måndag 26 oktober 2015

Rotfruktssoppa

Soppa är väl en alla tiders bra middag för de dagar då köksarbetet inte får ta för lång tid eller kräva för mycket arbetsinsats. Senast vi soppade till något landade en rotfruktssoppa i våra soppskålar, en soppa som vi endast lyckades få till en ingrediensbild av eftersom vi var på tok för hungriga för att lämna kvar en endaste droppe för fotografering. Fast det gör säkerligen ingenting, hur resultatet ser ut får ni ju själva se när ni häller upp den i era tallrikar.

rotfruktssoppa

Här gäller den gamla devisen, man tager vad man haver och byter ut råvaror efter smak och tillgång. Just mängderna av de rotfrukter vi hade i tyckte vi gav en bra konsistens på soppan som blev ganska krämig. Föredrar du en lite tunnare soppa så är det bara att späda med mer vatten och eventuellt mer fond när du mixat klart.
Just det där att mixa soppan är något vi har förstått kan vara ett bra tips om man har någon vid sitt matbord som inte är någon större grönsaksgillare, det är liksom inte så tydligt vad det är som serveras, av förklarliga skäl.

Rotfruktssoppa   2-4 portioner
½ kilo morötter, slantade
300 g rotselleri, i mindre bitar
2 små potatisar, i bitar
1 liten lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 bit färskriven ingefära
1½ liter vatten
1½ msk grönsaksfond
salt och peppar
till servering
hackad persilja
Koka upp vattnet och fonden.
Lägg ner de övriga ingredienserna och låt det småputtra tills rotfrukterna är genomkokta.
Mixa soppan slät med antingen en mixerstav eller i en mixer och smaka av.
Servera soppan med den hackade persiljan.

I kväll blir det varken soppa eller någon nylagad middag i vårt kök, nej det var så knappt med tid så att det är rester som gäller. Det blir korvgryta från frysen, hur god som helst vill vi minnas att den var. Ja grytan alltså, inte frysen...
Sen är det tid att bänka oss framför televisionsapparaten, "Kockarnas kamp" står på menyn och är det ett program som vi aldrig missar så är det just detta. Fast kvällens avsnitt lär fru M mest se bakom kudden, det är nämligen dags för kockarna att skiva rättika med förbundna ögon och det är lite för mycket blod och spänning, om ni frågar Anki.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

2 kommentarer:

 1. älskar rotfruktssoppa och hur du kan variera det i all oändlighet! billigt är det också och bra kylskåpsrens :)
  tycker det var en fin bild på ingredienserna, en färdig soppa ser faktiskt inte alltid så himla rolig ut på bild...
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det ett alla tiders tillfälle för kylskåpsrensning! Och nej,färdig soppa av denna färg är attans svårt att få fotogenique (eller nåt...) :)
   Kramar på dej!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!