lördag 23 juli 2016

Cheesecake i glas med rabarber och jordgubbar


Det är lördag gott folk, och då kan väl en smarrig efterrätt sitta fint. Fortfarande finns det rabarber kvar i rabatterna har vi sett men har du, som vi, inga rabarberrabatter att skövla så får du fria till någon god vän som har eller helt enkelt köpa hem ett gäng stänger. Skulle du nu inte gilla rabarber något vidare så kan du byta ut kompotten i dagens recept mot någon annan god syrlig röra, till exempel lemoncurd.
För kompott på rabarber är just vad det ligger där i glaset varvat med kexsmulor och ostkräm, det är en variant av cheesecake som serveras i portionsform och den är lite enklare att laga till än vanlig cheesecake.


Först behöver du koka din kompott, det är ingen krävande sysselsättning och det hela sköter sej mestadels själv i grytan. Möjligtvis behöver du röra lite då och då, ha koll och smaka av, men det är inget svettigt arbete. Smaka av med sockermängden när kompotten börjar bli färdig, olika rabarber är olika syrliga och det är alltid enklare att lägga till socker än dra ifrån, den ska vara lite syrlig och får gärna dra lite i kinderna för annars blir efterrätten lätt för söt.

Rabarberkompott
750 g rabarber
1 - 2 tsk färsk finriven ingefära
ca 1½ dl rårössocker
Skala och dela rabarberna i små bitar.
Lägg rabarbern i en gryta tillsammans med ingefära och socker, rör om och låt det sedan småputtra på svag värme 15-20 minuter.
Smaka av och låt kallna.
Kompotten håller någon vecka i kylen.

När kompotten är komplett är det dags att montera din efterrätt, lätt som en plätt:


Cheesecake i glas   4 portioner
1 dl grädde
100 g färskost
rivet skal från ½ citron
lite vaniljsocker
rabarberkompott (se recept ovan)
färska jordgubbar eller andra bär
6-8 digestivekex, krossade
Vispa samman grädde, ost, vaniljsocker och citronskal, smaka av.
Varva oströra med kompott, jordgubbar och kexkross i ett glas, avsluta med kex och bär.
Låt stå kallt max 30 minuter innan servering.

Får du kompott över, det får du säkert, så funkar det att ha den till mat också - testa att klicka en klick på grilltallriken. Eller så kanske du kan ha den till pannkakor, plättar, när du bakar eller bara i en tallrik med gräddmjölk, ja användningsområdena är många!

En fortsatt härlig helg till er, vi har förstått att vi är många som äntligen får njuta av den sköna sommarvärmen igen och det gör ju verkligen ingenting! Det är bara att passa på att njuta, samla D-vitaminer och ladda inför kommande månader:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. En efterrätt helt i min smak. Sommarvärme i Amsterdam också, idag har vi cyklat till en park och njutit av det vackra vädret och medtagen picknick. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, då får vi hoppas att du kan lägga rabarber på några rabarber! 😊😁.
      Låter som em väldigt mysig söndagsutflykt.
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!