onsdag 5 april 2017

Krämig sill med lime och äpple

Idag lägger vi till ännu en smarrig sillinläggning till vår samling av recept på inlagd sill, en samling som börjar bli ganska stor och som vi nästan våga kalla diger. Dagens recept är nummer 34 i ordningen, kallas oss galna om ni vill för det är just vad vi är.
Galna i sillinläggningar:)


Detta är en sill med smaker som vi tycker passar extra bra vid denna tiden på året, perfekt till både påskhelgen och midsommarhelgen tack vare de friska smakerna från syrligt äpple och syrlig lime. Pigg, frisk och fräsch är vad den är, precis som våren!
Du gör den med matjessill, lätt att hitta och den kräver inga förberedelser innan inläggningen.

Och det är ju inte bara smaken som känns vårlig, den ljusa gröna färgen på äpplet och limen är väl verkligen vårens färg om någon. Tänk på alla knoppar och nyutsprungna blad, ljusgröna eller hur?! 

Förutom äpple och lime så ska det hackas ner fler gröna nyanser i den krämiga sillsåsen, gräslök och dill måste man ju ha i en inläggning! Dom känns ju nästan obligatoriska eller hur?

Limen bidrar både med rivet skal och saft. Riv skalet fint så bara det gröna kommer med, annars anas det lätt en beska från det vita. Saften bestämmer du själv hur mycket du vill ha i, där får både din och limens smak avgöra mängd. Vi gillar när det är bett av syran, det får mer än gärna dra rejält i kinderna, så vi drog i saften från lite mer än en halv lime.


Uppläggningen och presentationen är något annat du också får bestämma över hur du vill ha det. Vi gjorde det enkelt för oss och ställde fram skålen vi rört samman röran i, men det är ju tjusigt att lägga upp sillen på ett fint fat och ställa fram på bordet. Lägg gärna på några lime- och äppelskivor, strö över dill eller gräslök, så kommer den gröna färgen ännu mer till sin rätt!

Äpple och limesill
2 burkar á 120 g matjesill i bitar
1 stort grönt syrligt äpple
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
½ dl hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 lime, rivet skal från hela och saft efter smak
1 msk rapsolja, gärna med smak av citron
Låt sillen rinna av.
Tärna äpplet fint.
Rör samman äpple, gräddfil, crème fraiche, senap, dill, gräslök, limeskal och olja, smaka av med limesaft.
Blanda ner sillen i såsen och låt dra över natten i kylen.
Dekorera äppelsillen med lime- och äppelskivor.


Detta blev snabbt en ny favorit för vår del och skålen tog slut i en flygande fläng, ja innehållet alltså! Frågan är nu om vi ska göra en till omgång av den till påskhelgen eller om vi ska göra av våra andra favoriter (dom är några stycken) eller om vi kanske rent utav ska ge oss på och få till nummer 35?!
Vi får väl se vart vi hamnar:)

Igår stod glädjen hört i taken här i köket, det vet ni som följer med på vårt Instagram. Vi fick äntligen, äntligen tag på en ny skärbräda till vårt kök. Ni vet en sån där skärbräda av den gamla sorten som är inbyggd i köksskåpet ovanför lådorna? Hur länge vi har letat efter en sådan vill vi inte ens tänka på men nu är den här, och vi vågar knappast använda den...


Inte en endaste liten smula har än så länge landat på brädan, den är precis lika fin och vacker som när den flyttade in igår och den känns nästan helig på något vis - som om att den återuppstått. Passande med tanke på påsken som är i antågande:)
Men kanske, kanske att vi vågar ställa dit något när det är dags att kocka ikväll, fast frågan är om vi inte lägger något emellan då.
Kanske en skärbräda:) !

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!