onsdag 10 december 2014

Köttbullar på vilt vis.

En vild husman hittar ni i detta köket idag, det är nämligen köttbullar gjorda på viltfärs som står på menyn. Det har blivit en hel del viltkött den senaste tiden, vi köpte ju på oss lite hjortkött för någon månad sedan och vi har testat att göra några av de mer klassiska rätterna med en del av köttet. Vi kommer att lägga upp de flesta recepten här och köttbullarna är alltså först ut i raden när det gäller vilda tappningar av gamla godingar.
Något som vi aldrig är överens om när det gäller köttbullar är storleken. När Håkan rullar så tycker Anki att dom blir för stora, när Anki rullar så tycker Håkan dom är för små - och aldrig mötas vi två. Så numera rullas det alltid bullar av två storlekar, allt för husfridens skull!


När viltbullarna skulle lagas till så drog Håkan fram den gamla kaffekvarnen för att mala kryddorna i, den funkar alldeles perfekt till detta. I kvarnen åkte timjan, rosmarin och torkad svamp, finfin smaksättning när det kommer till vilt. Gin skvättes också ner i smeten, men den skvätten är så klart en helt valfri!  


Viltfärsbullar
500 g viltfärs, vi använde hjortkött till våra
1 dl ströbröd
½ dl vatten
1½ dl grädde
2 msk lökpulver
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
½ msk salt
1 ägg
2 msk smulad, torkad svamp
1 gnutta gin
Mortla kryddorna tillsammans med svampen.
Rör ut ströbrödet i grädden och vattnet, låt det stå och svälla en stund.
Blanda samman alla ingredienserna i en skål, se till så att det blir hoprört ordentligt.
Rulla smeten till köttbullar av valfri storlek (vi kommer aldrig överens!) och stek dom i rikligt med smör.
Servera med valfria tillbehör.


Huruvida det blir vilda eller tama köttbullar på julbordet julafton återstår att se, riktigt så långt har vi inte kommit i julmatsplaneringen än. Årets planeringsmöte med resten av knytkalassläkten (Ankis sida) fick skjutas upp till kommande söndag, men då åker alla anteckningar, recepturklipp och gröna lådan fram!

Så är det dags för årets nobelmiddag i kväll, men eftersom vår inbjudan till Stadshuset verkar ha kommit bort i postgången så får vi festa till det med en kycklinggryta här hemma istället. Fru M har dock redan bevistat en tjusig tillställning idag, det firades nämligen Nobelfest på förskolan. Trerättersmiddag, dans, experiment och prisutdelning stod på dagordningen och glitterhatten var på plats. Hur trevligt som helst var det, men det tar på krafterna att vara på stor baluns:)
Håkans krafter är också lite tagna, att cykla 2 mil i storm kräver sitt och nu när alla julmatsförberedelser är i gång i charkuteriet är det hektiskt värre på jobbet. Dagen till ära anlände 200 kilo julskinkor som nu ska rökas och sammanlagt förflyttades dessa 200 kilo julskinkor 3 gånger, alltså ledes har 600 kilo lyfts av herr M denna dag! Styrketräning a'la GeMa-Livs:)

Så nu, middagsintag och sedan soffläge!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

22 kommentarer:

 1. Jag är nog med Anki där gällande storleken. Men bara för att man kan äta fler då ;) Mina köttbullar brukar bli större och större efterhand, haha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där känner vi igen, det blir liksom tråkigare och tråkigare att rulla:)
   Anki hälsar och tackar för stödet:)

   Radera
 2. Åh vilka spännande köttbullar. Jag kan inte göra så fina köttbullar de blir som små biffar så när det ska vara små fina köttbullar gör maken dem:)
  Härligt med nobelmiddag Anki:)
  Vilken träning du får Håkan;)
  Har nu svarat på er utmaning
  ha det gått

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att man kan hjälpas åt ändå, biff och bulle:)
   Så kul, då ska vi genast kika på dina svar,
   ha det bäst

   Radera
 3. Åh, så gott med viltköttbullar. Min syster gör köttbullar av älgfärs till julbordet och jag riktigt längtar redan. :-)
  Trevligt med nobelmiddag för barnen. Det brukar alltid uppskattas av alla när man gör nåt speciellt på förskolan/skolan/fritids, förgylla vardagen liksom.

