fredag 30 juni 2017

Pasta med räkor och krämiga ärtor

Tänk om vi skulle försöka oss på att locka fram sommaren igen med en fräsch räkpasta, det vore väl något om det gick? Helt klart är det värt ett försök i alla fall, kommer inte sommaren tillbaka så har du ju fått njuta av en smarrig pastamiddag och det är minsann inte dumt det heller.
Detta är en pastarätt som går i en flygande fläng att göra, frågan är om det ens tog 30 minuter innan vi satte oss till bords för att äta, och den smakar helt fantastiskt gott om vi själva får tycka till.


Såsen gör du på frysta ärtor som kokas i grädde och sedan mixas till en riktigt krämig sås, räkorna marineras under tiden i persilja och citron, pastan kokas och sedan är det dags att servera. Schwipp schwopp, så har du en smarrig pastamiddag på bordet!
Skulle det vara så att du inte gillar räkor kan du garanterat ha lax till, eller så kör du pastan med bara ärtsåsen till och får en vegetarisk middag på din tallrik.


Vi tinade inte ärtorna innan de koktes, i receptet som vi letade upp på ICA stod det inget om det, men det kan man säkert göra som man vill. Det gör inte heller något om du råkar koka dom för länge, dom ska ju ändå mixas och det gör du enklast med en mixerstav.


Pasta med räkor och ärtsås   2 port
ca 300 g skalade räkor
½ dl hackad persilja
2 dl grädde
250 g gröna ärtor (frysta går utmärkt)
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar
1 citron, rivet skal och pressad saft
Låt räkorna rinna av i en sil och lägg över i en skål.
Blanda räkorna med citronskal och persilja, låt dom stå under tiden som du gör såsen och kokar pastan.
Häll grädde och ärtor i en gryta, koka upp och låt puttra ca 5 minuter.
Ta grytan från plattan och mixa samman med en mixerstav till en slät kräm.
Smaka av ärtkrämen med citronsaft, salt och peppar.
Servera såsen och de marinerade räkorna till nykokt pasta.
Önskar du en vegetarisk pasta så hoppar du över räkdelen.

Helgen är ju på intågande och som sagt så verkar det bli en blöt sådan om vi ska tro på siarna och hur det ser ut utanför vårt fönster, vi la oss till en riktigt höststorm igår och vaknade till ett höstrusk i morse. Men det har sina fördelar det också, vi har några inomhussysslor att ta tag i och det är ju lite enklare att få tummarna loss när inte solen skiner ute! Bland annat så ska Billy skruvas fast i väggen för att inte riskera att åka i backen och så att fru M kan sova lugnt om natten:)
Ikväll dinerar vi vid separerade bord, Anki ska ut med jobbkompisarna och göra stan osäker så Håkan får härja solokvist vid spisen här hemma - det vankas grillad pluma i köket.

En fortsatt fin fredag önskar vi er alla, och en härlig helg hoppas vi också att ni får njuta av - med eller utan regnkläder och gummistövlar!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!