tisdag 6 december 2016

Äppelkaka med pepparkakskryddorFörra veckan slog sötsuget till rejält här hemma och efter att vi slagit ihop våra matlagningshuvuden fick vi till en riktig tiopoängare att stilla det med kan ni tro! Det är inte så vansinnigt ofta som det händer, ja att ett sötsug slår till alltså, så när det väl gör det är det lika bra att ge efter:)
När middagen var uppäten stegade Håkan ner i källaren och plockade med sig några goda syrliga äpplen upp till köket, nej det växer inget äppelträd där nere men vi har ett litet förråd av matäpplen som håller sig bra där nere i kylan.


Av  äpplena ville herrn göra äppelpaj eller äppelkaka och då kom frun i köket på den brilljanta idén att låta den smaka pepparkaka, kanel och ingefära är ju väldigt goda vänner med äpplena så det borde ju passa fint med just pepparkakskryddor. Efter en raid i kryddskåpet fiskades en påse kvarglömda pepparkakskryddor upp, den spetsades med en extra dos kanel och så strödde vi den både på äppleklyftorna och i pajdegen. Redan när pajen stod i ugnen förstod vi vilken smarrig äppelpaj vi uppfunnit och som väntade oss till kvällsfikat:)

Äppelkaka med pepparkakssmak  ca 4 port
3-4 stora äpplen, skalade och skurna i tunna klyftor
3 dl havregryn
100 g rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 + 1 tsk pepparkakskryddor
½ + ½ tsk kanel
Rör samman havregryn, smör, socker, 1 tsk pepparkakskrydda och ½ tsk kanel till en smulig deg.
Lägg äppleklyftorna i en smord ugnsfast form, strö över 1 tsk pepparkakskrydda och ½ tsk kanel och rör om.
Täck äpplena med degen och ställ in formn mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör, t.ex vaniljsås, vaniljvisp eller glass.

Ja huruvida vi uppfunnit något nytt eller inte har vi ingen aning om, kanske har också någon annan i något annat kök kommit på denna geniala smakidén och då är det bara att gratulera! För det blev en äppelkaka som smakade halligalligott, det kan till och med vara så att det är den godaste vi lagat till hitintills! Och som en rejäl lyckoträff passar kakan dessutom perfekt som bidrag till Månadens gröna där temat i december är julkryddor, så direkt dit åker den!

Skulle det nu vara så att du inte har någon fiskelycka vad gäller pepparkakskryddor i ditt skafferi så gör du snabbt och enkelt din egen. Du behöver då kanel, torkad ingefära, kryddnejlika och kardemumma, alla fyra malda:

Pepparkakskrydda
2 msk torkad mald ingefära
2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlka
1 msk mald kademumma
Blanda samma kryddorna och förvara dom i en väl försluten burk.

Kryddmixen kan du sen använda om du vill baka pepparkaksbiscotti, baka en glutenfri mjuk pepparkaka eller koka enkla pepparkakskolor,


This is a recipe for a delicious apple cake with a touch of gingerbread, which makes it perfect for the Christmas season. This recipe was something that we came up with ourselves, and we must say, it’s one of the best apple cakes we’ve ever made!

Apple cake with a touch of gingerbread, 4 servings
3-4 big apples, peeled and thinly sliced
3 dl rolled oats
100 g butter, brought to room temperature
1 dl cane sugar
1 + 1 tsp gingerbread spice
½ + ½ tsp cinnamon
Mix oats, butter, sugar, 1 tsp gingerbread spice and ½ tsp cinnamon until it becomes a crumbly dough.
Put the apple slices into a greased baking pan, sprinkle with 1 tsp gingerbread spice and ½ tsp cinnamon and mix together.
Cover the apples with the dough and bake in the middle of the oven at 225 °C for around 25 minutes. Serve with vanilla custard, whipped cream or ice cream.

In case you don’t happen to have any gingerbread spice at hand, you can easily make your own:
Gingerbread spice
2 tbsp dried ground ginger
2 tbsp ground cinnamon
1 tbsp dried ground clove
1 tbsp ground cardamom

Enjoy! / Anki and Håkan
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!