måndag 26 januari 2015

Två fina tillbehör till din lax.

Goder afton på er alla denna måndagskväll. Hoppas ni fått en bra start på veckan, vi är faktiskt redan framme i den sista veckan för januari månad... hugaligen! Men det är väl som man säger att tiden går fort när man har roligt, för det där med att det skulle ha någonting med åldern att göra tror vi inte alls på:)

På tal om att gå snabbt så är det något som även dagens middagstips gör, i alla fall går tillagningen undan sen är det helt och hållet upp till er själva hur fort ni sluger den! Det är två recept som det snart blir antikvärde på, i alla fall i det Mårtenssonska köket där de hängt med sen tidens begynnelse. Vart vi snappat upp det låter vi vara osagt, men det finns en svag aning hos en av oss om att det kan ha varit ett matlagningsprogram...
Oavsett vilket så är detta en väldigt god, lättlagad och bra middag att ha på lut. Ingredienserna till såsen är sådana som vi oftast har hemma, salsan likaså. Det passar fint till vardag som till helg och de båda smakerna gifter sig fint med laxens milda smak och till en bit kyckling skäms dom inte heller!


Tomatsalsa
1 liten påse ruccolasallad
3 stora tomater, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
2 tsk rödvins- eller balsamvinäger
4 msk olivolja
en nypa socker
salt och svartpeppar
Blanda samman sallad, tomater och vitlök.
Rör samman dressingen och häll över salladen, smaka av.
Låt salladen stå en stund i kylen innan du serverar den.
Passar fint till lax och kyckling.

Crème dijonaise
1½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1/4 dl dijonsenap
salt och vitpeppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Kanske vill du ha mer senap, majo eller crème fraiche i - det är lite grann en smaksak.

När vi ändå är inne på ämnet "tiden springer iväg", så kan vi berätta för er att en av oss redan framme vid årets julfirande, i alla fall i tankarna och jobbplanering. Det är Håkan som idag har lagt in en förhandsbeställning på de julskinkor som han ska röka för att sedan sälja i affärens lilla charkdisk - häpp! Det kan ju kanske låta otroligt, men för den lokale grisuppfödaren så gäller det att vara ute i god tid för att kunna planera sin verksamhet för året.

Men nu ska vi inte plåga er med mer prat om tiden, vi vill absolut inte att ni ska känna er stressade här i vårt kök. Det mår varken magen eller själen bra av!
Vi önskar er en fortsatt fin vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Det var precis vad jag sade under helgen, tiden går fort när man har roligt :) Både salsan och såsen låter mycket goda. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så det är, det är roligheterna som ökar farten:)
      Kramar

      Radera
  2. Gott, gott, med både såsen och salsan! Måste testas!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas den faller dej på läppen Lana!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!