måndag 3 april 2017

Sötpotatissallad med halloumi och syrlig dressing

Vid detta laget är det väl knappast någon som är obekant med sötpotatisen, tänk den har verkligen gått från okänd och nästan anonym till ett liv i strålkastarna och ett kändisskap som heter duga, på bara kort tid! Att vi är smått förtjusta, nästan lite förälskade, i den orangea potäten är ingen hemlighet, vi använder den ganska flitigt i vårt kök. 
Vi har sett att det finns även vita och lila sötpotatisar men dom har än så länge inte dykt upp här i vår lilla stad, det tar lite tid innan sådana nymoderniteter når ner hit. Men vi  att lovar så fort vi hittar dom i en grönsaksdisk så slår vi till! 

Så i dagens sötpotatissallad ligger det orangea bitar, blandade med blomkål, bladpersilja och halloumiost. Både sötpotatisen och blomkålen rostas i ugnen innan dom hamnar i salladen, osten steks i järnet tills den har en fått en lätt stekyta, så det enda som inte är tillagat är persiljan. Tänk på att du blandar ner persilja till sist, annars vissnar den lätt av värmen från de andra ingredienserna. 

Över salladen hällde vi en syrlig dressing med bland annat sesamolja i. Är du allergisk mot eller inte har sesamolja hemma tar du helt enkelt bara i mer rapsolja, rör sen samman din dressing så den passar din smak och du får en fin balans mellan det syrliga, söta och heta.

Vår sallad fick dela tallrik med en bit lax, föga förvånande, men den passar bra på andra tallrikar också. Laxen lagade vi till efter ett välbeprövat och lättlagat recept, ugnsbakad lax med wasabitäcke, och den passade väldigt bra till smakerna på salladen och den syrliga dressingen.
Sött, syrligt och lite hett i en god blandning:)

Sötpotatissallad   2 port
400 g sötpotatis
1 pkt halloumi
200 g blomkål
1 dl bladpersilja
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar, ca 2*2 cm och dela blomkålen i mindre buketter.
Halvera osten på längden och skiva.
Lägg potatisen och blomkålen i en ugnsfast form, ringla över rapsolja och rör om.
Ställ formen mitt i ugnen och rosta tills grönsakerna är genombakade, ca 15-20 min.
Stek halloumi i stekpanna tills den fått fin färg.
Blanda samman potatis, blomkål och ost med persiljan.

Dressing
1 msk sesamolja
2 msk rapsolja
några droppar tabasco efter smak
limesaft efter tycke och smak
några droppar flytande honung
Blanda samman dressingen, smaka av med lime och honung och servera den salladen.

Och nu, en fortsatt god måndag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Tack för receptet, en sallad helt i min smak. Ha en fin vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så:) Kul att det gillas och faller på läppen!
      Kram på dej.

      Radera
  2. Låter helt fantastiskt! Gjorde något liknande igår, som en ljummen sallad med belugalinser , ugnsrostad sötpotatis och blomkål och babyspenat och lite svarta oliver och fetaost. Himmelens gott det med! Lila sötpotatis har jag inte provat, men i USA hittar vi ofta vit. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Svarta oliver i, mums låter det som i våra öron!
      Kram på dej

      Radera
  3. visst var ni väl lite skeptiska till sötpotatis förr i tiden? eller minns jag fel? jag älskar det ju, men resten av familjen är inte lika förtjust tyvärr, fast det struntar ju jag i och lagar det ändå ;) det här låter som en sallad helt i min smak!

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, du har så rätt så - vilket minne du har! Nej, vi var verkligen inte begeistrade i söta potäter alls men allt eftersom så har vi utvecklat en liten kärlekshistoria med den. Vi håller tummarna att resten av kungliga familjen också gör det:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!