onsdag 4 maj 2016

Ost och grönsakspaj


Paj är något vi plötsligt gör oftare än normalt här i köket, man kan nästan säga att vi kommit in i någon form av pajstim, men det finns ju så många olika varianter och goda fyllningar att testa. Den senaste pajen i ordningen vi avnjutit är den ni ser här med grönsaker och ost i dubbel dos. Vi har lagt in två olika recept till pajskalet, en vanligt och ett med mandelmjöl så att även de som inte tål eller äter gluten kan få smaka. 

Jojomensan, dubbel dos ost är det i den - ni läste helt rätt! I botten ligger det ett lager av god chevré och som pricken på det hela ska det ner en ansenlig mängd riven ost i äggstanningen som slås i. Vilken ost ni använder er av till äggstanningen är helt och hållet upp till er och era smaklökar, vi valde vår favorit Västerbottensost för den gillar våra lökar!  
  
Vad gäller grönsakerna som ska i pajen så är dom två till antalet (såvida inte sambal oelek kan räknas som en grönsak för då är det tre) och det är tomater och broccoli som används. Kan kanske tyckas som en udda kombination men vi tyckte verkligen om detta udda par.
Viktigt när du ska hugga in på pajen är att du låtit den svalna helt innan du skär i den, lita på oss för annars riskerar du en paj i sönderfall...

Härliga färger tillsammans i pajskalet! 

Ost och broccolipaj
Glutenfri pajdeg
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Icke glutenfri pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform (24 cm), nagga botten och ställ i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet på 225 grader ca 15 min, ta ut och tillsätt i fyllningen.

Fyllning:
300 gram broccoli
1 rulle getost, ca 180 g
3 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
5 små tomater, halverade
Skär av broccolibuketterna, ansa och dela dom i mindre bitar.
Ge buketterna ett uppkok i 2 minuter i lättsaltat vatten, häll av dom i en sil och spola med kallt vatten. Låt dom sedan rinna av på en handduk så dom torkar.
Skiva getosten i ½ cm tjocka skivor och lägg ut dom i botten på pajskalet, strö på den rivna osten och lägg ut broccolin.
Vispa ihop ägg, grädde, sambal, salt och peppar och häll i pajskalet.
Lägg ner tomathalvorna med snittytan uppåt, ställ in pajen mitt i ugnen på 175 grader i 40-45 minuter så pajen får fin färg.
Ta ut pajen och låt den svalna (OBS viktigt annars stelnar den inte!) innan du serverar den kall eller ljummen.

Pajen ska alltså serveras antingen kall eller ljummen vilket gör att den passar perfekt till bufféer, vi vet att det vankas en hel del sådana på våren och sommaren. Antingen äts den helt på egen hand eller så serverar du den tillsammans med kallskuret eller som tillbehör till något grillat! 

Är ni nu laddade för en härlig extradags ledighet, eller är det kanske så att ni tillhör skaran som får jobba på trots att det lyser rött i almanackan? För vår del är det ju ledigt extraordinär eftersom vi semestrar och vilken tur vi har med vädret, vi hoppas verkligen att ni också får njuta av den ljuvliga vårvärmen!

En skön Kristi flygardag till er alla,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Broccoli och tomat i en och samma paj låter gott och med dubbelt upp av ost låter det ännu smaskigare. Tummen upp!
    Vi är lite tudelade i detta hushåll när det gäller helgen. Frun ståtar med fyra lediga dagar i sträck, herrn jobbar tre av de fyra. Jaja, det får gå ändå.
    Vi hoppas att ni verkligen njuter av er semester och jubilerar riktigt ordentligt! Grattis än en gång på er 10-åriga bröllopsdag, må det bli bra många fler jubileum att fira i framtiden!
    Kramizar till er goingar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, tummar som pekar upp gillar vi:)
      Tack, vi fick en riktigt skön Stockholmsvistelse och jubilerade gjorde vi så gott vi kunde i både bubbel och ostron (ja en av oss i alla fall)
      Kram på er

      Radera
  2. Har ni provat pajskal gjort på kikärtor? SÅ gott och likt vanligt skal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det har vi aldrig testat, ris har vi däremot provat och det gillade vi. Finns det kanske någon möjlighet att du har ett recept att dela med dej av?

      Radera
  3. Paj gillar jag och gärna krämiga som denna ni gjort. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ju krämigare desto bättre är vår melodi:)
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!