på något vis lyckades vi få Shrek och Fiona på en selfie innan vi gav oss iväg:) 

Nu ska vi fortsätta dagens övningar vilket innebär ett försök till en promenad, måhända vi tar en flygtur istället, matlagning och andra trevligheter. I morgon återkommer vi med en årskavalkad, helt i vanlig ordning när det är den tredje dagen i januari, välkomna tillbaka då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

 1. Önskar er också en god fortsättning på det nya året!
  Mmm...vad sugen jag blev på en mustig gryta! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Så kul att du blev lite sugen, en mustig gryta är ju aldrig fel:)
   Kramar

   Radera
 2. God fortsättning på er! Denna crock pot, visst är den bra! Själv gjorde jag pulld pork i den idag, så himla gott :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Martina och detsamma till dej! Jajamensan det är en finfin uppfinning den där pottan.

   Radera
 3. Gott nytt år på er! Hoppas vi ses igen 2015! Kramar.

  SvaraRadera
 4. En mustig gryta kunde inte sitta bättre på en så här stormig och ruggig dag :-)
  Jag älskar att låta köttgrytor puttra i timmar i en massa rödvin. Den här gulaschen skulle gå hem hos oss. Mums!
  Ha en fin dag! Kram Anja

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!