tisdag 27 juni 2017

Torskgratäng med teriyakisås

Lättlagade, enkla och framförallt goda fiskrätter kan man väl aldrig få för många av, eller vad säger du? Håller du med så har du kommit till rätt kök idag när vi tipsar om en fiskgratäng med ganska få ingredienser och som tar ca en halvtimme att laga till. God fiskmiddag på 30 minuter med andra ord!

fiskgratäng med teriyakisås

Receptet är lite i stil med "byt ut och förändra efter smak och tillgång om du vill", sådana recept har vi märkt att flera av våra läsare gillar och det gör även vi. Dels så kan man ta hand om råvaror som ligger och skramlar i sin ensamhet i kyl och skafferi och på så vis minska på matsvinnet, och dels så kan man sätta sin egen prägel på smakerna genom att utesluta sånt man inte gillar och tillsätta sådant som man tycker om. Bytesrätt när den är som bäst!

torskrygg

I vår gratäng låg det torskrygg, du kan använda torskfiléer om du föredrar det. Vill du kan du helt säkert byta ut torsken mot lax, eller varför inte förändra helt och ha i kyckling istället.

enkel fiskgratäng

I formen åkte förutom fisken även paprika och stjälkselleri ner av det enkla anledningen att de båda låg övergivna i grönsakslådan i kylen och behövde tas om hand. Så istället för att dom riskerade att hamna i matåtervinningen i soptunnan så hamnade dom i gratängformen.
Har du någon annan grönsak som behöver tas om hand och som du tycker kan passa, så tar du i dom istället.

sås till fiskgratäng

Såsen innan teriyakisåsen åkte i som ett plötsligt infall av frun i köket, hon tyckte nämligen att det saknades något i smaken. Ni vet när man står där med skeden och testar och testar och inte riktigt tycker att smakerna är ända framme vid målsnöret, men man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som saknas. Det är då det gäller att rota runt i köksgömmorna och se vad som gömmer sig bland flaskor och burkar som kan tänkas sätta sprätt i smakerna, denna gången blev det alltså teriyakisåsen som fick rycka ut och det gjorde den med bravur!

Torsk i ugn med teriyakisås  2 port + matlåda
500 g torskfilé
1 röd paprika
1 stjälk blekselleri
1 burk kokosmjölk
1-1½ dl teriyakisås
1 vitlök, fint riven
ca 1 msk fint riven ingefära
1 lime eller citron, fint rivet skal och någon skvätt pressad saft
1-2 tsk fisksås
sambal oelek efter smak
Rostad sesamfrön att strö över vid serveringen
Torka av fisken och lägg den i en smord ugnssäker form.
Strimla paprikan och sellerin och lägg i formen.
Blanda samman ingredienserna till såsen, smaka av och häll i formen.
Ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter, kolla gärna med ugnstermometer om fisken är färdig innan du tar ut den. När fisken har en innertemperatur av 56 grader är den klar att avnjutas.
Rosta och strö över sesamfrön om du gillar och tål det.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Låter superfint! Ska jag testa. Vi är så dåliga på att äta fisk.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!