torsdag 22 september 2016

Parmalindad lax och basilikarisotto


Förra veckan tog vi en sväng ner till Italien för en bit mat, ja i alla fall kändes det så när vi satt vid matbordet och njöt av vår middag. På tallrikarna låg en bit lax som vi lindat in i Parmaskinka tillsammans med några basilikablad och sedan lagat till i ugnen, skinkan blev härligt knaprig och var en fin kontrast till den mjuka, lite fetare laxen.
Fisken fick sällskap av en risotto som vi denna gång smaksatte med färska basilikablad, ett desperat försök att ta tillvara på basilikan som växt sig galet stor över sommaren men som nu börjar vissna och tyna bort. Säg den lycka som vara för evigt...


Det är verkligen inget avancerat recept eller tillagningssätt, men få ingredienser kan ibland skapa magi på tallriken. Har du inte parmaskinka hemma så går det att linda laxen i bacon istället, kanske kan du då behöva två skivor per laxbit beroende på hur stor biten är (och hur mycket du gillar bacon).
Tiden i ugnen är svår att ange för den hänger samman med hur tjocka laxbitarna är, det varierar så otroligt mycket beroende på vilken lax man köper hem har vi märkt. Så istället för tidtagningsur rekommenderar vi ugnstermometer och den ska upp i mellan 52 och 55 grader, när det är dags att ta ut laxen ur ugnen.

Parmalindad lax 2 port
1 portionsbit lax / person, ca 150 g per bit
1 skiva Parmaskinka / laxbit
några färska blad basilika
salt och peppar
Lägg några basilikablad på varje laxbit och dra några drag med svartpepparkvarnen över.
Linda in laxbitarna i skinka och lägg med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
Ställ in mitt i ugnen på 175 grader och låt stå inne tills innertemperaturen nått 55 grader, tiden beror på hur tjocka skivorna är.
Ta ut och server med valfria tillbehör.


Basilikarisotto 2 port
1 schalottenlök, fint hackad
½ stjälkselleri, fint hackad
½ liten vitlök, fint riven
olja
3 dl risottoris, t.ex arborioris eller avorioris
1 l grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
ca ½ kruka basilika
1½ dl parmesanost
Koka upp buljongen i en gryta för sej och håll den varm.
Fräs lök, vitlök och selleri i rikligt med olja, vi använde oss av rapsolja smaksatt med citron.
Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i 2 dl buljon och låt det koka in under tiden som du rör, sänk värmen så det sjuder.
Därefter fortsätter du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar innan du rör ner ost och basilikablad och serverar.


Vi mumsade även i oss tomater med Burrata, vår senaste ostlast i livet. Burrata har vi letat efter med ljus och lykta i affärerna sedan vi åt det på Restaurang Bastard i Malmö i våras, utan att få napp. Men efter ett tips på Instagram om att det skulle finnas i Zetas sortiment beställde Håkan hem det till GeMa-Livs och nu kan vi äntligen få vårt lystmäte tillfredsställt, tack och lov!
Så det tipset vill vi gärna skicka vidare till er som också fått upp ögonen för den krämigt ljuvliga mozzarellan, hittar du inte den i osthyllan så be någon i din mataffär att ta hem den (handlar du på GeMa i Köpingebro så finns den hemma - om inte vi har tömt lagret:) ).

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!