måndag 14 augusti 2017

Ugnsbakade grönsaker och fetaost

zucchini med fetaost

Zucchinin verkar onekligen ha en riktig succésäsong om vi ska tro alla förfrågningar om recept och inlägg både på bloggar och Instagram. Det fotograferas, plockas och tillagas zucchini för glatta livet runt om i landet, riktigt härligt är det att få ta del av allas odlarglädje.
Vi har ju inte någon odling, om vi inte räknar paprikan som Håkan odlat i köksfönstret och som envisas med att hålla sej vid liv fortfarande, däremot har vi turen att ha en kär vän som gärna delar med sej av sin odling. TACK Caroline!

torsk med grönsaker
Förra gången vi fick hem en zucchini från Carolines odling så delade vi den på hälften och lagade till en fantastiskt god fylld zucchini med ost och bacon på ena biten. Dagen efter hamnade den andra delen av zucchinin i ugnen tillsammans med andra grönsaker, en bit fetaost, en skvätt olja, honung, vitlök och timjan. 
Detta avnjöt vi sedan med kidneybönor och en bit försiktigt och långsamt tillagad torskrygg med en skvätt citronolja på, en explosion av färger och smaker minst sagt! 

ugnsbakade grönsaker med fetaost

Receptet är lite av den där sorten som man kan använda som inspiration, det behöver ju inte följas till punkt och pricka. Grönsakerna kan du byta ut lite efter smak och tillgång, gillar du inte paprika så byt ut den, har du någon annan god grönsak eller rotfrukt som behöver ätas upp så öser du ner den i formen. Fetaosten kan man byta ut mot oliver, timjan mot rosmarin, ja det är bara att blanda och ge!

Ugnsrostade grönsaker och fetaost
400 g små tomater
1 paprika grova bitar
100 g zucchini, i bitar
200 g fetaost i stora tärningar
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tsk torkad timjan
svartpeppar och salt
½ msk flytande honung
½ dl olja, gärna smaksatt med vitlök eller citron
Halvera tomaterna om de är större än cocktailtomater.
Lägg alla ingredienser i en ugnsfast form, ringla över oljan och honungen och blanda runt.
Ställ mitt i ugnen på 200 grader ca 20 - 25 minuter.
Servera som tillbehör, passar fint till fisk och kött, eller som vegetarisk middag.
Blanda gärna ner till exempel kidneybönor så har du ett riktigt matigt tillbehör som inte ens behöver varken potatis eller något annat till.

Dagens middagstips åker direkt in i vårt inlägg där vi samlat samman alla recept med zucchini som vi har här på bloggen, kika gärna där om du är nyfiken.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!