onsdag 16 augusti 2017

Tonfiskpaj med oliver

tonfiskpaj

När det gäller paj är vi så kallade periodare och för tillfället verkar det som att vi är på väg in i en ny tid av en del pajmiddagar, en tid som inleddes med en tonfiskpaj vi åt förra veckan.
Förutom tonfisk så fanns det bland annat tomater, oliver, kapris och spenat i fyllningen och det blev en riktig höjdarmiddag, en sådan där som vi gärna tar i repris och det om något är ett bra betyg!

paj med tonfisk och tomater
En bild av pajen hamnade på Instagram och Facebook (ni får gärna hänga med oss där också om ni inte redan gör det 😉) och vi fick några förfrågningar om vi kunde dela med oss av receptet. Så klart vi vill det, det är ju liksom det som är själva meningen med det Mårtenssonska köket, men på grund av vårt datorhaveri så tar det lite längre än vanligt innan recepten når hit till bloggen... Den gamla datorn har lite svårt med att jobba under press, framförallt när det gäller att hantera foton, men nu har vi äntligen fått till bilderna! 

kapris och oliver

Oliver och kapris är sådana där typiska ingredienser som man antingen älskar eller hatar, det verkar inte finnas någon som helst medelväg när det gäller dessa smaker. Tillhör du eller de som du eventuellt vill dela med dej av pajen till de som inte gillar oliverna eller kaprisen så löser du enklast genom att helt enkelt utesluta dom.
Tycker du att fetaost är gott så kan du ta i tärnad sådan istället, eller varför inte mozzarellaost om du har det hemma.
Kidneybönor eller liknande kan säkert också funka för att fylla ut fyllningen istället för de två ovan, tillsätt någon annan smaksättning i så fall för att ersätta sältan från dom.

Tonfiskpaj med oliver

Receptet är inte helt och hållet vårt eget, inspirationen är klippt från en veckotidning vi läste vid poolen på semestern - japp det är sånt vi sysslar med när vi är bortresta och slappar i solstolarna! Dock har det i vanlig ordning förändrats en smula och vi valde att göra vår tonfiskpaj så här:

Tonfiskpaj med oliver  4 port
Pajskal
3 dl dinkelmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 burk (150 g) tonfisk i vatten
100 g haricots verts
6 - 10 små tomater (vi använde 6 st plommontomater)
75 g frusen bladspenat
½ gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint riven
3 msk kapris
2 dl svarta oliver
2 ägg
2½ dl grädde
salt och svartpeppar
Sjud haricots verts så de blir mjuka och dela dom sedan i mindre bitar.
Dela tomaterna i mindre bitar, halvera eller kvarta beroende på storleken.
Låt oliverna och kaprisen rinna av.
Fräs lökhacket mjukt och glansigt, tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills eventuell vätska försvunnit, rör i vitlöken och fräs en stund till.
Blanda spenatröran med, kapris, oliver, haricots verts och tonfisk och häll ner i pajskalet.
Rör samman ägg och grädde, salta och peppra och häll över fyllningen.
Tryck sist ner tomaterna i fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, känn med provsticka så att den är genomgräddad.

Vill du så har vi ett receptet på en helt annan sorts tonfiskpaj med ost, dill och purjolök som också är väldigt god och en av våra favoritpajer. Utan både oliver och kapris är den ;)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!