tisdag 2 februari 2016

Strömming med basilika och parmesanfyllning

Det var ett bra tag sedan vi slog ett slag förmån för sillen/strömmingen, ja i alla fall om man bortser från sillinläggningarna som duggade i julas, det är faktiskt ända sedan augusti som vi tipsade om sill provencale. Vi är ju båda två väldigt förtjusta i att ha sill till middag, det är mat som är både billig och variationsrik men framförallt så tycker vi båda att det gott (vilket ju underlättar en hel del:).
Sist vi lagade till en ny variant så fanns det färsk basilika i köket, så vi passade på att testa att blanda ner dom i en senapsfyllning tillsammans med parmesanost, kapris och lök. Hur gott som helst tyckte vi att det blev och naturligtvis vill vi dela med oss av receptet till er:

Foto av den tillagade sillarumpan blev det inte, stekt sill ser ut som stekt sill oavsett fyllning och helt ärligt är det inte alltid så enkelt att få till en glammig bild av stekt mat:) 

Stekt sill med senapsfyllning   2 port
300 g sillfiléer
Fyllning
10 cm purjolök, fint hackad
1 msk dijonsenap
1-2 msk kapris
15-20 färska basilikablad
2 msk riven parmesanost
Rör samman fyllningen och bred ut den på ena sidan av fisken och vik samman.
Stek sillarna några minuter på båda sidor i en rejäl klick smör.
Servera sillen med en god sallad och eventuellt stekt potatis till.

När vi ändå är inne på ämnet fisk så kan vi ju konstatera att dagar som denna är vi extra glada och tacksamma för att vi jobbar på land och inte till sjöss. Jisseskosses som det blåser här nere hos oss, det är full storm och att sitta och guppa runt på vågorna är väl inte direkt något vi suktar efter. Det är styvt nog att styra stålhästarna i mot- och kastvindarna, tack och lov så slipper vi att bli sjösjuka i alla fall:)
Och när vi båda dessutom slapp vi det vågrätta ösregnet ikväll, till skillnad mot igårkväll, ja då utbrister vi gärna i det gamla talesättet: "man ska vara glad för det lilla":)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

 1. Stekt sill gör sig bättre i munnen och magen än på bild, så är det. Gammalt djungel-ordspråk. Vi tog tabberas på julsillen nån gång i januari, och nu har vi endast lite svartvinbärs-sill i kylen. Men det kan man lätt råda bot på. Vi får rusta oss med den goda senapssillen som vi köper på det lilla torget när vårt hem.

  Här blåser det oftast på tvären och den här veckan är det extra tradigt när min nacke har fått en liten spärr av det smärtsamma slaget. Jag lindar med varma sjalar och när jag ska svänga med cykeln stannar jag för att kunna vrida hela kroppen för att se kommande bilar. När huvet inte går att vrida på får man vrida hela den gamla kroppen. (Ett annat djungelordspråk!). Kram på er, goingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis så är det ju! Dom där tabberasen på sill efter jul är så goda, nästan godare än på julafton faktiskt.
   Men hugaligen, fy för spärrade nackar och speciellt när man är ute i trafiken och svänger sig. Hjälm på?!

   Kram på dej <3

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!