  Ha en fortsatt fin vecka! Kram! /Anna J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vi förstå att du gör, så gott med älgkött. Vi hade matlagningsbesök i lördags och han bjöd ju på älgkött, mums!
   Ja, det var väldigt uppskattat av både barn, föräldrar och personal, ett härligt avbrott i vardagslunken.

   Tack, hoppas du också har det riktigt bra
   kramar

   Radera
 4. Haha, är nog på Ankis sida i det här fallet, jag älskar små köttbullar! Sådana gjorde alltid min farmor, nämligen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anki ler förnöjt när fler sällar sej till småbullsgruppen. Fina matminnen,
   kramar till er alla tre!

   Radera
 5. Jag kommer att laga mandelköttbullar till julbordet och jag vill gärna ha dem i mindre storlek :) Heja Håkan, vilken träning! Så roligt med Nobelfest på förskolan. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, dom där nötbullarna är ju bara för goda, dom måste vi snart göra igen! Kanske redan till julafton och se om någon märker skillnad:)
   Kramar

   Radera
 6. 2 mil cyklar jag gärna men inte i regn och blåst. Bra jobbat!

  jag är lite kluven när det gäller storlek på köttbullar. Eftersom jag lagar av kalkonfärs gör jag dem inte för stora då de lätt faller sönder. Färsen är rätt mager och jag får ändå ha i klibbiga grejer för att binda smeten. Ikväll ska det lagas köttbullar hos oss men jag får rulla dem själv om jag känner J rätt. Han har fullt upp med att smaka av dem... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte är det någon cykeltur som tas för att njuta, den är mer ett nödvändigt ont.
   Var och en till sitt, med andra ord:)
   Kramar

   Radera
 7. Spännande men som ni förstår blir det inte så mycket sådant här gjort hos oss... svärmor gör gärna och ger till maken och barnen :) Jag får be henne kika på receptet!

  Jag fick inte heller någon inbjudan till Nobelmiddagen, hu så fräckt ;) Kram på er fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fräckt, Amy, lusfräckt är vad det är!
   Skicka du in svärmor till vårt kök, hon är så välkommen så.
   Kramar

   Radera
 8. Team Anki i kötbullefejden! (sorry Håkan).

  SvaraRadera
 9. Vilken finfin kaffekvarn!
  Kanske denna smarta sak skulle kunna lösa ert köttbulleproblem när det kommer till storleken ;)
  http://www.smartasaker.se/kottbullare.html

  Kram på er och inte fick vi heller vår inbjudan till Nobelfesten. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den fin, den står faktiskt framme i fönsterkarmen året om. Bra tips, tack för det:)
   Kramar

   Radera
 10. Jasså, ni var inte heller inbjudna, vilken miss! Men vi festade härhemma framför TV:n så det var inte synd om oss alls! Vad otroligt gott det låter med köttbullar på hjort. Det har jag mig veterligt aldrig ätit. När det gäller köttbullestorlek blir det för mig som för Sara. Ambitionen är att göra dem små och fina, men de blir mer och mer monstruösa - i alla fall om det är många bullar som ska trillas. Kram och ha en finfin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det måste ju ha skett ett väldigt misstag i år... det verkar som en hel massa inbjudningar inte kommit iväg:) Och vi tror nog att vi hade en festligare fest här hemma, och hos er också, än vad vi hade haft i stadshuset. men det hade onekligen varit kul att få testa maten.
   Det är nog så det är, med antalet bullar så växer storleken.)

   Kramar till dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!