tisdag 20 juni 2017

Paj med citronkräm och bär

Även om det förmodligen är vanligast att bjuda på tårta till midsommar, i alla fall om vi ska tro på allt vi läser, så finns det ju faktiskt dom som hellre vill bjuda och mumsa på en paj till efterrätt och det är precis vad vi bjuder på här idag - bra va?

En frisk och syrlig paj med färska bär sitter alltid fint om ni frågar oss, midsommar eller inte, den passar perfekt både som avslutning efter middagen eller som eftermiddagsfika. Ja kanske rent utav att vi skulle kunna klämma ner en bit av denna till frukostefterrätt också, det är ju bär på den och då borde den ju räknas som någon form av frukost, eller hur?

citronpaj med jordgubbar

Nu åt vi ju inte just denna till frukost, nej det blev faktiskt inte en endaste liten smula över till dagen efter eftersom vi lyckades med konststycket att dela pajen på fyra personer även om receptet är beräknat till nästan dubbelt så många!
Nej vi ljuger inte, den var så god att det var omöjligt att inte "ta en liten bit till" när vi bjöd den på syrran/svägerskan med sambo i lördags. Skedarna gick i skytteltrafik mellan pajen och våra munnar och vi mumsade i oss som små fågelungar alla fyra:)

paj med citron och jordgubbar

Pajskalet är en smula annorlunda än vanligt pajskal, här är det både havregryn och mjöl i degen tillsammans med smält smör och socker. Mängden socker är egentligen försvinnande liten, men det behövs ändå för att få den där lite knäckigare smaken och känslan i pajskalet som blir så vansinnigt gott. Havregrynen gör också sitt till för att få lite tugg i degen.

knäckig paj med jordgubbar

I skalet ligger en citronkräm av mascarpone, grädde, citron och limecurd (det går bra att använda lemoncurd istället om man hellre vill det). Krämen toppar du sedan med bär, ta precis vilka som helst som du gillar och som finns tillhands, vi hade blåbär, jordgubbar och hallon på vår paj och du kan säkert lägga på frukter som t.ex nektarin och persika också.

Paj med citronkräm och bär  6-8 port
Till garnering behöver du frukt och bär av blandad sort
Pajskal
125 g smör
2 msk socker
2½ dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
Smält smöret och rör ner sockret i grytan.
Blanda samman havregryn och mjöl och rör ner i grytan, blanda samman till en smulig deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 12 minuter.
Låt pajskalet svalna.
Citronkräm
1½ dl lime (lemon) curd
1 dl mascarpone
1 citron, rivet skal och pressad saft efter smak
2 dl vispgrädde
Vispa curden mjuk, blanda försiktigt ner mascarpone, citronskal och saft, rör inte för mycket annars blir krämen för lös.
Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i  krämen, ställ i kylen tills pajen ska serveras.
När det är tid att avnjuta fyller pajskalet du med citronkrämen och toppar med färska bär.

knäckig paj med bär och citron
Och inte var pajen bara god och lättgjord, den var en riktigt bra fotomodell också visade det sej när vi kollade genom bilderna från grillkvällen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!