måndag 15 maj 2017

Vegetarisk Sloppy Joe


För lite mer än två månader sedan lagade vi till och smakade på Sloppy Joe för första gången och vi föll som furor för den slarviga killen, jisses så gott vi tyckte att det var - lovorden räckte inte till! Kort därefter såg fru M någon laga till en vegetarisk Joe i ett matlagningsprogram från Amerikat och tog då beslutet att det var något vi skulle ge oss på, det såg ju hur gott ut som helst!
Något recept hade vi inte men med lite hjälp av ett inlägg här på bloggen om en vegetarisk tacopaj, där köttfärsen ersatts med linser, och en smula forskande på Google knåpade vi med gemensamma krafter ihop en alldeles utmärkt variant!

Köttfärsen byts alltså ut mot gröna linser, okokta sådana, som får stå och puttra på spisen en stund med kryddor, grönsaker, tomater och andra godsaker. Se till så att din linsröra inte blir för torr, den ska vara lite som en stuvning när den ska serveras. 
När linserna är mjuka och du är nöjd med hettan, syran och sötman i din röra är det dags att hugga in, men lova att passa på att njuta under tiden som det lagas till också, det doftar ljuvligt i köket under koket! 



Vegetariska Sloppy Joes   
1 stjälk blekselleri, fint hackad
1 morot, grovt riven
2 salladslök, fint hackade
2 klyftor vitlök, fint hackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk anchochilipulver
1 tsk Coleman's senapspulver (alt 1 msk dijonsenap)
2 msk tomatpuré
200 g, ca 2 dl, gröna linser, sköljda
1 burk krossade tomater (400 g)
2 - 4 dl vatten, använd vatten till att skölja ut tomatburken
2 msk ketchup
2 msk muscavadosocker
några stänk av tabasco efter behag
1 msk äppelcidervinäger
salt
Fräs selleri, morot, vit- och salladslök i olja och smör någon minut i en en djup stekpanna.
Rör ner kryddorna, senapspulver och tomatpuré och fortsätt fräsa någon minut.
Tillsätt linser, krossade tomater, 2 dl vatten, ketchup och 1 msk socker, rör om och sänk till medelvärme.
Låt linsröran småputtra ca 30 minuter, ser den ut att bli för torr så tillsätter du mer vatten under tiden. När linserna är mjuka och genomkokta, det skiljer sig en hel del mellan olika märken har vi märkt, smakar du av med tabasco, äppelcidervinäger, salt och ev. mer socker.
Servera din linsröra med hamburgerbröd och grönsaker, picklad rödlök är galet gott till.

Våra vegetariska Sloppy Joes avnjöt vi med burgarbröd, (dom vi köper är dom från Max), grönsaker, sötpotatispommes och picklad rödlök. Den sistnämnda passar verkligen så himla bra till, det ger en riktig kick i smaken, men skulle det vara ebb i pickelburken så kan man ersätta dom med syltlök eller inlagd gurka. Herr M stänkte dessutom lite sriracha på sina linsburgare för extra hetta, ett hett tips för de av er som gillar det!

En fortsatt fin (meatfree) måndag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!