onsdag 28 oktober 2015

David Batras oheliga köttbullar


Vad säger ni om att rulla några köttbullar idag, låter det som en bra idé? Köttbullar kan man ju variera på många olika vis med olika sorters färs, vi har den vilda typen, de vegetariska med nötter, dom med lammfärs i tomatsås och sist med inte minst, våra helt vanliga kydabållar.
Sistnämnda bullar kan förmodligen göras på lika många sätt som det finns köttbullsrullare och säkert så tycker alla att ens egna, eller möjligtvis mammas, smakar bäst och det har vi inga protester emot.
Dagens variant är dock varken vanliga eller mormors, nej dom har vi hämtat inspiration till i en av våra favoritkokböcker "David Batras inte så tråkiga indiska mat"


Davids bullar är kryddade, kanske inte helt överraskande, med indiska smaker När du väl har brynt dom till en vacker färg så låter du dom koka i en gräddig sås i sällskap av ännu flera mustiga kryddor och vi lovar er att den där såsen, den är av skedätassort!

Köttbullar med indiska kryddor i gräddig sås
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
500 g oxfärs eller annan färs
1 tsk salt
½ msk lökpulver
1 tsk kardemumma
1½ tsk garam masala
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk riven färsk ingefära
½ lime, rivet skal
Sås
2 dl vatten
2 msk fond
3 dl grädde
1 kanelstång
1 krm cayennepeppar
½ tsk koriander
1 tsk gurkmeja
½ lime, rivet skal
Till servering
hackad persilja
rostad kokos
Rör samman ströbröd, mjölk och kryddor och låt stå och svälla några minuter.
Blanda samman färsen med ströbrödsröran, rulla köttbullar och stek i smör och olja.
Blanda samman såsingredienserna och häll i stekpannan, rör om och låt allt småputtra ca 5 minuter.
Strö över persiljan och servera med rostad kokos och valfria tillbehör. 

Ni som hängt i vårt kök ett tag vet väl vid det här laget att vi aldrig lyckas enas om storleken på köttbullarna vi ska ha till middag. Håkan gillar när de är stora och Anki vill ha dom små. Vilken storlek herr Batra föredrar förtäljer inte historien, men att hans farmor skulle vända sig i graven om hon visste att han lagade dom med kött från "heliga kossor" - det vet vi.  Därav namnet "oheliga köttbullar":)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Om någon vet storleken på Davids bullar så får ni gärna berätta:) DS
x

6 kommentarer:

  1. De här har vi gjort fast i vegetarisk variant, de är verkligen supergoda! Speciellt med toppingen till, mmm. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom goda, vi har en burk på lager i frysen till när suget sätter in:)
      KRamar på dej

      Radera
  2. De ser galet goda ut!

    Happy Friday!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Kunde inte vara mer överens! En av mina favoritkokböcker också! Ha en härlig Allhelgonahelg! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att flera stämmer in i lovsången, både av Batras kokbok och köttbullar!
      Vi hoppas du får detsamma, Kjersti, kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!