tisdag 28 juni 2016

Ingefärsmarinerad kyckling med morotssallad

Alltså, det är inte helt enkelt att hitta på och laga till middagar vid denna tiden på året när det är så varmt som det faktiskt har varit den senaste tiden. Dels är det svårt att känna sug efter något speciellt och dels är det så "hitt så de snurrar" i köket och därför vill vi vara där så kort tid som möjligt - men samtidigt så vill vi äta gott:) Inte är det helt lätt alla gånger men ibland lyckas vi lite extra bra och då vill vi så klart dela med oss av matlyckan till er, så varsågoda här kommer förra veckans lyckade kycklingmiddag.

Kycklingfiléer fick ligga och gona till sej i en frisk marinad hela dagen för att sedan spendera några heta minuter i stekjärnet och därefter lagas färdigt i ugnen. Antingen lägger du över filéerna i en ugnsfast form eller så ställer du in järnet, om du har ett som är ugnståligt, och sparar in på disken:) Marinaden har en rejäl dos av ingefära och lime, myntan som är i piggar upp smaken ytterligare och det hela blir härlig sommarmat som inte kräver för mycket svettigt köksarbete.


Till middagen åt vi lättkokta morötter som, efter koket, fick ta en sig sväng om i en ljummen dressing som smaksatts med krydderier från Indien, passade riktigt bra till ingefärastinget i kycklingen gjorde dom. Dessutom svängde frun till en kall yoghurtsås med ännu mera mynta och en skvätt honung i, och så lite sallad  förstås. Vill du kan du säkert ha ris eller kanske nudlar också till, för vår del tyckte vi att grönsakerna räckte men det är precis som vanligt en smaksak:

Ingefärsmarinerad kycklingfilé  2 port
2 kycklingfiléer
Marinad
1 vitlöksklyfta, fint riven
2 msk fint riven färsk ingefära
10-15 färska myntablad, eller 1 msk torkad mynta
1 lime, pressad saft och rivet skal
2 msk rapsolja, gärna med citronsmak
svartpeppar
Lägg ner kycklingfiléerna i en platspåse.
Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll i påsen.
Lägg in påsen i kylen och låt det marinera minst 3 timmar, vänd gärna någon gång då och då.
Ta upp köttet och låt det droppa av, stek på båda sidor så det får fin färg och ställ sedan in järnet i ugnen eller lägg över dom i en ugnsfast form.
Stek färdigt kycklingen mitt i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska upp i 70 grader när köttet är färdigt.                                                                    
Ta ut och servera med morötterna och en kall yoghurtsås (vi smaksatte vår med mynta och en skvätt honung i).

Morötter med indiska kryddor
300 g morötter
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk anchochilipulver
1 tsk garam masala
1 tsk koriander
1 tsk honung
½ apelsin, pressad saft
1 msk raps- eller olivolja
salt
Skala och dela morötterna, i mindre bitar. Vi skar dom först på längden och sedan kvartade vi dom, har du små smala morötter så räcker det att du skär dom på längden och sedan i halvor.
Koka morötterna en stund så att de fortfarande behåller ett tuggmotstånd, häll av vattnet och låt morötterna rinna av ordentligt.
Torrosta kryddorna i en varm stekpanna på medelvärme några minuter, rör runt under tiden så att de rostas jämt.
Ta av stekpannan från plattan och blanda ner honung, apelsinsaft och olja.
Lägg ner morötterna i stekpannan och blanda runt så att de täcks av dressingen, smaka av med salt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Gud så gott det lät! Jag älskar att äta varm lagad mat när det är varmt! Jag tycker jag får bra balans då, varmt rakt igenom!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!