torsdag 14 september 2017

Två goda tillbehör till sushi

Senast vi gjorde egen sushi här hemma så gjorde vi även två olika tillbehör, en gurksallad med en härligt nötig dressing och en skål med sojamarinerade böngroddar. Böngroddarna var ett försök till att få till dom goda böngroddarna som vi ätit på sushirestaurangen i stan, och vi kom ganska nära om vi får säga det själv. Gurksalladen har vi saxat ur en gammal upplaga av Allt om mat, sen har den fått ligga i vår receptmapp och gona till sej tillsammans med andra urklipp med inspiration och bra idéer.


Dressingen till gurkan gjorde vi helt och hållet enligt instruktionerna, sen valde vi att bara ringla en del av den över gurkan och sparade resten i en skål bredvid för att fylla på vid bordet. Smaken på dressingen är härligt nötig och salladen passar helt säkert bra att servera till mer än just sushi, kanske prova till kyckling eller till andra fiskrätter

Misopasta köper vi i stans Thaibutik, det är en brun tjock massa som säljs i en fyrkantig plastburk och den kan du förvara ganska länge i kylen även efter att du öppnat den. Miso görs i första hand av sojabönor som görs till en pasta som jästs och saltats, den ger den där femte smaken som heter Umami - ni vet den vi skrivit om tidigare att man kan få till med hjälp av blekselleri.
I första hand så kanske man mest förknippar miso med misosoppa, den man får på sushirestauranger, men här har den alltså hamnat i salladsdressing:

Gurksallad med nötig dressing
1 msk sesamfrö
1 msk misopasta (finns på burk i asiatiska affärer)
1 msk vatten
1 msk majonnäs
½ tsk sesamolja
1 liten gurka, tunt skivad
Börja med att rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna och låt dom sedan svalna.
Rör samman misopastan med vattnet och rör därefter ner majonnäs och olja.
Låt dressingen stå kallt till servering.
Lägg gurkskivorna på ett fat och ringla över dressingen precis vid serveringen, får det stå för länge börjar gurkan att vattna sej.
Strö över sesamfröna och servera.


De marinerade böngroddarna gjorde vi snabbt och lätt, huruvida dom gör på samma sätt på restaurangen vågar vi inte svära på men som sagt så tyckte vi att smaken på våra groddar var bra likt deras.
Sojan till marinaden är den japanska sorten, lite ljusare, mindre salt och inte så kraftig i smaken som den kinesiska sojan. I sojan har vi blandat några droppar sesamolja, samma som du hittar i gurkans dressing, och det räcker med bara några droppar för att smakerna ska komma fram så ta det lugnt och smaka av marinaden så du inte drar på för mycket.

Sojamarinerade böngroddar
1 burk böngroddar
ca ½ dl japansk soja
några droppar sesamolja
Skölj av böngroddarna i en sil och låt dom rinna av ordentligt.
Blanda samman sojan och sesamoljan, lägg groddarna i en skål och häll över marinaden.
Låt groddarna stå kallt minst 1 timme innan dom serveras.

Även oljan förvarar du i kylen efter att du öppnat den, sen kan du passa på att dutta några droppar i ansiktet också när du har kylen öppen. Vi har nämligen  hört att sesamolja ska vara bra för huden, det ska strama upp huden och få den att glänsa. Hur mycket sanning det ligger i det påståendet låter vi vara osagt men det skadar ju aldrig att prova eller hur 😉😉

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Jisses så gott! Nötallergikerns mardröm och min dröm! Miso är en underskattad ingrediens i asiatisk matlagning. Så mycket umami!!!

  Kram på er, finingar! Längtar tills vi ses igen!

  SvaraRadera
 2. tillbehören så gott :) Men själva sushin är jag inte så förtjust i:)
  Ha det gott
  Kram Milla

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!